- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 26 octombrie. BNR anunță majorarea creditelor în lei pentru milioane de români

26 Oct, 11:19 • Fundeanu Madalina
Indicele ROBOR la 6 luni a crescut. BNR anunță majorarea creditelor în lei pentru români.
ROBOR 26 octombrie. BNR anunță majorarea creditelor în lei pentru milioane de români

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,35%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 6,45%, de la 6,44%, conform profit.ro.

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut

ROBOR
ROBOR

Citește și: Apare o nouă taxă pentru români! După 7 ani în care taxa a fost anulată, Banca Mondială ia decizia care va înfuria românii

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa se află în strânsă legătură cu nivelul de lichiditate existent în piață.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională, potrivit sursei.

Ce este IRCC și care este diferența între ROBOR și IRCC?

Conform BRD, IRCC este, de asemenea, o medie aritmetică de dobânzi zilnice, dar este calculată pe un întreg trimestru (nu doar zilnic, la fel ca ROBOR). Totodată, la IRCC vorbim de dobânda cu care se împrumută efectiv băncile între ele, nu doar de dobânda pe care și-o oferă băncile, cum este cazul ROBOR, care se calculează zilnic indiferent dacă se fac sau nu tranzacții la aceste cotații, dobânzi care mai sunt și ponderate cu volumul tranzacțiilor pe fiecare scadență.

Mai precis, IRCC reprezintă o medie a dobânzilor zilnice cu care s-au împrumutat efectiv băncile într-un trimestru (de exemplu, în T4, 1 octombrie – 31 decembrie), iar rezultatul este apoi aplicat la creditele consumatorilor pentru întreg trimestrul următor (în exemplul nostru, în T2 anul următor, 1 aprilie – 30 iunie).

Ambii indici variază în funcție de cererea și oferta de bani a băncilor, de nevoia lor de bani (pentru a da credite, de exemplu), de inflație, de situația economiei, potrivit sursei.

Vezi și: Efecte majore asupra Pilonului II de pensii de cele 90 de milioane de euro blocate la Banca Internațională de Investiții. „Ne străduim să rezolvăm această problemă, inclusiv apelând la consultanță juridică”