- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Adio, Prima Casa cu avans de 5%! Cum se transforma un program guvernamental in produs bancar

30 Mar, 00:03 • marian.rujoiu
Clientii care vor sa-si cumpere o locuinta prin programul Prima Casa vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar. Si asta pentru ca, dupa cum sustin bancherii, avansul de 5%, cat este in prezent, ar putea creste pana la 20% ca urmare a impartirii riscului intre stat si institutia creditoare.
Adio, Prima Casa cu avans de 5%! Cum se transforma un program guvernamental in produs bancar

Guvernul intentioneaza sa modifice programul Prima Casa. Astfel, plafonul garantiilor acordate de stat, de 1,5 miliarde de lei, urmeaza sa fie dublat pana la 3 miliarde de lei, prin impartirea riscului cu bancherii. Executivul se angajeaza sa acopere jumatate din garantia acordata, in suma de 1,5 miliarde de lei, iar restul de 1,5 miliarde de lei sa fie preluat de banci.

Membrii Executivului se vor intalni miercuri cu reprezentantii bancilor comerciale pentru a finaliza discutiile la nivel tehnic, dupa cum afirma recent premierul Emil Boc.

Guvernul isi propune sa dubleze numarul de beneficiari ai programului, dupa operarea modificarilor. Bancherii sustin insa ca, in conditiile in care contractarea unui credit va fi mai costisitoare, numarul clientilor ar putea sa scada semnificativ.

„Vrem sa dublam numarul de beneficiari. Vrem ca la 1,5 miliarde de lei, cat este plafonul existent utilizat, sa putem oferi garantii de 3 miliarde de lei, practic, dar cele 3 miliarde impartite intre stat si banca. Am observat o reactie, in principiu pozitiva, din partea bancilor, am apreciat faptul ca acestea sunt constructive”, a declarat recent, premierul Emil Boc.

Steven van Groningen, presedintele Raiffesisen Bank Romania, a declarat pentru DailyBusiness.ro, ca un avans corect pentru viitoarea varianta a Primei Case ar fi cuprins intre 15-20% din pretul imobilului.

Pana acum, avansul minim pentru o locuinta cumparata prin programul guvernamental era de 5%.

La randul sau, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, afirma recent ca avansul la creditele oferite prin programul Prima Casa ar trebui sa creasca de la 5% la cel putin 10% in cazul diminuarii la jumatate a garantiei statului.

In aceste conditii, tot mai multe banci lucreaza la dezvoltarea unor produse de creditare specifice, cu conditii apropiate de cele ale Primei Case.

Bancile lanseaza alternative la Prima Casa

Dupa ce Raiffeisen Bank a lansat un credit similar, CEC Bank a anuntat acelasi lucru, pentru clientii care si-au depus deja dosarele. Potrivit reprezentantilor bancii, decizia a fost luata pentru ca plafonul pentru creditele acordate in cadrul Programului Prima Casa a fost epuizat pana in martie. Pana la suplimentarea acestuia in conditiile legii, CEC Bank ofera credite ipotecare pentru investitii imobiliare, in lei si valuta, in conditii similare. Campania, destinata persoanelor fizice, dureaza pana la 31 octombrie 2011.

Valoarea maxima a creditului este de 100.000 euro sau echivalentul in lei, avansul minim este de 10% si dobanda de 8,84% pentru lei si 5,22% pentru euro.

In ceea ce priveste cresterea avansului minim pentru accesarea unui astfel de credit, de la 5% cat prevede in prezent Prima Casa, presedintele Raiffeisen Bank a adaugat ca un avans mai mare nu numai ca „ajuta in caz de risc, cand poti accesa garantia”, dar influenteaza si clientul, care va avea astfel „un comportament responsabil”, dat de investitia ridicata.

Potrivit lui Steven van Groningen, Raiffeisen Bank Romania nu s-a hotarat inca daca va mai participa sau nu la programul guvernamental.

Asta si in conditiile in care institutia a epuizat plafonul de garantare alocat pentru Prima Casa, de 25 milioane euro, si a lansat „Prima locuinta”.

Creditul va fi disponibil in euro, cu o dobanda de 5,55% pe an, pentru cei care isi incaseaza veniturile in contul curent la banca, si 5,95% pe an pentru restul clientilor. De asemenea, banca precizeaza ca finanteaza pana la 85% din imobilul adus in garantie.

Un produs similar are in portofoliu si ING, inca din vara lui 2009. ING de Casa Noua are o dobanda variabila de 6,72% pe an, o un plafon maxim de creditare de 80.000 de euro si un avans minim de 25%.

Blocarea actualului program Prima Casa ii pune insa in dificultate pe cei care au semnat deja antecontactul de vanzare-cumparare si sunt conditionati de termenul de expirare al acestuia. In aceste conditii, lungirea perioadei de aprobare ar putea duce la pierderea avansului.

„E nevoie de redactarea ordonantei de Guvern si de elaborarea normelor metodologice, astfel ca va mai dura o perioada. Vom incerca sa gasim solutii si fara Prima Casa”, a precizat Steven van Groningen, referindu-se la actualul program pe care il dezvolta banca.

Peste 200 de dosare pe zi la Fondul de Garantare

La randul lor, reprezentantii Fondului National de Garantare au anuntat ca o crestere a ritmului mediu zilnic de inregistrare a dosarelor, respectiv peste 200 dosare pe zi, pentru programul Prima Casa.

De asemenea, pana la 21 martie, Fondul a acordat un numar de peste 37.600 de garantii, cu o valoare de aproape 1.532 milioane euro.

Aproximativ 51% dintre cei care si-au achizitionat o casa prin programul guvernamental si-au cumparat o locuinta de doua camere, iar 26% una cu trei camere.

Garantiile acordate de Fond pana la sfarsitul lui martie sunt structurate astfel:

* 31% din garantii, pentru imobile cu o valoare cuprinsa 50.000 si 60.000 euro
* 25% din garantii, pentru imobile cu valoare sub 30.000 de euro
* 24% din garantii, pentru imobile cu valoare cuprinsa intre 30.000 si 40.000 euro
* 20% din garantii , pentru imobile cu valoarea cuprinsa intre 40.000 si 50.000 euro

Astfel, suma garantiilor disponibile a scazut la 200 milioane de euro, bani din care s-au utilizat aproximativ 50%, dupa cum afirma recent seful Guvernului.