- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Preţ porc Crăciun 2024 la uşa fermei. Carnea de friptură şi cârnaţi, mult mai ieftină ca în supermarketuri

06 Dec, 09:58 • Dobran Viorel
Porc de Crăciun la prețul de acum două luni, fără creșteri semnificative la poarta fermei! Crescătorii vin cu oferte care să nu îngreuneze și mai mult costul coșului de alimente pentru sărbători!
Preţ porc Crăciun 2024 la uşa fermei. Carnea de friptură şi cârnaţi, mult mai ieftină ca în supermarketuri

În luna octombrie, crescătorii cereau 11 lei pe kilogramul de porc în viu, dar erau și fermieri care cereau 23 de lei. În prezent, prețul mediu al unui kilogram de carne de porc în viu este de aproximativ 16-18 lei preț producător, iar la raft poate depăși 35-40 de lei, în funcție de sortiment și regiune.

Pentru luna decembrie 2024, erau prognozate creșteri semnificative, de cel puțin 10-15% pe kilogram, în special din cauza cererii crescute de sărbători. Această tendință este influențată de factori precum reducerea producției interne și dependența de importuri, care adaugă costuri suplimentare.

Ignat 2024, tradiții și obiceiuri. Când se taie porcul de Crăciun

”Producătorii români nu au făcut modificări de preţ, astfel că, în această perioadă, la poarta fermei este acelaşi preţ porc în viu ca în octombrie anul trecut, însă, de la jumătatea lunii noiembrie, prețul va crește”, afirma, la începutul lunii noiembrie, Ioan Ladoşi, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Preţ porc Crăciun direct de la producător

În grupurile de Facebook ale crescătorilor de porcine din România, prețurile cerute astăzi, 4 decembrie, sunt între 15 și 17 lei/kilogram în viu iar ofertele vin din toate colțurile țării.

Iată câteva anunțuri postate în grupul Porci și purcei de vânzare:

  • Porci de carne 140-160 kg, 13 lei kg, Cristian, Sibiu
  • De vânzare porci de carne crescuți natural de la 115 kg până la 160 kg, preț 15 lei kg, Suceava
  • Vând porci de 160-170 kg, 16 lei kg
  • Porc de vânzare pentru Crăciun. Are aproximativ 165 kg. Loc Bucerdea Grânoasă/Alba. Preț 15/kg
Credit foto @iStock.com/Nadtochiy

Au apărut primii purcei de vânzare

La începutul lunii decembrie 2024, prețurile purceilor pentru îngrășat în România variază în funcție de greutatea lor.

  • Purcei cu greutatea medie de 30-35 kg: 600-800 lei/cap la poarta fermei
  • Purcei cu greutatea medie de 46-50 kg: 700-900  lei/cap (fără TVA).
  • În cazul importurilor, un purcel poate ajunge la un preț de aproximativ 125 de euro (echivalent cu 620-630 lei, în funcție de cursul valutar)​

Prețurile sunt influențate de cererea sezonieră crescută și de costurile de producție. Totodată, achiziția directă din fermă poate necesita programări și respectarea legislației pentru transportul porcinelor​.

Iată câteva anunțuri postate în grupul Porci și purcei de vânzare, pe facebook:

  • Vând purcei, 2 masculi și 2 purcele, 450 lei bucata
  • Purcei de vânzare, 3 luni, 600 lei
  • Căutăm casă nouă, 30-35 kg, 900 lei bucata, crescuți bio
  • Avem 13 săptămâni și căutăm nouă locație, județul Timiș, preț 650 lei/bucata

Preţ carne şi preparate tradiţionale pentru sărbători

Cârnații, produsul tradițional cu vânzări de un miliard de euro
Cârnații, produsul tradițional cu vânzări de un miliard de euro

În preajma sărbătorilor de iarnă din 2024, prețurile la carnea de porc și preparatele tradiționale din România variază în funcție de sursă și tipul de produs:

Carnea la galantar: În supermarketuri, prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste variază între 19 și 29 de lei. Totuși, în unele locuri, prețurile pot ajunge chiar la 60 de lei pe kilogram, din cauza costurilor ridicate ale producției și cererii mari din perioada sărbătorilor​.

Produse tradiționale la preț de supermarket:

  • coaste marinate: aprox. 52 lei/600 grame
  • cârnați: aprox. 30 lei/700 grame
  • slănină afumată: aprox. 16 lei/300 grame
  • șorici: aprox. 12 lei/150 grame
  • mușchiuleț afumat: aprox. 23 lei/500 grame

Produsele artizanale și preparatele tradiționale din carne de porc: Mulți fermieri au crescut ușor prețurile produselor preparate, din cauza scumpirii furajelor și a costurilor energetice. Iată câteva prețuri, direct de la producători, preluate din postări de pe Facebook – grupuri specializate ale crescătorilor:

  • cârnați afumat: 45-55 lei/kg
  • cârnați proaspeți: 38-42 lei/kg
  • salam din carne de porc: 45-50 leikg
  • piept de porc afumat: 40-42 lei/kg
  • mici din carne de porc: 35 lei/kg
  • caltaboș: 38-40 lei/kg

Cererea ridicată de sărbători influențează prețurile, dar acestea pot varia semnificativ în funcție de regiune și de locul achiziției (fermier, piață locală sau supermarket).

După sărbători, este posibil ca prețurile să revină la niveluri mai scăzute, odată cu reducerea cererii.

A început şi goana după cozonaci

Cozonacul este nelipsit de pe masa românilor de Sărbători, chiar dacă gospodinele nu au timp să-l frămâne și să-l lase bine la dospit așa cum cere tradiția.

Pe site-urile de specialitate, dar și pe rețelele sociale sau în supermarketuri, ofertele sunt pe toate gusturile și portofelele. Și spunem pe toate gusturile pentru că un „dolofan” de peste 1 kilogram poate fi umplut fie cu nucă și cremă de cacao sau cu stafide, rahat, fie cu diferite fructe exotice confiate și presărate cu fistic și chiar bine însiropat în vin roșu ori îmbrăcat cu foiță de aur.

Cele mai mici prețuri se găsesc acum în supermarketuri unde un cozonac de 450 – 500 grame, cu nucă și cacao costă între 13 și 17 lei bucata.

În magazinele de specialitate prețurile pentru un cozonac de 700 – 800 de grame, de tip Pandoro sau Panettone, pornesc de la 46 de lei și pot ajunge și la 130 de lei bucata, în funcție de umplutura folosită.

100 lei cozonacul de 1,2 kg

Și nu doar site-urile de specialitate sunt pline de oferte de cozonaci, ci și rețelele de socializare.

Ofer cozonaci proaspeți, pregătiți acasă, cu ingrediente de calitate. Disponibili în diverse variante: cozonaci cu nucă; cozonaci cu mac; cozonaci cu rahat. Fiecare cozonac este realizat manual, cu multă atenție, pentru a-ți aduce un strop de tradiție și savoare în casa ta”, scrie o gospodină pe o rețea de socializare, precizând că prețul este mic, de doar 45 de lei/bucata, fără a spune însă și care ar fi gramajul aproximativ.

Cu cât se vinde un porc de 100 de kilograme în viu înainte de Crăciun

„Cozonaci calzi cu Nutella și multă nucă sau Tradițional (nucă, cacao și rahat) la prețul de 65 lei buc”, sună un alt anunț.

„Făcuți cu umplutură de nucă și cacao, după rețeta bunicii mele, frământați mult timp și lăsați la dospit o perioadă îndelungată, i-am copt perfect”, scrie o altă gospodină, care cere 11 euro pe bucată, fără a menționa greutatea.

Cozonacul copilăriei

Iar prețurile cresc, în funcție de gramaj și umplutură, după cum se poate vedea în următoarele anunțuri: „Cozonaci pufoși, cu umpluturi de nucă, cacao, rahat și stafide, gata să aducă atmosfera de sărbătoare în casa ta! – 75 de lei bucata; Cozonacul copilăriei – 100 lei bucata (nucă, cacao, albuș, gălbenuș, făină, lapte, ulei, unt, zahăr, extract de vanilie, coajă de portocală, coajă de lămâie, rahat asortat, drojdie) cu o greutate de 1300g”.

Un alt anunț deschide sezonul comenzilor: „Preluăm comenzi pentru cozonacii Babka- Este un cozonac împletit cu cremă de ciocolată, nuci și scorțișoară și îmbăiat într-un sirop cu vin ars. Preț: 100 lei și are 1,2 kg”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cafeaua – prieten sau dușman al sănătății? Ce se întâmplă dacă bei cel puțin trei cești pe zi
Cafeaua – prieten sau dușman al sănătății? Ce se întâmplă dacă bei cel puțin trei cești pe zi
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor din România
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor ...
Care vor fi cele mai vizitate orașe de către români în 2025, după intratrea în Schengen. Se schimbă preferințele la capitolul vacanțe
Care vor fi cele mai vizitate orașe de către români în 2025, după intratrea în Schengen. Se schimbă ...
Legătura neștiută dintre câine și stăpân. Inima patrupedului și cea a omului sunt „conectate”
Legătura neștiută dintre câine și stăpân. Inima patrupedului și cea a omului sunt „conectate”
Cât te costă să ai mașină în 2025. Șoferii trebuie să plătească mai mult pentru combustibil, asigurare și parcare. Punctul de amendă s-a majorat și el la 202 lei
Cât te costă să ai mașină în 2025. Șoferii trebuie să plătească mai mult pentru combustibil, ...
Hamburgeri gratis celor ce participă la slujbele de la biserică. Inițiativa inedită a unei biserici din Italia
Hamburgeri gratis celor ce participă la slujbele de la biserică. Inițiativa inedită a unei biserici ...
Singurul român care are un doctorat pe tema „porcul Mangalița”: „Slănina curăță vasele de sânge. Efectele consumului de carne și slănină de Mangalița se simt imediat”
Singurul român care are un doctorat pe tema „porcul Mangalița”: „Slănina curăță vasele ...
Se poate face succesiunea dacă nu sunt prezenți toți moștenitorii? Legea spune clar cum se procedează!
Se poate face succesiunea dacă nu sunt prezenți toți moștenitorii? Legea spune clar cum se procedează!
Ce fel de apă se pune la fierul de călcat. Așa nu se strică, iar hainele tale vor arăta impecabil
Ce fel de apă se pune la fierul de călcat. Așa nu se strică, iar hainele tale vor arăta impecabil
Ciorbă de fasole ca la bunica acasă. 3 rețete ușor de pregătit, îți vor încânta papilele gustative 
Ciorbă de fasole ca la bunica acasă. 3 rețete ușor de pregătit, îți vor încânta papilele gustative 
Unde poți călători în Europa cu doar 250 de lei. Cea mai ieftină țară e aproape de România
Unde poți călători în Europa cu doar 250 de lei. Cea mai ieftină țară e aproape de România
Cum să faci scovergile ca la mama acasă. Preparatul tradițional are un gust irezistibil
Cum să faci scovergile ca la mama acasă. Preparatul tradițional are un gust irezistibil
Capodoperă unică în lume! „Luceafărul” blând al lui Mihai Eminescu a „coborât în jos alunecând pe-o rază” și s-a așezat pe o pânză țesută cu migală, timp de trei ani, de tanti Maria
Capodoperă unică în lume! „Luceafărul” blând al lui Mihai Eminescu a „coborât ...