- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România riscă să piardă bani PNRR. 20% din cei care au depus proiecte pentru investiții în fotovoltaice și eoliene au renunțat la finanțare. Reacția Ministerului Energiei

09 Jun, 14:23 • Andrei Alina
Circa 20% din cei care au depuse proiecte pentru investiții fotovoltaice și eoliene prin PNRR au renunțat la finanțare din cauza duratei foarte mari de evaluare.
România riscă să piardă bani PNRR. 20% din cei care au depus proiecte pentru investiții în fotovoltaice și eoliene au renunțat la finanțare. Reacția Ministerului Energiei

20% din cei care au depus proiecte pentru investiții în fotovoltaice și eoliene în România au renunțat la finanțare din cauza duratei mari de evaluare. Termenul asumat a fost depășit deja cu peste 6 luni, a declarat pentru Economedia Roxana Mircea, managing partner REI Grup, companie de consultanță în domeniul fondurilor europene. Beneficiarii se plâng de faptul că nu ar mai avea suficient timp pentru a și realiza propriu-zis investițiile, ale căror termen limită pentru finalizare, pentru a primi banii din PNRR, este în momentul de față finalul anului 2024.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023. Bugetul de peste 212 milioane de lei s-a epuizat în doar câteva minute în zona de sud-est

Consultanții spun că, dacă termenul nu va fi prelungit, rata de absorbție va fi de sub 50%.

Ministerul Energiei speră ca în urma discuției cu Comisia Europeană să fie prelungit termenul pentru finalizarea investițiilor până în 2025.

„Realist vorbind, până în iunie 2024 se vor putea realiza investițiile în proiecte de energie verde contractate de fabrici pentru autoconsum, vorbim, desigur, de proiecte de cel mult 5 MW. Dacă luăm în calcul că durata de livrare a unui post de transformare este de până la 12 -15 luni, atunci necesitatea ca termenul până la care se finalizează investițiile să fie prelungit devine extrem de importantă”, este de părere Roxana Mircea, consultant fonduri europene si scheme de ajutor de stat.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023, scandal uriaş după epuizarea fondurilor în 3 minute. AFM respinge acuzaţiile de fraudă

Roxana Mircea

Consultatul avertizează că doar proiectele pentru autoconsum și cele mici de maximum 4,99 MW se pot executa până la 30 iunie 2024, ceea ce ar genera o rată de absorbție de sub 50%.

„Situația este și mai complicată pentru proiectele mari, întrucât toate cele care depășesc 50 MW sunt deja blocate. Deși beneficiarii au obținut inițial ATR (Avizul Tehnic de Racordare), legea a fost ulterior schimbată, iar cererile sunt acum blocate la Ministerul Agriculturii. Beneficiarii au fost nevoiți să împartă proiectele în proiecte mai mici ceea ce va conduce la o pierdere de timp și riscul de a se anula investiții importante. În concluzie, doar proiectele pentru autoconsum și cele mici de maximum 4,99 MW se pot executa până la 30 iunie 2024, ceea ce ar genera o rată de absorbție de sub 50%”, a mai spus Roxana Mircea.