Sporuri 2025. Sporul de vechime este reglementat prin lege în sectorul public, fiind un drept garantat pentru angajații din instituțiile de stat. Pe de altă parte, în sectorul privat, acordarea sa depinde de voința fiecărei companii și de negocierile individuale.
Angajații care lucrează în sectorul public primesc sporuri de vechime pe baza Legii 153/2017, care prevede procente clare de acordare a acestuia în funcție de vechimea în muncă. Prin urmare, începând cu anul 2025, angajații de la stat primesc următoarele sporuri în funcție de vechimea lor:
Citește și : Titlurile de stat bagă băncile în faliment. Măsuri dipserate luate de unitățile bancare pentru a-i atrage pe români
Sporurile sunt aplicate direct la salariul de bază și incluse automat în contractele de muncă ale angajaților din instituțiile publice. Prin urmare, sporul de vechime este un beneficiu clar și obligatoriu, pentru care angajații nu trebuie să depună eforturi suplimentare, conform România TV.
În sectorul privat, lucrurile stau cu totul diferit. Codul Muncii nu le impune angajatorilor să acorde sporuri de vechime, astfel că acest beneficiu nu este garantat prin lege.
Totuși, deși multe companii private oferă sporuri de vechime, ele depind de politica fiecărei organizații, dar și de negocierile dintre angajator și angajat.
În locul sporului de vechime, mulți angajatori de la privat preferă să acorde alte beneficii, precum bonusuri de performanță, creșteri salariale periodice sau beneficii extra-salariale, precum tichete de masă, abonamente medicale private sau prime anuale.
Angajații din mediul privat trebuie, astfel, să negocieze acordarea sporului de vechime la semnarea contractului de muncă. Prin urmare, este esențial ca aceștia să fie bine informați și să își negocieze drepturile pentru obținerea celor mai bune condiții salariale.