- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vacanțe 2024. Cât vor costa concediile în străinătate anul acesta. ”Prețurile au crescut cu 10 procente”

11 Apr, 22:41 • Cornel Ghimeșan
Vacanțe 2024. Vara este la o aruncătură de băț și cei mai mulți dintre români deja și-au programat vacanțele pentru perioada următoare. Însă este bine de știut și faptul că, în prezent, concediile s-au scumpit față de anii trecuți.
Vacanțe 2024. Cât vor costa concediile în străinătate anul acesta. ”Prețurile au crescut cu 10 procente”

Vara este la o aruncătură de băț și cei mai mulți dintre români deja și-au programat vacanțele pentru perioada următoare. Însă este bine de știut și faptul că, în prezent, concediile s-au scumpit față de anii trecuți.

Citește și Vacanţe 2023. Au crescut călătoriile de afaceri şi segmentul business travel. Se anunţă weekendul cel mai aglomerat de la munte

Cea mai mare creștere este la biletele de avion pentru destinațiile din Grecia, Italia, Spania sau Franța. Dacă unii se gândesc la îchiriatul unei mașini, trebuie să știe că nu mai costă așa mult ca în ani trecuți, potrivit ȘtirileProTv.ro.

Ana Ostachi și partenerul său, Ionuț Doci, s-au întors de curând din Tenerife, Spania, precizând că jumătate din bugetul de 2.400 de euro pe care l-au avut pentru două săptămâni de vacanță s-a dus pe mâncare, taxe de intrare în parcuri naturale și deplasări cu mașină închiriată.

De asemenea, în supermarketuri, prețurile din insula spaniolă sunt comparabile cu cele de la noi, susțin cei doi.

Acum, Ana și Ionuț planifică o vacanță în Zakynthos, Grecia.

Prețurile în Lefkada s-au scumpit cu 10 procente

Acolo, conform unei platforme care adună date despre costul vieții în lume, un prânz pentru două persoane, într-un restaurant obișnuit, costă în jur de 50 de euro, iar o bere 4 euro. Benzina este 2 euro litrul.

„Estimăm undeva la peste 4.000 de euro pentru o săptămână și jumătate, precizează cei doi turiști români.

În Lefakada, Grecia, românca Ioana Olaru are o tavernă și recunoaște că a scumpit totul cu aproape 10 procente.

„Platoul de fructe de mare, pește, proaspete în fiecare zi, care costă 50 de euro, o apă 2 euro, o bere 4.5 euro și o cafea la 2.5 euro”, spune Ioana Olaru.

Turista Roxana Hosu spune că prețurile la mâncare i se par mai mici decât anul trecut, dar cele de la cazare au crescut, chiar și acolo unde nu ai multe pretenții.

„Undeva în centrul orașului aproape de centrul vechi, ne-a costat 75 de euro pentru două persoane”, spune Roxana.

În orașul italian al iubirii, Verona, o altă turistă – Bianca Venter – s-a plimbat pe străzi, dar a făcut și calcule.

„Dragostea trece prin stomac… o pizza costa 11 euro”, spune Bianca.

Nisa, pe Coasta de Azur, în Franța, este cea mai scumpă dintre destinații, potrivit celor care au vizitat de curând acest loc. Doi turiști plătesc, în medie, 70 de euro pentru un prânz într-un restaurant, iar o bere este în jur de 7 euro.

În costul unei vacanțe în străinătate, biletele de avion sunt un element important, mai ales că, față de anul trecut sunt mai scumpe cu câteva procente.

Citește și Vacante pe cont propriu ?

„E bine să fim organizați și să cumpărăm din timp, însă diferența nu mai e atât de mare dacă încercăm cu două luni înainte sau cu 3-4 săptămâni”, a declarat Raluca Mureșan, specialist în turism.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult