- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, aproape de colaps. Avertismentul economistului Mircea Coșea: „Asta ar putea însemna o criză politică!”

12 Apr, 21:41 • Stefan Simion
Mircea Coșea avertizează: România se află pe marginea prăpastiei, din punct de vedere economic. Și mai grav este că Guvernul nu are în plan să facă ceva concret, pentru a ieși din „groapă", potrivit profesorului de la ASE, fost ministru. 
România, aproape de colaps. Avertismentul economistului Mircea Coșea: „Asta ar putea însemna o criză politică!

Pre multe „rude și amante” au pătruns în instituțiile publice din România, plătite din banii cetățenilor, avertizează Mircea Coșea. Practic, există prea multe posturi create pentru necesarul de bună funcționalitate a Guvernului, a transmis economistul.

„Situația e mai gravă decât pare. Guvernul știa despre aceste cerințe pe care UE le-a asumat împreună cu executivul, respectiv problema procentului plății bugetarilor față de media UE.

S-au făcut angajări foarte multe, avem un număr record de secretari de stat, care consumă foarte mult: secretare, sofer etc. Au fost mărite indemnizațiile parlamentarilor și primarilor. Este puțin cinică situația. Guvernul vorbește despre economii când nu a făcut economii de luni de zile”, a comentat Mircea Coșea, la România TV.

 

Mircea Coșea: „O reformă ar putea însemna o criză politică”

 

În opinia economistului, Guvernul nu va reuși să facă vreo reformă, pentru a reduce cheltuielile bugetare colosale.

„UE a spus clar: numai cu măsuri de reformă se poate atinge pragul de 4% pentru nivelul deficitului bugetar. Reforma nu va avea loc. Guvernul are o sursă sigură de venit – inflația, prețurile mari la energie (…)

Aliații noștri, UE, NATO, nu cred că sunt interesați să intre într-o criză politică. O reformă ar putea însemna o criză politică.

Împrumuturile pe care le facem se fac pe dobânzi pe care nu le mai putem suporta (…) Piața internațională s-ar putea să nu ne mai acorde încredrea necesară. S-ar putea să nu ne mai putem împrumuta și s-ar putea să apară situația de incapacitate de plată”, a comentat Mircea Coșea, pentru sursa citată.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult