- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Schimbare a regulilor în privința polițelor RCA. Măsura vizează șoferii care își rezolve daunele acoperite de RCA în „regie proprie”

23 Feb, 10:40 • Andrei Alina
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cere schimbarea legislației în privința RCA. Mai exact, ASF propune reglementarea așa numitelor plăți "în regie proprie", adică acele situații în care păgubitul alege să încaseze în avans valoarea daunei acoperite de RCA și abia ulterior să efectueze reparația. 
Schimbare a regulilor în privința polițelor RCA. Măsura vizează șoferii care își rezolve daunele acoperite de RCA în „regie proprie”

ASF vrea să aducă modificări în privința polițelor RCA. Șoferii care aleg să își rezolve daunele acoperite de RCA prin așa numitul sistem „regie proprie” vor trebui să aducă documente care să arate că au făcut reparația în condiții optime, dacă vor să încaseze banii de la asigurătorul șoferului vinovat în accident, potrivit unui proiect care vizează schimbarea legislației RCA, citat de Economica.net. Schimbarea propusă de ASF ar putea intra în vigoare chiar din luna aprilie a acestui an.

Citește și: Preț carburanți 23 februarie. Petrom a scumpit benzina înainte de weekend

Conducerea ASF spune că măsura are în vedere în primul rând creșterea siguranței rutiere, prin evitarea lansării în trafic a unor autovehicule aflate într-o stare tehnică necorespunzătoare.

„Este o modificare care până acum nu a apărut în discuții. Este aceea referitoare la plățile efectuate ca despăgubiri materiale, plățile efectuate către asigurați, plăți în numerar, în avans, plăți care sunt drepturi ale păgubitului acoperit de RCA și se fac la cererea acestuia. Acest drept rămâne valabil, dar trebuie să luăm în considerare că un asemenea mecanism generează și unele efecte secundare. Poate fi o motivație pentru a fi făcute reparațiile acelor vehicule nu neapărat în service-uri autorizate și mai ales reparațiile să nu fie complete.

Citește și: Asiguratorii, în război cu transportatorii pe tema polițelor RCA. Acuzații de „fake news” despre prețurile practicate

Avem în vedere introducerea unui mecanism astfel încât cel care are un autovehicul avariat și a fost deschis un dosar de daună penru care s-a plătit un beneficiu sub forma unei sume, așa zisa regie proprie, să aibă obligația ca într-o anumită perioadă să prezinte documente justificative către asigurătorul său prin care să demonstreze că mașina respectivă a fost reparată în condiții legale. Mai departe, informația respectivă va avea o valorificare”, a declarat pentru Economica, Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF responsabil de piața asigurărilor.