Știri interne

Românii vor să muncească. Rata şomajului a scăzut faţă de anul trecut. Datele publicate de ANOFM

28 Oct, 13:11 • stefan.vlad
Rata şomajului a scăzut faţă de anul trecut. La sfârşitul lunii septembrie 2022, la nivel național, s-a întregistrat o scădere de 0,03%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate, joi, de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Românii vor să muncească. Rata şomajului a scăzut faţă de anul trecut. Datele publicate de ANOFM

Rata şomajului a scăzut faţă de anul trecut. Numărul total al românilor care sunt în căutarea unui loc de muncă, a ajuns la finele lunii septembrie 2022, la 225.424, în creștere cu 1.380 de persoane faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul lunii august.

Citeşte şi: Șomerii primesc 1.000 de lei de la stat. Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii

Rata şomajului a scăzut faţă de anul trecut

Din totalul şomerilor înregistraţi, 38.571 au fost şomeri indemnizaţi (-519 persoane faţă de august) şi 186.853 neindemnizaţi (+1.899 persoane).

Ponderea românilor neindemnizaţi din numărul total al şomerilor (82,89%) a crescut cu 0,34 puncte procentuale în comparaţie cu datele înregistrate în luna anterioară, potrivit datelor ANOFM, care mai arată că cei mai mulţi şomeri au vârste cuprinse între 40 – 49 de ani (54.069), urmaţi de cei cu vârsta de peste 55 ani (43.808), iar la polul opus se află persoanele între 25 – 29 de ani (14.848).

Şomerii fără studii şi cei cu studii primare au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (29,17%). De asemenea, şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 30,68% din totalul înregistrat, iar cei cu studii universitare o pondere de 4,77%.

Reprezentanții ANOFM transmit că rata şomajului a fost calculată folosind noile date primite de la Institutul Naţional de Statistică (INS) privind populaţia activă civilă la data de 1 ianuarie 2022.

Angajații Ford Craiova intră din nou în șomaj tehnic

Criza de pe piața semiconductorilor îi trimite încă odată pe angajații Ford Craiova în șomaj tehnic. Aceștia vor lua pauză de la muncă încă o săptămână și nu se știe ce decizii se vor lua pe viitor. Zilele ce urmează, angajații vor sta acasă. Va lucra doar personalul indispensabil.

Această problemă a apărut încă din anul 2021. Conform datelor, încă de anul trecut, producția în fabrica din Craiova a fost oprită de mai multe ori. Ultima dată s-a întâmplat chiar în mai, când, tot din cauza crizei semiconductorilor, compania a lăsat acasă, timp de o săptămână, mare parte din angajați.

Gigantul Ford a investit aproximativ 2 miliarde euro la Craiova şi a produs peste un milion de vehicule şi peste 1,5 milioane de motoare de la preluarea acesteia în 2008. La ora actuală, fabrica Ford din Craiova produce în paralel modelul Puma, care e cel mai bine vândut SUV de clasa mică la nivel european, modelul EcoSport, dar şi motorul de 1.0 l EcoBoost.

Tags: