- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

2011, anul austeritatii: Cum va evolua economia mondiala si ce impact va avea asupra Romaniei

22 Dec, 00:01 • razvan.codorean
2011 va arata adevaratele dimensiuni ale crizei economice, in conditiile in care vor fi simtite puternic masurile de austeritate, iar efectele sutelor de miliarde de dolari pompate in salvarea pietelor financiare se vor atenua, lasand loc realitatii, estimeaza expertii straini. Anul viitor, inflatia, cresterea pretului utilitatilor si speculatiile financiare vor afecta puternic consumul, iar avansul economic se va restrange.
2011, anul austeritatii: Cum va evolua economia mondiala si ce impact va avea asupra Romaniei

In 2011 vom afla cum se descurca economia globala fara sa fie tinuta artificial in viata„, afirma expertul Robin Bew, de la grupul de consultanta Economist Intelligence Unit (EIU).

Potrivit estimarilor EIU, anul viitor, pe fondul masurilor de austeritate adoptate de mai toate tarile lumii, cresterea economica la nivel global se va tempera la 3,6%, de la 4,4% in 2010. Evolutia va fi influentata, in primul rand, de scaderea avansului comertului global cu peste 50% fata de 2010, la 5,7%.

De altfel, mai toate organismele internationale, de la Banca Mondiala la Fondul Monetar International (FMI) si principalele grupuri bancare internationale, si-au revizuit estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2011.

„Pentru intreaga lume, in 2010 vom inregistra o crestere cuprinsa intre 3 si 4 procente, insa va fi vorba de o crestere asimetrica, cu un ritm de 1-2 procente pentru statele avansate si intre 6 si 8 procente in cazul tarilor emergente”, a declarat Olivier Blanchard, economistul sef al FMI, intr-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1.

In raportul sau semestrial „Perspectivele economiei mondiale”, publicat luna trecuta, FMI prognoza o crestere a economiei mondiale de 4,8% in 2010 si o expansiune de 4,2% in 2011.

„Pentru economiile dezvoltate, riscul unui duble recesiuni s-a redus considerabil, in timp ce economiile emergente vor reveni la vechile ritmuri de crestere, iar consumatorii si guvernele vor lucra pentru ajustarea deficitelor impinse la niveluri record in timpul recesiunii”, a declarat expertul economic Nouriel Roubini.

Pe fondul masurilor de austeritate, nu este exclus ca 2011 sa fie anul convulsiilor sociale, afirma recent John Micklethwait, redactorul-sef al The Economist.

„Reducerile de cheltuieli anuntate deja pentru 2011 totalizeaza peste 1% din produsul intern brut (PIB) al tarilor dezvoltate. Ne putem astepta ca oamenii sa iasa in strada mai mult ca oricand, asa cum au facut-o in Grecia si Franta. Grevele se vor tine lant, iar efectele vor adanci si mai mult problemele economice„, a estimat acesta.

Europa – cu ochii pe euro

2011 va fi anul austeritatii in Europa. Majoritatea statelor, de la Germania, Franta, Marea Britanie, Spania si pana la Romania si Bulgaria, vor resimti impactul masurilor luate de guverne pentru a reduce deficitele bugetare uriase. In aceste conditii, cresterea economica va fi timida, influentata de consumul redus si scaderea investitiilor publice.

Economistii de la EIU estimeaza ca in 2011, tarile din grupul PIIGS (Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia si Italia) vor ramane „pietre de moara” pentru Europa, iar Bruxelles-ul va continua sa pompeze miliarde pentru salvarea acestora.
[quote=Robin Bew, expert Economist Intelligence Unit]Europa Occidentala va arata la fel de dezolant in 2011[/quote]
„Statele indatorate masiv din zona euro au trecut in acest an printr-o experienta de cosmar. Bine nu le va fi nici in 2011, cand vor aparea masurile de austeritate, iar populatia va realiza ce credite mai are de achitat si ce perspective sumbre o asteapta”, a declarat Robin Bew de la EIU.

Celebrul economist Nouriel Roubini, unul dintre putinii care au prevazut criza, a estimat ca in Europa se vor manifesta cele mai mari riscuri la adresa economiei mondiale, pentru ca masurile luate au fost haotice. Expertul avertizeaza totodata ca riscul ca situatia sa ia o intorsatura negativa ramane la un nivel ”extrem de ridicat”.

Potrvit lui Roubini, masurile de austeritate vor ingheta Grecia si Portugalia in recesiune, in timp ce Spania va fi salvata aproape la limita, urmand sa inregistreze un avans economic de 0,1%. Irlanda, cea de a doua tara din zona euro salvata de la faliment, va inregistra o crestere de 1 procent in 2011.

Potrivit EIU, Germania isi va consolida rolul de epicentru a zonei euro, urmand sa decida, practic, mersul Europei si al monedei euro.

Cert este ca nemtii sunt, au fost si vor ramane interesati sa sustina moneda unica si tarile cu probleme, in conditiile in care Europa este cea mai importanta zona pentru exporturile sale, iar bancile germane au o expunere consistenta pe titlurile tarilor din UE. Daca tari precum Irlanda sau Grecia ar da faliment, ar insemna ca si sistemul bancar german ar putea sa intre in colaps, cu efecte de neconceput pentru economia germana.

Potrivit lui Roubini, Germania isi va tempera cresterea economica la 2,2% in 2011, fata de 3,5 procente in 2010, iar Franta si Italia vor marca un avans anemic, de 1,3% respectiv 0,8%.

Pentru Romania, previziunile sunt rezervate. In conditiile in care Uniunea Europeana este principalul nostru partener comercial, iar revenirea economica din 2011 se axeaza, cel putin in viziunea autoritatilor, pe exporturi, planurile pentru un avans economic de 1,5% par destul de ambitioase. Si asta in conditiile in care consumul in UE, potrivit EIU, ar putea scadea in 2011 cu 1,8%.

Statele Unite, crestere timida in 2011

In conditiile in care in Europa vor continua problemele, toti ochii se indreapta in 2011 in primul rand spre Statele Unite ale Americii, cea mai mare economie si cel mai mare consumator al lumii.

Din pacate, nici America nu o va duce foarte bine, in ciuda miilor de miliarde de dolari tipariti pentru a repune economia pe picioare. „SUA va continua sa traiasca sub povara datoriilor, asteptand o relansare a consumului, care insa va fi timida, influentata de reticenta bancilor in a acorda noi credite”, a declarat economistul Nouriel Roubini.

In timp ce Roubini vede un avans economic de 2,7%, expertii de la EIU estimeaza ca SUA vor inregistra anul viitor o crestere economica timida, de 1,5%.

„Marea problema in SUA, dincolo de inflatie, va ramane somajul. Probabil abia peste 5 ani vom asista la o revenire la situatia dinainte de criza” , a spus Roubini, estimand o rata a somajului in 2011 de 9,5%.

„Motivul? Sectorul privat va fi reticent, in continuare, in a dezvolta afaceri. In plus, se vor resimti adevaratele consecinte ale recesiunii, dupa ce in ultimii 2 ani, am asistat la o situatie artificiala, creata prin infuziile masive ale statului „, a precizat expertul.

La randul lor, expertii de la banca daneza specializata in investitii si tranzactionari online Saxo Bank estimeaza ca situatia din America nu se va ameliora, in conditiile in care Congresul SUA nu va mai aproba o noua infuzie majora de bani in economie.

„Pe masura ce ne vom indrepta catre cea de-a doua jumatate a lui 2011, politicienii si specialistii vor fi reusit cu succes sa puna Rezerva Federala intr-o situatie de maxim disconfort, acestia fiind factorii decisivi care au facut posibil dezastrul imobiliar din SUA, ale carui consecinte vor fi bailoutul bancar si catastrofa datoriei publice”, spun analistii Saxo Bank intr-o analiza privind evolutia economiei mondiale in 2001.
[quote=Estimarile Saxo Bank]Bancile „mult prea puternice pentru a esua” se vor afla din nou intr-o situatie dificila, intrucat portofoliile lor de ipoteci cu probleme vor ameninta, inca o data, solvabilitatea lor[/quote]
Potrivit estimarilor analistilor, 2011 va confirma avansul spectaculos al puterilor emergente precum China, India sau Brazilia. Investitorii americani si cei europeni vor fi, astfel, atrasi de oportunitatile din statele asiatice, America Latina si chiar Africa.

China isi va continua avansul economic spectaculos, urmand sa inregistreze, potrivit Economist Intelligence Unit, o crestere a PIB de 8,4%, pe fondul avansului consumului cu 22%.

Economistul Nouriel Roubini se asteapta ca guvernul de la Beijing sa continue sa isi sprijine exportatorii, prin mentinerea yuanului la un curs devalorizat, exemplu ce va fi urmat si de alte tari emergente, precum Coreea de Sud sau India.

Roubini crede ca „vedeta” lui 2011 va fi India, cu o crestere economica de 8,8%, fata de 9% in 2010, in timp ce China isi va tempera putin avansul, la 8,7 procente, de la 10%, ca urmare a masurilor luate de autoritati pentru a preveni supra-incalzirea economiei.

Marea provocare pentru pietele emergente va fi sa faca fata valului de inflatie ce va lovi lumea in 2011, pe fondul tiparirii masive de moneda in SUA si UE.

„Politica de devalorizare a dolarului, cu radacini in „razboiul monedelor” din 2010, va forta pietele emergente sa foloseasca mai mult din rezervele lor in dolari pe obligatiuni”, au declarat expertii Saxo Bank.

„Lebedele negre” din 2011

Previziunile privind evolutia economica din 2011 ar putea fi influentate de evenimentele imposibil de prevazut, cunoscute in piata financiara sub denumirea de „lebede negre”.

In 2010, am avut parte de cel mai grav accident ecologic din istorie (scufundarea platformei British Petroleum in Golful Mexic), eruptia vulcanica din Islanda, care a paralizat traficul aerian, sau cutremurul din Haiti, care a facut zeci de mii de victime. In 2011, ne putem astepta in primul rand la riscuri sociale, afirma expertii.

„Vindecarea statelor bogate este inca nesigura, asa incat efectul cumulat al acestor masuri este ingrijorator. Exista pericolul de a taia prea mult cheltuielile intr-un timp prea scurt”, a declarat John Micklethwait, redactorul-sef al The Economist.
[quote=John Micklethwait, redactorul-sef al The Economist]E posibil ca in 2011 sa fie un razboi, care va genera atat un risc, cat si o sansa[/quote]
Potrivit analistilor de la Saxo Bank, alte riscuri majore vin din sfera resurselor, acolo unde am putea asista la un nou val de scumpiri, cu efect direct asupra inflatiei si, implicit a cresterii economice.

Expertii danezi se asteapta astfel ca 2011 sa aduca barilul de petrol peste nivelul de 100 dolari, pretul gazelor naturale sa urce cu 50%, iar aurul sa depaseasca nivelul de 1.800 dolari uncia, pe fondul razboiului valutelor, care va continua si in 2011.