- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Panourile fotovoltaice te scapă de factura la curent. Cât te costă montarea lor

12 Oct, 13:43 • stefan.vlad
Panourile fotovoltaice te scapă de factura la curent. Ele reprezintă generatorul de energie în cadrul unui sistem fotovoltaic şi au rolul de conversie a energiei fotonilor în energie electrică realizată cu ajutorul a mai multor celule fotovoltaice.
Panourile fotovoltaice te scapă de factura la curent. Cât te costă montarea lor

Panourile fotovoltaice te scapă de factura la curent. Acestea sunt de obicei montate pe acoperișul unei case, dar pot fi puse și la un apartament. Numai că aici spațiul disponibil pentru montarea panourilor fotovoltaice e destul de redus, iar documentația necesară e stufoasă.

Mai întâi trebuie să primești autorizația de la asociația de locatari, apoi de la Consiliul Județean sau Primărie și, în final, de la Inspectoratul de Situații de Urgență (ISU), spune Paul Varga, administratorul firmei Green Seiro, potrivit Lovedeco.ro.

Panourile fotovoltaice te scapă de factura la curent

Panoul fotovoltaic mai este cunoscut şi sub denumirea de modul fotovoltaic sau panou solar fotovoltaic. Pentru o casă de 100 mp ai nevoie de 6-8 panouri, cu o putere între 3-5 Kw, iar investiţia ar fi 6.800 de euro.

Dacă montezi panouri fotovoltaice, cu o baterie de 5 kW, iarna vei economisi 50-70% din factură, iar vara – 100% din factură. Potrivit specialiştilor,  recuperezi investiţia în 5 -10 ani.

Citeşte şi: Clotilde vrea 100 de mii de euro din PNRR pentru reabilitarea termică a blocurilor și școlilor. Zeci de panouri fotovoltaice pe clădirile din Sectorul 1

Avantajele panourilor fotovoltaice

  • Sursă de energie regenerabilă. Energia solară este o sursă de energie cu adevărat regenerabilă, și atât timp cât există soare, nu putem rămâne fără energie. Cum lumina soarelui ajunge în toate colțurile lumii, și panourile fotovoltaice pot fi folosite oriunde în lume.
  • Facturi mai mici la energie electrică. În funcție de dimensiunea sistemului solar și capacitatea lui de a susține consumul de energie, și facturile dumneavoastră de energie pot scădea deoarece veți consuma mai puțin de la furnizor. Mai mult, surplusul de energie generat de panourile dumneavoastră poate fi exportat în rețeaua la care sunteți conectat. Acest surplus exportat se poate transforma în reducerea și mai mare a costurilor facturilor sau, în funcție de furnizor, chiar în remunerare.
  • Garanție extinsă și costuri reduse de întreținere. Cele mai multe companii care se ocupă de montarea panourilor fotovoltaice oferă garanție extinsă pentru întreaga activitate prestată. Odată instalate, sistemele de energie solară nu necesită multă întreținere. Tot ce trebuie să faceți este să le curățați de câteva ori pe an.
  • Avansarea tehnologiei este garantată. Tehnologia care stă la baza panourilor solare avansează în mod constant, și cu siguranță se va îmbunătăți și eficacitatea acestora.

Dezavantajele panourilor fotovoltaice

  • Costul inițial al unui sistem solar poate fi destul de mare, deoarece include panourile, invertorul, bateriile, cablarea și manopera de instalare. Se estimează totuși că, în viitor, prețurile vor scădea.
  • Panourile sunt dependente de vreme. Pentru a colecta eficient energia solară, panourile au nevoie de lumina soarelui. Astfel, în zilele înnorate și ploioase eficiența sistemului poate fi mai scăzută. Pe timpul nopții, evident, energia solară nu poate fi colectată.
  • Stocarea energiei solare este costisitoare. Energia solară poate fi stocată în baterii, însă acestea pot fi destul de costisitoare. Astfel din punct de vedere economic, poate fi mai rentabil ca ziua să utilizați energia generată de panouri, iar noaptea pe cea de la rețeaua la care sunteți conectat.
  • Necesită mult spațiu. Mai multă energie electrică înseamnă mai multe panouri solare, și automat, mai mult spațiu. Dacă acoperișul casei dumneavoastră nu este suficient de mare, panourile pot fi montate în curte, într-o zonă unde este mereu soare pe timpul zilei.
  • Poluarea. Fabricarea, transportul și instalarea sistemelor solare sunt asociate cu unele materiale toxice și emisie de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, în comparație cu sursele alternative, energia solară poluează mult mai puțin.