- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Preţul zahărului rafinat a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Pericol la adresa inflaţiei produselor alimentare

30 Mar, 18:27 • Cornel Ghimeșan
Prețul zahărului rafinat a explodat și a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, ceea ce ar putea genera scumpiri în lanț la produsele alimentare. De asemenea, zahărul nerafinat este aproape de cel mai scump nivel din ultimii şase ani.
Preţul zahărului rafinat a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Pericol la adresa inflaţiei produselor alimentare

Preţul zahărului rafinat a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Zahărul, consumat în foarte multe produse de la ciocolată şi până la băuturi acidulate şi patiserie, devine din ce în ce mai scump, ceea ce creşte costurile pentru industria alimentară şi pune noi presiuni la adresa inflaţiei mondiale a produselor alimentare, transmite Agerpres.

Citeşte şi: Radiografia colapsului sistemului de pensii din România! 15 pensionari la zece salariați în județul Teleorman! Situația dramatică a pensionarilor din România. Câte județe au mai mulți pensionari decât angajați? Situația din București și Ilfov este unică în țară!

Preţul zahărului rafinat a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

Astfel, preţurile la zahăr rafinat au atins în această săptămână cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu şi sunt pe cale să înregistreze un salt de 11% numai pe parcursul lunii martie, cel mai puternic avans lunar de după 2021. De asemenea, zahărul nerafinat este aproape de cel mai scump nivel din ultimii şase ani. În aceste condiţii, livrările globale devin din ce în ce mai limitate, în principal ca urmare a deciziei Indiei, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, de a-şi reduce exporturile după ce sezonul furtunilor a afectat recolta de trestie de zahăr şi autorităţile au decis să direcţioneze o parte mai mare din culturile de trestie de zahăr spre producţia de biocarburanţi.

Citeşte şi: Românii au avut un șoc la primirea facturilor la energie electrică! „Dacă dădeam la toată strada curent și nu venea atât”. Cum răspund furnizorii în fața acestei situații

Un sondaj efectuat de Bloomberg în rândul traderilor şi analiştilor arată că exporturile de zahăr ale Indiei ar urma să se reducă la jumătate, până la şase milioane de tone, în anul agricol care se va încheia în luna septembrie 2023, de la aproximativ 11 milioane de tone în exerciţiul anterior, şi ar putea să coboare şi mai mult, până la patru milioane de tone în sezonul următor, ceea ce înseamnă o reducere şi mai semnificativă a ofertei pe piaţă care era deja prognozată să înregistreze un deficit în 2024.

În plus, Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, şi Thailanda, un alt mare exportator mondial, se aşteaptă la producţii mai scăzute de trestie de zahăr, astfel că, în condiţiile unei creşteri constante a consumului global de zahăr şi diminuarea stocurilor, livrările din India sunt şi mai importante pentru piaţa mondială.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult