- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important privind puterea de cumpărare la nivel global

29 Nov, 22:47 • Russo George
Black Friday continuă să fie un barometru important al tendințelor de consum, chiar și în contextul unei economii globale care a evitat recesiunea prognozată. În ciuda unei rezistențe surprinzătoare a consumatorilor din Europa și Statele Unite la presiunile inflaționiste, perspectivele pentru Black Friday 2024 rămân moderate.
Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important privind puterea de cumpărare la nivel global

Această abordare precaută şi aşteptările temperate pentru Black Friday sunt alimentate de prudența oamenilor, necesitatea de a-și reconstrui economiile și incertitudinea economică globală, potrivit analistului financiar Radu Puiu de la XTB România.

Pe măsură ce achizițiile devin mai selective, comercianții se întreabă dacă un sentiment „solid” al consumatorilor și o creștere a salariilor ar putea transforma luna noiembrie într-un succes pentru industria de retail. Cu toate acestea, o posibilă dezamăgire a rezultatelor de Black Friday ar putea semnala schimbări semnificative în obiceiurile de consum, cu implicații profunde asupra pieței bursiere și economiei globale. Privind spre 2024, această zi de reduceri masive va testa nu doar apetitul pentru cheltuieli al consumatorilor, ci și rezistența piețelor la schimbările economice.

În România, asistăm de fapt la o îmbunătățire a sentimentului în 2024, iar „confirmarea” acestei tendințe poate fi găsită în performanța datelor de retail din ultimele luni. Vânzările de retail din România au avansat cu 10,7% de la un an la altul în luna septembrie, accelerând de la 9,2% în luna august.

Aceasta a marcat cea mai puternică creștere a activității vânzărilor de retail din august 2021, mai ales pentru că au fost creșteri pentru toate categoriile: alimente și băuturi nealcoolice (4,3% față de 4,2% în august), produse nealimentare (19% față de 18%) și combustibil pentru autovehicule (4,5% față de -0,6%).

Black Friday 2024 ar putea fi indicatorul real al puterii globale

Industria comerțului cu amănuntul acționează în prima linie și este una dintre primele care resimte slăbiciunea consumatorilor, dar și o creștere a activității din partea acestora. Cu ajutorul sistemelor automatizate și al seturilor de date, marile lanțuri de magazine pot reacționa rapid și pot ajusta prețurile pentru se adapta cererii.

Totuși, există multe indicii potrivit cărora scăderea inflației a adus, într-adevăr, o scădere a puterii de stabilire a prețurilor și un spațiu limitat pentru extinderea marjelor. Modelele de consum nu sunt fixe, iar creșterea reală a salariilor nu este întotdeauna asociată cu o majorare pe măsură a achizițiilor.

Black Friday va fi un indicator important în acest an al puterii globale reale și al „nevoii” reale de consum pe principalele piețe occidentale. Performanțele recente din sectorul de lux, precum și ale lanțurilor de magazine care au funcționat ani de zile cu o marjă mai mare în raport cu concurenții lor (în SUA, un bun exemplu este Target vs. Walmart), arată o situație destul de diferită, subliniază analistul financiar XTB România.

Consumatorii aleg mai des ceea ce este mai ieftin și renunță la „prestigiu”. Deși „pe hârtie” par puternici, ei înclină spre prețuri mai mici și renunță adesea la „cheltuielile inutile” pe care erau dispuși să le facă în 2020 – 2022.

Citeşte şi: Haos la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei s-au evaporat în câteva minute din cauza crizei politice

Industria modei a fost prima care a simțit presiunea din această perspectivă, unde acțiunile holdingurilor din domeniul modei precum LVMH, Kering, Richemont, Swatch și PVH Corp. s-au prăbușit. Până în prezent, scăderile au fost minimizate doar de companiile care creează bunuri exclusive, precum Hermes, Ferrari și Brunello Cucinelli.

Creșterea popularității vânzărilor online înseamnă un accent mai mare pe oferte pe site-uri și, probabil, un număr redus de promoții în magazine. Comoditatea și rentabilitatea pot îndruma consumatorii către comenzile prin comerț electronic.

Schimbarea ar putea pune presiune asupra marjelor din industria de retail, din cauza costurilor mai mari de îndeplinire a comenzilor. Performanța mai slabă a acțiunilor comercianților cu amănuntul, care în mod istoric s-au descurcat foarte bine, chiar înainte de Black Friday, ridică unele semne de întrebare cu privire la activitatea consumatorilor și performanța vânzărilor în această perioadă.

Comercianții cu amănuntul din SUA „nu dau randament”

Datele Bloomberg arată că ascensiunea observată a vânzărilor retailerilor „emblematici” Walmart și Kohl’s este mai lentă decât în 2023. Pentru Walmart este de 1,3% de la un an la altul, în timp ce Kohl’s înregistrează o scădere de aproape 10%. La Target, adică cel mai mare concurent al Walmart, vânzările sunt în scădere cu 1,2% de la an la altul, în timp ce la Best Buy, unde consumatorii „vânează” promoțiile legate de electronicele și aparatele electrocasnice cu reduceri îndelungate, creșterea este de 5,5%.

Inflația mai scăzută determină scăderea prețurilor la unele bunuri. Datele sugerează că principalii retaileri din SUA raportează scăderi de la an la an, cu excepția Walmart, care este în creștere cu 0,4%. Se preconizează că vânzările comparabile acestui retailer, care atrage un consumator orientat către promoții și economii, vor crește cu 3,9%. Estimările mai arată că Target va înregistra o creștere anuală doar marginală, iar Best Buy și Kohl’s vor scădea.

Retailerii au promovat ofertele de Black Friday încă de la începutul lunii noiembrie, la fel ca în urmă cu un an. Această strategie poate contribui la atragerea cumpărătorilor economi care își eșalonează achizițiile precum și la slăbirea dimensiunii coșului de cumpărături, explică Radu Puiu.

Cu alte cuvinte,, nu merită să ne așteptăm la „focuri de artificii” după Black Friday în acest sezon, iar performanța acțiunilor comercianților cu amănuntul sugerează că piața nu și-a creat așteptări mari pentru vânzările din noiembrie și de Crăciun.

Citeşte şi: Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Elon Musk este cel mai bogat om din lume. Averea sa a depășit 400 de miliarde de dolari
Elon Musk este cel mai bogat om din lume. Averea sa a depășit 400 de miliarde de dolari
Cristina Cioran dezvăluie sexul și numele celui de-al doilea copil! Ema va deveni soră mai mare, iar familia e în extaz!
Cristina Cioran dezvăluie sexul și numele celui de-al doilea copil! Ema va deveni soră mai mare, iar ...
Dragoste cu năbădăi: Italian de 57 de ani, păcălit cu 33.000€ de o româncă pe internet!
Dragoste cu năbădăi: Italian de 57 de ani, păcălit cu 33.000€ de o româncă pe internet!
George Simion cere demisia lui Klaus Iohannis după anularea alegerilor prezidențiale: ”Avem o lovitură de stat”
George Simion cere demisia lui Klaus Iohannis după anularea alegerilor prezidențiale: ”Avem o lovitură ...
Testul prin care îți poți măsura IQ-ul. Poți observa diferențele dintre cele două fotografii?
Testul prin care îți poți măsura IQ-ul. Poți observa diferențele dintre cele două fotografii?
Reduceri spectaculoase la LIDL înainte de Crăciun: decorațiuni, dulciuri și articole vestimentare la prețuri mici
Reduceri spectaculoase la LIDL înainte de Crăciun: decorațiuni, dulciuri și articole vestimentare ...
Reacția unui cuplu de italieni când au primit nota de plată într-un restaurant românesc: „Ne-am uitat de trei ori pe toate prețurile pentru că nu ne venea să credem”
Reacția unui cuplu de italieni când au primit nota de plată într-un restaurant românesc: „Ne-am ...
În ce să înmoi stafidele pe care le pui la cozonacul de Crăciun. Trucul pe care ar trebui să-l știe oricine, îi dă o aromă deosebită
În ce să înmoi stafidele pe care le pui la cozonacul de Crăciun. Trucul pe care ar trebui să-l știe ...
Olanda, de acord cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen pe cale terestră
Olanda, de acord cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen pe cale terestră
Concedieri masive la un gigant de pe piaţa auto. Compania anunţă închiderea uneia dintre filialele din România
Concedieri masive la un gigant de pe piaţa auto. Compania anunţă închiderea uneia dintre filialele ...
Facebook, Instagram, WhatsApp și Threads au picat. Sunt probleme la platformele Meta la nivel global
Facebook, Instagram, WhatsApp și Threads au picat. Sunt probleme la platformele Meta la nivel global
O nouă metodă de fraudă. Escrocii te sună ca să-ți propună locuri de muncă atractive. O mulțime de români au căzut în plasă
O nouă metodă de fraudă. Escrocii te sună ca să-ți propună locuri de muncă atractive. O mulțime ...
Tichete cadou de Crăciun 2024. Cum se acordă bonusurile pentru angajați
Tichete cadou de Crăciun 2024. Cum se acordă bonusurile pentru angajați
Ce amendă a primit un bărbat care și-a abandonat câinele pe marginea drumului
Ce amendă a primit un bărbat care și-a abandonat câinele pe marginea drumului
Cum protestează unii români pe TikTok, după anularea alegerilor: își taie buletinele și pașapoartele, îndemnând să le fie urmat exemplul!
Cum protestează unii români pe TikTok, după anularea alegerilor: își taie buletinele și pașapoartele, ...
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit ...
Veşti bune pentru fermieri, se schimbă regulile din 2025. Bani mai mulţi în conturile românilor!
Veşti bune pentru fermieri, se schimbă regulile din 2025. Bani mai mulţi în conturile românilor!
Prognoza meteo 12 decembrie 2024. Cum va fi vremea în țară și în București
Prognoza meteo 12 decembrie 2024. Cum va fi vremea în țară și în București