- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Câştigurile din criptomonede, scutite de impozitul de 10% pe venit 

19 Nov, 12:16 • Dobran Viorel
Bitcoin, cea mai preţioasă dintre criptomonede, a ajuns în prezent să stagneze după recordul istoric de săptămâna trecută. În România, veste abună pentru deţinători este că ar putea fi scutiţi de impozite, ceea ce face profiturile şi mai mari.
Câştigurile din criptomonede, scutite de impozitul de 10% pe venit 

Câștigurile din criptomonede vor fi scutite de impozitul pe venit (de 10%), conform unui amendament adoptat de Parlament la Legea de adoptare a Ordonanței privind amnistia fiscală.

„Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”, spune prevederea.

Legea a fost adoptată cu 158 voturi pentru, 40 contra, 16 abțineri, iar 2 nu au votat. Va fi trimisă la Klaus Iohannis pentru promulgare.

Măsura este motivată de „creșterea transparenței în ceea ce privește tranzacțiile cu criptomonede efectuate de contribuabilii din România și ar permite o mapare reală a acestei piețe din economia românească”.

Bitcoin sparge recorduri. Valoarea criptomonedelor explodează după alegerea lui Trump. A fost atins pragul de 80.000 de dolari

Prin această măsură temporară, spune autorul amendamentului (Ioan Sabin Șărmaș – deputat neafiliat), investitorii vor avea posibilitatea de a-și transfera sumele câștigate cu titlu de investiții în instituțiile de credit din România, generând un flux de numerar suplimentar în economie.

“Totodată, prin acest cadru legal, instituțiile de credit vor avea încrederea de a permite transferul acestor sume în conturile curente, eliminând teama sau riscurile de fraudă care planează”, menționează sursa citată.

Practic, acestea sunt scutite doar de impozit. Dacă veniturile depășesc 6, 12 sau 24 de salarii minime, o persoană va trebui să plătească CASS plafonat.

Bitcoin, cea mai preţioasă dintre criptomonede, a ajuns în prezent să stagneze după recordul istoric de săptămâna trecută. Ce ar putea opri definitiv urcușul viitor al criptomonedei

Criptomonede
Trei criptomonede cu potențial de creștere de 100 de ori

Prețul Bitcoin a crescut cu peste 20.000 de dolari pe unitate de la alegerile din 5 noiembrie din SUA, aproximativ o treime din aceste creșteri fiind generate de rezultatele favorabile timpurii pentru republicani, iar restul acumulându-se pe măsură ce victoria lui Donald Trump a devenit clară și partidul său a continuat să câștige o majoritate în Congresul SUA. După ce în perioada 12-13 noiembrie valoarea pe unitate a criptomonedei a crescut până peste valoarea de 90.000 de dolari americani, moneda a stagnat, deși mai multe publicații, analiști și bloguri de specialitate au pariat pe faptul că Bitcoin se va aprecia până peste 100.000 de dolari până la inaugurarea oficială a lui Trump în ianuarie.

În acest context extrem de volatil, climatul economic și legislativ american pare să favorizeze structuri care ar aliena Bitcoin din lumina reflectoarelor, iar lichidarea activelor digitale imediat după un urcuș formidabil limitează extrem șansele de creștere ulterioară a criptomonedei.

„Este lesne de înțeles de ce victoriile republicanilor au dus la aprecierea criptomonedelor, și a Bitcoin în particular. Trump a declarat că va fi un președinte pro-cripto, s-a angajat să împiedice guvernul federal să vândă criptomonedele pe care le confiscă (în principal de la infractori), a promis că îl va demite pe Gary Gensler, președintele sceptic față de criptomonede al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC), că va încuraja SUA să devină lider în minarea de Bitcoin și că va numi un consiliu consultativ pentru criptomonede astfel încât reglementările să fie scrise de susținători ai criptomonedelor, nu de critici.

Trump a sărbătorit noaptea alegerilor alături de cunoscuți susținători ai criptomonedelor, precum Elon Musk, Robert Kennedy Jr. și Howard Lutnick”, aprecia Bloomberg în perioada culmii atinse de moneda digitală pe 12 noiembrie

Urcușul monedei a fost declanșat însă încă dinainte de victoria lui Donald Trump, în contextul promisiunilor legate de reglementări mai favorabile pentru criptomonede. Trump a garantat că guvernul federal nu va avea autoritatea de a confisca sau interfera cu activele digitale deținute legal. În plus, Trump a sprijinit inițiativa unei rezerve strategice de Bitcoin la nivel național, similară cu rezerva strategică de aur. Aceasta presupune achiziționarea de Bitcoin de către guvernul federal pentru a-l utiliza ca activ de rezervă, consolidând poziția SUA ca lider în economia digitală.

ANAF pune tunurile pe românii care fac tranzacții cu criptomonede. În 2024, Fiscul îi sancționează dur pe cei care încearcă să fenteze sistemul

Totodată, republicanul a afirmat că va opri practica actuală a guvernului de a vinde criptomonedele confiscate de la infractori, preferând să le păstreze ca active strategice în loc să le lichideze pe piață și că este importantă instituirea unei infrastructuri robuste pentru criptomonede în SUA, inclusiv prin sprijinirea proiectelor de blockchain și așa-numitelor organizații autonome descentralizate (DAO), pentru a stimula inovația și a atrage investiții.

Fenomenul de piață care a avut loc imediat după ce Bitcoin a depășit valoarea de 90.000 de dolari a fost unul de stagnare relativă, dar într-o stare perpetuă de volatilitate. Doar în ziua de 18 noiembrie, Bitcoin a fluctuat de la 89.800 de dolari la 00:00, a atins un vârf de circa 91.900 de dolari la 07:00, a coborât apoi la 89.480 la ora 14:00, doar pentru a crește înapoi la 92.000 de dolari în cursul orei 17:00. Foarte mulți deținători și-au lichidat o parte importantă din active, mai precis, au încasat contravaloarea criptomonedei în valori corespondente în monede fiat, precum dolari sau euro.

Așadar, pe termen scurt, investitorii au într-un astfel de moment de creștere oportunitatea de a încasa profituri, ceea ce limitează totuși potențialul de creștere al activelor riscante, sugerează Euronews. Dilin Wu, analist de piață la Pepperstone, a declarat, potrivit sursei citate că „propunerile lui Trump vor rămâne incerte până când se va clarifica controlul asupra Camerei Reprezentanților și orice opoziție internă din partid.” Wu a adăugat că politicile lui Trump ar putea genera deficite comerciale mai mari și o inflație ridicată, afectând negativ economia SUA pe termen lung, ceea ce „ar putea să cântărească asupra activelor riscante precum Bitcoin.”

E important de menționat faptul că Bitcoin a avut un istoric torid de volatilitate în tot parcursul său, determinat mai ales de speculații și nu de fundamente solide. Lichiditatea pieței criptomonedelor este limitată, amintesc analiștii Euronews, ceea ce înseamnă că tranzacțiile mari efectuate de „balene” – marii deținători – pot avea un impact puternic asupra prețurilor, mai ales pe bursele mai mici sau în perioadele de activitate redusă. Conform datelor Binance, piețele cripto au înregistrat, la doar o săptămână după alegerile prezidențiale din SUA, un volum similar cu cel din ziua alegerilor. Cu toate acestea, fluctuația ulterioară a prețului Bitcoin s-a menținut într-un interval restrâns, validând practic teoria lichidării în volum ridicat

Ar putea trece Bitcoin de pragul de 100.000 de dolari? Ce se schimbă în legislația SUA în prezent și ce fel de active financiare sunt favorizate

În culmea creșterii fantastice pe care a înregistrat-o moneda digitală, mai mulți analiști și site-uri de specialitate au prezis că Bitcoin va atinge prețul de 100.000 USD (€94.000) înainte de sfârșitul anului sau până în jurul datei de 20 ianuarie, după ce Donald Trump va fi învestit în funcția de președinte al SUA. Totuși, piețele nu urmează întotdeauna o singură direcție, iar o inversare a „tranzacției Trump” ar putea declanșa scăderi suplimentare pentru activele care au beneficiat de victoria sa.

Josh Gilbert, analist de piață la eToro, a declarat public pe 11 noiembrie că „deși Bitcoin se află la maxime istorice, acest raliu pare că abia a început. Acest bull market (n.r. eng. o perioadă în care prețurile activelor financiare cresc constant pe o perioadă mai lungă de timp) are un fundament solid, care ar putea continua să susțină creșterea activului.” Gilbert anticipează că prețul Bitcoin „ar putea atinge șase cifre în câteva luni.”

Deja Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege important, Legea privind Inovația Financiară și Tehnologia pentru Secolul XXI, și o rezoluție pentru invalidarea unor reguli anti-cripto emise de SEC – ambele cu un sprijin semnificativ din partea democraților. Niciuna dintre aceste inițiative nu a fost însă luată în discuție în Senat, iar Casa Albă s-a opus ambelor.

Alte două proiecte de lege majore privind criptomonedele au fost aprobate în comisiile Camerei, dar nu au ajuns la vot în plen, iar în Senat a fost introdus un proiect de lege pentru a stabili o rezervă strategică federală de Bitcoin, relatează Bloomberg.

Cu toate acestea, spun analiștii, o mare parte din sprijinul federal propus pentru criptomonede în SUA ar putea ocoli Bitcoin, facilitând utilizarea așa-numitelor stablecoins (n.r. eng. o criptomonedă al cărei preț este legat de o valoare stabilă, cum ar fi o monedă tradițională (de exemplu, dolarul american) sau un activ precum aurul, pentru a reduce fluctuațiile de preț și a oferi stabilitate în utilizare) pentru tranzacții și investiții în DAO-uri care urmăresc crearea unei valori economice reale.

DAO-urile estompează granițele dintre proprietari, angajați și clienți și – dacă obstacolele legale sunt eliminate – ar putea reprezenta o formă superioară de organizare a afacerilor față de corporațiile tradiționale. Alte proiecte cripto sprijină smart contracts (n.r. eng. un program digital care validează automat, după o serie de reguli, o anumită tranzacție digitală), precum Ethereum, sau urmăresc și tranzacționează valori care nu au fost capturate niciodată de economia tradițională, cum ar fi platforma blockchain. Cardano.

În prezent, investiția în aceste proiecte implică de obicei conversia dolarilor sau altor valute majore în Bitcoin, apoi Bitcoin în alte active cripto. Simplificarea acestui proces ar putea reduce cererea de Bitcoin și ar putea rupe legătura dintre valoarea sa și succesul general al cripto, sugerează analiștii Bloomberg.

Pe termen scurt, dacă guvernul federal deține mai mult Bitcoin și instituțiile financiare mari se simt în siguranță să achiziționeze astfel de active pentru fondurile și clienții lor, cererea suplimentară ar trebui să continue să crească prețul. Pe termen lung, însă, dacă investitorii încep să construiască portofolii diversificate în DAO-uri cripto și să utilizeze stablecoins – sau chiar monede digitale emise de băncile centrale – pentru tranzacții, este posibil ca Bitcoin să-și piardă justificarea economică.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
CTP, înfuriat: România, în pragul unei lovituri de stat! „PCR” și Rusia, umbre periculoase la orizont
CTP, înfuriat: România, în pragul unei lovituri de stat! „PCR” și Rusia, umbre periculoase la ...
Criză globală! Prețurile alimentelor urcă la cel mai înalt nivel din ultimii 19 luni, avertizează FAO!
Criză globală! Prețurile alimentelor urcă la cel mai înalt nivel din ultimii 19 luni, avertizează ...
Ce amenzi pot lua românii care transportă bradul de Crăciun cu mașina. Care sunt condițiile pentru a face acest lucru
Ce amenzi pot lua românii care transportă bradul de Crăciun cu mașina. Care sunt condițiile pentru ...
Prețuri șocante la Târgul de Crăciun din Brașov. Cât plătești pentru un hotdog sau o clătită
Prețuri șocante la Târgul de Crăciun din Brașov. Cât plătești pentru un hotdog sau o clătită
Angajatul BOR care a devenit milionar după ce a furat bani din biserică. Anchetă de amploare și funcție pierdută!
Angajatul BOR care a devenit milionar după ce a furat bani din biserică. Anchetă de amploare și funcție ...
Care e temperatura potrivită în casă pe timpul iernii. La cât se setezi termostatul ca să previi apariția mucegaiului
Care e temperatura potrivită în casă pe timpul iernii. La cât se setezi termostatul ca să previi ...
Mario Fresh are o nouă „amică”. Pupici și chimie în aer, după despărțirea de Alexia Eram!
Mario Fresh are o nouă „amică”. Pupici și chimie în aer, după despărțirea de Alexia Eram!
Preparatul delicios pe care-l poți mânca de Moș Nicolae ca să respecți și Postul Crăciunului. Mihaela Bilic: „E sănătos să-l consumăm de două ori pe săptămână”
Preparatul delicios pe care-l poți mânca de Moș Nicolae ca să respecți și Postul Crăciunului. ...
Diana Șoșoacă a reacționat vehement despre decizia CCR de anulare a turului 1: „Praful și pulberea s-a ales de aceste alegeri!”
Diana Șoșoacă a reacționat vehement despre decizia CCR de anulare a turului 1: „Praful și pulberea ...
George Simion, reacție dură după decizia CCR de anulare a turului 1: Lovitură de stat în plină desfășurare!
George Simion, reacție dură după decizia CCR de anulare a turului 1: Lovitură de stat în plină ...
Se dau 800 de lei în plus la pensie pentru românii cu un număr mic de ani munciți. De când intră în vigoare
Se dau 800 de lei în plus la pensie pentru românii cu un număr mic de ani munciți. De când intră ...
Elena Lasconi, atac devastator după anularea alegerilor: CCR a distrus 35 de ani de democrație!
Elena Lasconi, atac devastator după anularea alegerilor: CCR a distrus 35 de ani de democrație!
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: Anularea alegerilor prezidențiale, singura soluție corectă! Rusia a denaturat votul românilor
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: Anularea alegerilor prezidențiale, singura soluție corectă! Rusia ...
SONDAJ Ce diferență este între Călin Georgescu și Elena Lasconi. Votarea a început deja în diaspora
SONDAJ Ce diferență este între Călin Georgescu și Elena Lasconi. Votarea a început deja în diaspora
CCR a decis anularea alegerilor, cu doar două zile înainte de turul 2 între Elena Lasconi și Călin Georgescu
CCR a decis anularea alegerilor, cu doar două zile înainte de turul 2 între Elena Lasconi și Călin ...
PPC, fostul Enel, vine cu oferte spectaculoase pentru români. Clienţii ar putea scăpa de facturile uriaşe la energie
PPC, fostul Enel, vine cu oferte spectaculoase pentru români. Clienţii ar putea scăpa de facturile ...
Categoria de angajați care va primi spor de 100%. În ce condiții își pot majora veniturile lunare
Categoria de angajați care va primi spor de 100%. În ce condiții își pot majora veniturile lunare
Se schimbă cardurile. Motivul pentru care cifrele vor fi eliminate de pe faţa cardurilor
Se schimbă cardurile. Motivul pentru care cifrele vor fi eliminate de pe faţa cardurilor