- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scenariu îngrijorător pentru următoarea perioadă. Scumpirile nu se opresc aici. „Pe măsură ce costurile energiei de iarnă lovesc, preţurile continuă să crească”

18 Jan, 08:50 • Cornel Ghimeșan
Cu toate că la nivel european majoritatea guvernelor afirmă că rata inflației a stagnat, ba chiar a început să scadă, consumatorii nu vor simți acest lucru în ceea ce privește prețul produselor la raft. Șeful Unilever a explicat de ce scumpirile nu se vor opri aici.
Scenariu îngrijorător pentru următoarea perioadă. Scumpirile nu se opresc aici. „Pe măsură ce costurile energiei de iarnă lovesc, preţurile continuă să crească”

Scenariile pentru 2023 se arătau optimiste, cel puțin acesta era mesajul transmis de majoritatea guvernelor europene. Și în România, autoritățiile transmiteau mesaje optimiste, afirmând că până la finalul anului inflația ar putea ajunge chiar la un procent format dintr-o singură cifră. Cu toate acestea, oamenii de rând se lovesc de prețuri uriașe atunci când merg la magazin pentru cumpărături. Parcă de la o zi la alta, lucrurile se scumpesc și mai mult, indiferent de categoria de produse la care ne referim.

Alte articole: Anunțul momentului despre pensii! Ce ar trebui să știe milioane de români

Pentru aceste scumpiri care par că nu se mai opresc, Alan Jope, directorul general al gigantului de bunuri de larg consum Unilever, are și o explicație. Din păcate, scenariul prezentat de acesta nu este unul tocmai fericit pentru consumatorii finali. Prețurile vor continua să crească.

De ce prețurile continuă să crească?

Alan Jope a explicat, în cadrul Forumului Economic Mondial din Davos, într-un interviu acordat jurnaliștilor  de la CNBC, modul în care Unilever gestionează operațiunile dată fiind situația actuală. De asemenea, a subliniat că firma pe care o are în subordine are un indicator în ceea ce privește inflația ridicată datorită afacerilor pe piețe precum Argentina și Turcia.

„În ultimele 18 luni, am observat o presiune extraordinară a costurilor de intrare… aceasta se referă la produse derivate petrochimice, produse derivate agricole, energie, transport, logistică”, a spus el.

Alan Jope susține că, până acum, consumatorii au reușit să facă față prețurilor mai ridicate.

Produsele Unilever
Produsele Unilever

”De ceva vreme se realizează şi am accelerat ritmul de creştere a preţurilor pe care a trebuit să le introducem pe piaţă. Până acum, răspunsul consumatorului în ceea ce priveşte volumul a fost foarte redus, consumatorul a fost foarte rezistent”, a spus Jope.

Acesta a mai adăugat faptul că este foarte probabil ca următoarea perioadă să fie marcată de scumpiri, dat fiind că marii producători și retaileri să vor confrunta cu costuri extrem de ridicate în energie.

 ”Vedem perspectiva unei elasticităţi mai mari a volumului, pe măsură ce costurile energiei de iarnă lovesc, pe măsură ce nivelurile de economii ale gospodăriilor scad şi acel tampon dispare şi preţurile continuă să crească”, a spus el.

Citește și: Avioanele spion ale NATO au aterizat la București! Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: „România și Aliații sunt în siguranță!”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult