- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prețul cafelei robusta a explodat. A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

09 Jun, 19:32 • Stefan Simion
Prețul cafelei robusta a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani. Specialiștii spun că principala cauză care a condus la această explozie a prețului o reprezintă fenomenul El Nino. Cafeaua robusta a înregistrat o creștere a cererii, din partea consumatorilor, dar și o scăderea a producției din cauza condițiilor meteo, în special în principalele ”rezervoare” de cafea robusta, la nivel mondial.
Prețul cafelei robusta a explodat. A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

Avertismentul specialiștilor este îngrijorător. Prețul cafelei robusta a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani și perspectivele nu sunt deloc optimiste, informează Bloomberg.

Principala cauză pentru care prețul pentru cafeaua robusta a luat-o razna o reprezintă fenomenul El Nino. Acesta este asociat cu o creștere a temperaturilor, la nivel mondial, și a afectat în mod direct principalele țări care furnizează acest tip de cafea în întreaga lume.

Citește și  Portul Constanţa, punct cheie din ”Drumul Mătăsii”. Ruta comercială propusă de Kazahstan ar …

Avertismentul vine din partea Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA, care a anunţat că fenomenul meteorologic El Nino, asociat cu creşterea temperaturilor la nivel global, este de aşteptat să se intensifice treptat în lunile următoare, astfel încât perspectivele unei redresări a prețului nu sunt realiste.

Din această cauză, la Bursa de la Londra, cotaţiile futures la cafeaua robusta au urcat până la 2.790 de dolari pe tonă, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Conform specialiștilor, Vietnamul, cel mai mare cultivator mondial de cafea robusta, va avea cea mai mică recoltă din ultimii patru ani, ceea ce va afecta în mod direct prețul acestui soi de cafea.

Citește și România riscă să piardă bani PNRR. 20% din cei care au depus proiecte pentru investiții în fotovoltaice …

Cafeaua robusta este cultivată în cea mai mare parte în emisfera estică și avea, în mod normal, un preț redus, la jumătatea principalului sortiment de cafea din lumea, cafeaua arabica. Dar, odată cu o creștere a cererii, la nivel mondial, corelată cu reducerea drastică a recoltelor în principalele țări producătoare, prețul cafelei robusta a explodat țo poate ajunge chiar la un maxim istoric, până la sfârșitul acestui an.

Caracteristicile cafelei robusta

Cafeaua robusta este mai ușor de obținut, productivitatea arborelui de cafea de acest tip fiind mult mai mare față de cafeaua arabica. Cafeaua robusta este preferată de mulți pentru că are un conținut dublu de cofeină, față de cafeaua arabica.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult