- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Sondaj CFA România: Un euro peste 5 lei şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB. Iată ce preconizează analiştii financiari

27 Oct, 09:55 • Dobran Viorel
Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România spun că deficitul bugetar de stat anticipat pentru acest an va fi de 5,8% din PIB, cea mai mare valoare înregistrată în cadrul sondajului CFA de la începutul anului.
Sondaj CFA România: Un euro peste 5 lei şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB. Iată ce preconizează analiştii financiari

Sondaj CFA România: „Conduita politicii fiscale s-a reflectat în anticipaţiile de defict bugetar pentru anul current, deficitul anticipat pentru acest an înregistrând cea mai mare valoare de la începutul anului”, explică Adrian Codirlaşu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania, citat de Ziarul Financiar.

Datele colectate de CFA în luna septembrie mai arată că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0607 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 6,86% în scădere de la 7,58% faţă de exerciţiul anterior.

Pentru orizontul de 6 luni, 84% dintre analiştii financiari incluşi în sondajul lunar anticipează un curs valutar de 5,0169 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a a scăzut uşor în luna septembrie, cu 0,5 puncte, la valoarea de 47,4 puncte, situaţie care s-a datorat scăderii componentei de condiţii curente.

Ce bani primește un român care a contribuit 35 de ani la pensie. CFA România: „Pentru a recupera contribuțiile plătite în timpul perioadei active este nevoie de o speranță de viață de 88 de ani”

„Încetinirea creşterii economice precum şi noile masuri fiscale s-au reflectat şi în componenta de condiţii curente a indicatorului de încredere, componentă care a înregistrat o scădere de 6,6 puncte faţă de exerciţiul anterior”, adaugă Adrian Codirlaşu.

Datele sondajului mai arată că evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,2% de la 2,1% în prognoza anterioară.

Sondaj CFA România: Robor la 5,90% în următorul an

Sondaj CFA România: Cum creşte Robor
robor

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 5,90% în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 53% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 42% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

ROBOR 26 octombrie. BNR anunță majorarea creditelor în lei pentru milioane de români

De asemenea 73% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate. În paralel, datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia încearcă să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

ANALIZĂ iBanFirst: Se anticipează o uşoară depreciere a leului în raport cu euro în 2024

iBanFirst, furnizor global de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, anticipează o uşoară depreciere a leului în raport cu euro în 2024 şi că leul va rămâne, cel mai probabil, sub presiune pe fondul conflictului din Ucraina şi al impactului acestuia asupra economiei europene.

Evoluţia leului va fi, de asemenea, influenţată de politica monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), dar şi de alţi factori, precum condiţiile economice globale şi deciziile de investiţii ale investitorilor străini, arată analiza.

Sondaj CFA România: Un euro peste 5 lei şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB.

În raportul Foreign Exchange Market Outlook, iBanFirst, companie prezentă în 10 ţări europene, prezintă principalele tendinţe anticipate pentru piaţa valutară (forex) în 2024. Scopul acestor previziuni este de a ajuta companiile din România, în special cele care efectuează tranzacţii internaţionale, să îşi creeze o strategie solidă de gestionare a riscului valutar pentru anul viitor.

”Analiştii iBanFirst anticipează o uşoară depreciere a leului în raport cu euro în 2024. Cel mai probabil leul va rămâne sub presiune pe fondul conflictului din Ucraina şi al impactului acestuia asupra economiei europene.

Evoluţia leului va fi, de asemenea, influenţată de politica monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), dar şi de alţi factori, precum condiţiile economice globale şi deciziile de investiţii ale investitorilor străini. Deşi cursul EUR/RON are o tendinţă ascendentă, analiştii estimează că perechea valutară se va tranzacţiona sub valoarea de 5,00 în prima jumătate a anului 2024.

Acest lucru se datorează faptului că BNR are o toleranţă limitată pentru deprecierea RON, mai ales având în vedere reformele bugetare în curs de desfăşurare, care ar putea avea un impact moderat asupra inflaţiei. iBanFirst estimează, de asemenea, o creştere a cursului EUR/RON de la 5,00 la 5,02 lei pentru un euro în cadrul prognozei pe 12 luni”, arată analiza.