- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Marius Budăi, despre supraimpozitarea contractelor part-time: „Este inuman să ţii oamenii cu 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână”

28 Oct, 11:38 • Russo George
Marius Budăi a explicat care au fost raţiunile care au dus la decizia supraimpozitării contractelor de muncă part-time, despre care spune că deja îşi arată efectele în piaţa munci, prin creşterea numărului de contracte care trec din part-time în full-time.
Marius Budăi, despre supraimpozitarea contractelor part-time: Este inuman să ţii oamenii cu 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână

Ministrul Muncii, Marius Budăi, mai spune că prin această decizie sunt protejaţi angajaţii care erau plătiţi mai puţin pe contract şi mai mult „în mână”, aşa zisa piaţă de muncă „gri”.

„Trebuie să înţelegem această măsură din mai multe puncte de vedere. Şi eu am să o spun, chiar dacă va părea că voi insista foarte mult, am să explic următorul fenomen. Cei care ajung la vârsta pensionării, şi dacă Dumnezeu ne duce până la acea vârstă şi după, vor avea de suferit dacă se complac să lucreze astăzi cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână, pentru că acea contribuţie şi acel calcul al pensiilor nu se realizează la cei 5 lei din mână, ci la cei 2 lei de pe hârtii.

Este anormal, inuman chiar să-ţi baţi joc de oameni şi să-i ţii cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână acum, pentru că vor ajunge la vârsta senioratului şi vor avea şi atunci nevoie de bani.

Citeşte şi: Premierul Ciucă, declarații despre pensii și salarii, după finalul vizitei la Bruxelles. „Să ne ducem în creșterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15% și cu salariul minim la 3.000 lei”

Şi atunci s-a impus această măsură, ca şi o măsură de combatere a evaziunii fiscale la gri, să spunem. Şi vreau să vă spun că din momentul în care am introdus această măsură, peste 150.000 de contracte s-au transformat din contracte part-time în contracte cu normă întreagă, iar numărul de contracte de muncă a şi crescut în România de atunci.Vă dau nişte cifre. De exemplu, dacă aveam în România 6,6 de milioane de contracte, acum avem cu 43.000 de contracte în plus, plus acele contracte de peste 150.000 transformate în normă întreagă. Deci, evoluţia este pe plus. Nu a pus probleme această măsură. Sigur că da, pot fi anumite nemulţumiri, dar eu cred că trebuie să avem o relaţie corectă între angajator şi angajat.”, a spus Marius Budăi, într-un interviu pentru Agerpres.

Citeşte şi: Incredibil! Vicepreședintele BCR, în ziua când ROBOR a atins recordul absolut din ultimii 12 ani: „Noi nu recomandăm trecerea la IRCC”