- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Laptele, la preț dublu pentru români. Supermarketurile anunță prețuri record

02 Feb, 08:13 • Stefan Simion
Scumpirile nu se opresc în magazine! Dacă înainte, românii umpleau coșul de cumpărături pe bani puțini, astăzi, unele prețuri sunt duble față de anii trecuți. Laptele a devenit un aliment de lux!
Laptele, la preț dublu pentru români. Supermarketurile anunță prețuri record

Pentru români, laptele a ajuns un aliment de lux! Un litru de lapte a ajuns să coste între 8,5 și 10 lei în magazine în București, conform Zf.ro. Potrivit datelor colectate, aceste prețuri sunt duble față de cele din anii anteriori.

Prețul laptelui depășește rata inflației

Pentru români, scumpirile generate de contextul inflației nu se mai termină. Creșterea inflației a adus în marile supermarketuri prețuri record. Regăsit și în magazinele din București la prețuri uimitoare, laptele a ajuns un aliment de lux.

România are parte de cea mai mare creștere pentru acest produs. Prețul unei cutii de lapte are o majorare de până la 64%, fiind considerată una dintre cele mai mari scumpiri la nivel european. Cu toate acestea, crescătorii români de vaci au poarte de cea mai mică remunerație la nivelul Uniunii Europene.

prețuri
prețuri

Te-ar putea interesa și: Inflația bate record după record. Românii se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 20 ani

Deși prețul laptelui crește, situația crescătorilor de vaci nu este una bună

În cadrul unei ședințe realizate de Comisia pentru Agricultură, europarlamentarul Carmen Avram a prezentat situația cruntă pe care crescătorii de vaci trebuie să o confrunte. Conform europarlamentarului, crescătorii întâmpină mari dificultăți, iar fermele din România ajuns să se închidă pe capete.

„Crescătorii noștri își închid fermele și își vând sau sacrifică animalele. Azi, avem un deficit de lapte de peste 700 de mii de tone, iar în magazine nu mai găsești, practic, decât lapte din import. Ceea ce n-ar fi o problemă pe o piață comună, cu jucători aflați cam în același stadiu de dezvoltare. Astăzi, fermierii români au subvenții mult sub colegii lor din statele occidentale.

De asemenea, ei trebuie să plătească cele mai mari prețuri la energie de pe întreg teritoriul UE. Iar soluții nu sunt nici în bugetul național, nici în noul instrument al Comisiei pentru situații de criză. Deci, întreb Comisia Europeană, când crede că ne vom așeza cu toții la masă, să vorbim deschis despre o convergență reală și cum crede ea că fără convergență mai poate fi vorba despre competiție loială în UE” este declarația care prezintă situația cruntă pe care România o confruntă în acest segment.

Citește și: Scenariu îngrijorător pentru următoarea perioadă. Scumpirile nu se opresc aici. „Pe măsură ce costurile energiei de iarnă lovesc, preţurile continuă să crească”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult