- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

4 companii se pregatesc sa intre pe piata asigurarilor de viata in 2009

29 Jan, 11:11 • adrian.mihaltianu
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) analizeaza cereri de autorizare din partea a 4 societati care doresc sa intre pe piata de asigurari de viata, a spus joi Angela Toncescu (foto), presedinte CSA.
4 companii se pregatesc sa intre pe piata asigurarilor de viata in 2009

Cele 4 companii sunt BRD Asigurari de Viata, Credit Europe Life, Uniqa Asigurari de Viata si Ergo Asigurari de Viata. Cererile se afla in diverse stadii de autorizare.

Toncescu a mentionat ca potentialul asigurabil pe piata asigurarilor de viata este ridicat in Romania. In prezent, primele subscrise pe acest segment reprezinta circa 20% din totalul pietei locale de asigurari.

„Desi in ultimii ani s-a inregistrat o tendinta de crestere a acestui tip de asigurari, ponderea lor in totalul politelor de asigurare este inca redusa comparativ cu nivelul de peste 50%, inregistrat in alte state europene”, a aratat presedintele CSA.

In toamna anului 2008, Comisia a solicitat companiilor de asigurari de viata raportari lunare privind rascumpararile (cereri de desfiintare a politelor inainte de termen) de polite, si nu doar trimestriale, ca pana atunci.

Astfel, valoarea rascumpararilor platite de societati in luna octombrie a anului trecut a fost de 26,6 milioane lei (circa 6 mil. euro), in crestere cu peste 80% fata de media din primele 9 luni.

In noiembrie, rascumpararile s-au diminuat cu 11% fata de luna precedenta.

Numarul total de cereri de rascumparare inregistrate in lunile octombrie si noiembrie a fost de 14.577 de polite, ceea ce reprezinta circa 0,2% din numarul total de contracte de asigurari de viata.

Peste 70% din rascumpararile din lunile octombrie si noiembrie s-au inregistrat la nivelul asigurarilor de tip unit-linked, produse in cazul carora asiguratul isi asuma, in cunostinta de cauza, riscul investitional.

„In primele noua luni ale anului 2008, interesul pentru asemenea produse (unit-linked n.r.) a fost in scadere, evolutie reflectata de diminuarea cu 3% a numarului de contracte nou incheiate, cat si de cresterea cu 56% a rascumpararilor totale, fata de perioada similara a anului 2007”, a precizat presedintele CSA.

Toncescu a spus ca asigurarile unit-linked sunt produse pe termen lung, iar decizia de rascumparare a acestora, mai ales in situatie de criza si randamente scazute, poate fi mai costisitoare decat daca s-a astepta maturitatea contractului.

„Decizia de a rezilia contractul a fost mai degraba una emotionala, influentata de contextul actual”, a spus Angela Toncescu.

[quote=Angela Toncescu, presedinte CSA]Anticipam ca in anul 2009 se va inregistra o incetinite a ritmului de crestere la nivelul industriei asigurarilor.[/quote]

In primele 9 luni din 2008, piata asigurarilor a inregistrat o crestere de circa 26%, pana la 6,675 miliarde lei (1,8 miliarde euro).

In ceea ce priveste asigurarile de viata, CSA anticipeaza o reducere a popularitatii politelor de tip unit-linked, din cauza randamentelor investitionale slabe inregistrate de fondurile de investitii atasate acestor tipuri de asigurari.

„De asemenea, odata cu scaderea ritmului de crestere al creditarii anticipam o scadere a politelor de asigurari de viata care sunt legate de acordarea unui credit, asa numitele credit life policies”, a spus presedintele CSA.

„Cea mai mare provocare in perioada urmatoare va fi recapatarea increderii clientilor in institutiile financiare”, a declarat Angela Toncescu.

Aceasta considera ca anul 2009 va trebui sa fie dedicat fidelizarii clientilor deja existenti in portofoliul asiguratorilor. Totodata, vor trebui sporite eforturile de a atrage noi clienti pe retail.