- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Record negativ pentru România: datoria externă a trecut, în premieră, de 150 de miliarde de euro

17 Mar, 15:01 • Russo George
Datoria externă a României a depăşit în premieră 150 de miliarde de euro, după ce doar în luna ianuarie ţara noastră s-a îndatorat cu peste 7,5 miliarde. Îngrijorător este că la nivelul actual, datoria externă este de trei ori mai mare decât cuantumul rezervelor statului, care la finalul lunii februarie erau de aproximativ 52 de miliarde de euro.
Record negativ pentru România: datoria externă a trecut, în premieră, de 150 de miliarde de euro

Creşterea vertiginoasă a datoriei externe a României, care durează încă de la începutul pandemiei, din 2020, este cu atât mai îngrijorătoare în contextul celor mai mari tensiuni din piaţa bancară de la marea criză din 2008.

După falimentul a trei bănci din SUA, cu active totale de 300 miliarde de dolari, miercuri seara Banca Elveţiei a anunţat un ajutor de urgenţă pentru Credit Suisse, de 50 miliarde de franci elveţieni, a doua mare bancă a Elveţiei.

Prezent joi la o conferinţă or­ga­nizată de BNR şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus că finanţarea a încetinit din cauza creşterii costurilor de finanţare pe fondul înăspririi politicii monetare şi a standardelor de credit, iar odată cu criza energetică prelungită, tensiunile geopolitice accentuate şi incertitudinea despre perspectivele economice, băncile au fost nevoite să îşi reevalueze nivelul de risc, relatează Ziarul Financiar.

Avertismentul lansat de BNR

Chiar dacă guvernatorul BNR susţine că poziţia financiară a sectorului bancar românesc este adecvată, avertizează că riscurile sunt în creştere atât la nivel local, cât şi internaţional. În acelaşi timp, printre vulnerabilităţile pe care BNR le vede sunt riscul mai mare de nerambursare a împrumuturilor din sectorul privat, creşterea serviciului datoriei din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor, dar şi legătura strânsă între sectorul bancar şi sectorul gu­vernamental.

Pe de altă parte, Adrian Câciu, ministrul finanţelor, a spus în cadrul unei conferinţe organizate de revista britanică The Economist că economia României va creşte peste prognoza actuală, care în acest moment este de 2,8% pentru 2023, că economia s-a dovedit a fi rezilientă, Europa a reuşit să evite recesiunea, iar anul 2023 este mai stabil pentru că el consideră că în acest an ştim cu ce ne confruntăm.

Citeşte şi: Numărul record al șomerilor. 478.100 milioane de persoane nu aveau un loc de muncă în 2022