- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România, pregătită de iarnă. Două treimi din depozitele de gaze sunt pline, deja

23 Jun, 21:07 • Stefan Simion
România are, deja, două treimi din depozitele de gaze pline şi nu va avea probleme din acest punct de vedere. Mai mult, specialiştii spun că se va atinge pragul stabilit, de umplere a depozitelor la 90% din capacitate. Performanţa are la bază şi consumul din anul anterior, care a fost mult mai mic.
România, pregătită de iarnă. Două treimi din depozitele de gaze sunt pline, deja

România nu are niciun fel de problemă în asigurarea rezervei de gaze naturale, în perspectiva sezonului rece. Deja, depozitele  subterane de gaze ale României sunt pline în proporţie de 65% din capacitate, conform economedia.ro.

În cifre, acest lucru înseamnă că este înmagazinată, deja, o cantitate de 2,06 miliarde de metri cubi de gaze, din totalul de 3,2 miliarde de metri cub.

Citeşte şi  Angajaţii au o nouă viziune şi preferă munca hibridă. În consecinţă, piaţa imobiliară are de …

De altfel, performanţa a fost anticipată de fostul ministru al Economiei, Virgil Popescu.

„România își va atinge, în viitorul apropiat, ținta asumată la nivel european de înmagazinare a gazelor naturale. Am depășit peste 2 miliarde de metri cubi, depozitați! Gradul de umplere este de aproape 64%, din totalul de 90% – cât este ținta României. Este bine să fim pregătiți”, a fost anunţul făcut de Popescu, în urmă cu doar câteva zile.

În fapt, nu este nimic surprinzător, pentru că, în conformitate cu calendarul stabilit pentru gradul de înmagazinare la gazele naturale, totul este în grafic.

Calendarul este următorul: stocuri de 40% la 1 februarie, de 41% la 1 mai, de 67% la 1 iulie, de 88% la 1 septembrie și de 100% la 1 noiembrie. Sfârșitul ciclului de înmagazinare este la 30 octombrie.

Citeşte şi Guvernul SUA acordă un ajutor de aproape 10 miliarde de dolari unei companii mixte a Ford Motor şi …

S-a ajuns la acest rezultat îmbucurător, destul de rapid, şi graţie faptului că anul trecut consumul din rezerva pregătită a fost mult mai mic. Astfel încât, umplerea depozitelor a fost realizată mult mai facil.

Câte gaze au rămas în depozite după iarna trecută

Astfel, în iarna trecută România a consumat doar puțin peste jumătate din stocurile de gaze,  iar în martie mai rămăseseră 1,3 miliarde, adică de 42,3% din capacitate.

Direcţia a fost, însă, una generală la nivelul UE. Per total, consumul de gaze la nivelul întregii UE a scăzut cu 19% în 2022, din cauza prețurilor mari la gaze care au generat economii la populație și firme și parte  dar şi pentru că totalul gazelor disponibile a fost mai mic, din moment ce nu s.a mai apeşat la gazul din Rusia.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult