- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Românii vor primi de la stat cel puțin 750 de lei în ianuarie 2023. Cine sunt cei care vor beneficia de acest „Pachet de criză”

17 Nov, 19:50 • Bocioacă Bianca
Guvernul a anunțat care sunt românii ce vor beneficia de un „Pachet de criză” la începutul anului viitor, iar voucherele sociale în valoare de 250 de lei vir fi oferite mai devreme în apropierea sărbătorilor.
Românii vor primi de la stat cel puțin 750 de lei în ianuarie 2023. Cine sunt cei care vor beneficia de acest „Pachet de criză”

Românii vor primi în luna ianuarie 2023 un „Pachet de criză” compus din procentul de majorare a pensiilor, banii primiți pentru alimente de românii cu venituri mici și de un sprijin financiar reprezentând diferența de până la 4.000 de lei, potrivit infofinanciar.ro.

Pensiile românilor se cor majora cu 10% din luna februarie a anului viitor, iar salariații vor avea remunerații mai mari. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că românii vor avea venituri mărite cu ajutorul unui fond de 16,5 miliarde de lei.

De asemenea, cetățenii ar putea primi vouchere pentru facturile în valoare de 500 sau 600 de lei, în timp ce pensionarii care au venituri mai mici de 2300 de lei ar putea primi un ajutor, sub forma one-off, pemtru a fi acoperită diferența până la 4.000 de lei. Guvernul are în plan acordarea suplimentară a 250 de lei pentru achiziționarea de alimente. Bani ar urma să fie trimiși către românii care au nevoie de ei prin intermediul cardurilor, o dată la două luni.

Citește și: Ministerul Finanțelor a ieșit din nou pe piață să se împrumute! Băncile i-au dat 967,5 milioane de lei, cu o dobândă anuală de 8,29%

Românii vor primi voucherele sociale mai devreme

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, românii care beneficiază de vouchere sociale vor primi cei 250 de lei înainte de sărbători pentru a putea cumpăra alimente.

„O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a susținut ministrul.

Mecanismul de distribuire a cardurilor cuprinde trei etape:

  1. producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului);
  2. implicarea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română;
  3. încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Citește și: Românii, îngropați în datorii în 2022. Unul din cinci a acumulat restanțe la facturi mai mari de trei salarii

Tranșa a patra a voucherelor sociale va parcurge următorul traseu:

1.emitere:

-Actualizarea listelor de beneficiari de către MMSS și verificarea de către ANAF: 05.12.2022-09.12.2022

-Prelucrarea datelor de către CN Poșta Română și transmiterea către direcțiile regionale 05.12.2022-09.12.2022

2.distribuire:

-Permanent în funcție de lista actualizată a beneficiarilor

3.încărcare:

-12.12.2022-16.12.2022.

Cine beneficiază de vouchere sociale

  • pensionarii din sistemul public ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • familiile cu minim doi copii în întreținere, cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familiile mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele fără adăpost, conform prevederilor legale în vigoare.