- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Românii, îngropați în datorii în 2022. Unul din cinci a acumulat restanțe la facturi mai mari de trei salarii

17 Nov, 15:56 • Claudia Simion
În 2022, românii au strâns mai multe datorii comparativ cu anul trecut, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu național care reflectă atitudinile și obiceiurile românilor în domeniul financiar.
Românii, îngropați în datorii în 2022. Unul din cinci a acumulat restanțe la facturi mai mari de trei salarii

22% dintre români au restanțe, majoritatea la plata facturilor (15%), la returnarea împrumuturilor (8%), dar și la rate (7%), potrivit unei analize Kruk România împreună cu IRES, realizată în luna noiembrie a acestui an.

Peste jumătate dintre restanțieri datorează cel mult valoarea unui venit lunar iar 16% au deja de plată mai mult de trei venituri lunare. Motivele principale care au îngropat românii în datorii sunt veniturile prea mici sau chiar lipsa unei surse de venit, dar și aparitia unor probleme de sănătate.

Doar 20% dintre cei intervievați declară repercusiunile legale ca fiind principalul motiv de plată si puțin sub acest procent ar plăti din obligație morală. Cu toate acestea, aproape toți cei intervievați anul acesta spun că prioritizează plata facturilor la utilități, pe care nu o amână niciodată, în detrimentul cheltuielilor cu sănătatea.

„Am demarat această cercetare într-un context economic special, dificil pentru finanțele personale ale românilor cu credite, dar și a celor care plătesc alimente, utilități și servicii. De aceea, am urmărit să aflăm un barometru al datoriilor și să vedem câți dintre români și le asumă, fiindcă acesta e primul pas spre echilibrarea situației financiare pentru iarna care vine și pentru anul viitor”, a declarat Cosmina Marinescu, CEO KRUK România.

Citește și Angajații de la stat ar trebui plătiți în funcție de performanță. Șeful ANAF: „De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia același salariu ca și mine?”

Potrivit studiului, economisirea nu e o prioritate în 2022. Jumătate din familiile din România au dezvăluit că nu fac economii, iar 44$ spun că au avut datorii, în creștere față de anul precedent. 50% au spus că e dificil sau foarte dificil să le achite.

„Ca să evităm o spirală a datoriilor, e necesar sa ne evaluăm corect veniturile, să economisim inteligent, să prioritizăm și să limităm cheltuielile până la ceea ce e cu adevărat esențial, să învățăm cum să ne gestionam dările astfel încât să ne asigurăm că scăpăm de stresul generat de ele.

În ultimii 15 ani, peste o jumătate de million de români și-au asumat datoriile și le-au plătit integral către KRUK, iar valoarea lor s-a reîntors în circuitul financiar. Chiar dacă noi înțelegem orice situație financiară și susținem pas cu pas plata la timp, responsabilitatea e tot a clientului și e foarte important ca acesta să conștientizeze consecințele”, completează Liviu Costică, COO KRUK România, potrivit Adevarul.ro.

Citește și Este oficial. Statul devine acționar majoritar al Blue Air. 75% din acțiunile companiei de zbor au fost preluate