- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ai ajuns somer? Te poti apuca de afaceri cu 25.000 euro de la UE

09 Mar, 00:00 • razvan.codorean
Ministrii UE pentru protectie sociala si angajari au decis, luni, ca vor oferi somerilor credite de pana la 25.000 de euro pentru a-si infiinta propria afacere, proiect ce va fi valabil si in Romania. Firma va trebui sa aiba maxim 10 angajati si sa vina cu o idee buna de afaceri, potrivit anuntului facut de Comisia Europeana.
Ai ajuns somer? Te poti apuca de afaceri cu 25.000 euro de la UE

UE va pune initial la bataie 100 de milioane de euro

, insa, in cazul in care vor fi multe solicitari, linia de finantare ar putea fi extinsa la 500 de milioane de euro. De altfel, oficialii europeni se asteapta la peste 45.000 de solicitanti. Pentru ca noua reglementare sa inceapa sa functioneze, fiecare stat membru urmeaza sa isi defineasca normele de aplicare.

Comisarul european pentru Protectie Sociala si Angajari, Laszlo Andor, a declarat luni ca facilitatea ii va ajuta pe cei care si-au pierdut slujbele in urma crizei economice si va incuraja activitatile de antreprenoriat. Imprumuturile vor fi acordate in urmatorii opt ani.

”Este important sa reactionam la criza in diverse moduri, iar acesta este unul dintre ele. Incercam sa oferim o oportunitate celor cu spirit antreprenorial, dar care nu au avut acces la finantare, celor care si-au pierdut slujbele sau care au iesit de pe bancile scolii”, a declarat comisarul european. ”Cred ca este important sa demonstram ca Uniunea Europeana vrea sa ii sprijine pe cei care sufera din cauza crizei”, a mai declarat Laszlo Andor.

Potrivit comisarului european, linia de micro-credite va fi adresata in principal somerilor din tarile cu probleme financiare grave, unde statul a trebuit sa se imprumute pentru a acoperi cheltuielile de asistenta sociala, inclusiv cele cu somajul.

”Lansarea programului reprezinta un raspuns la criza financiara internationala, un semnal pentru sistemul financiar ca trebuie sa se adapteze”, a mai spus Laszlo.
[quote=Laszlo Andor, comisar european]Una dintre problemele sectorului financiar in multe tari este cea privind finantarea IMM-urilor, si asta in conditiile in care bancile straine s-au concentrat (cu finantarea – n.r.) asupra intreprinderilor stabile, foarte mari, multe dintre ele aflate, la randul lor, in mainile strainilor[/quote]

Expertii europeni: Ideea contreaza mai mult decat garantiile!

Potrivit expertilor Uniunii Europene, acordarea micro-creditelor va depinde in principal de ideea de business prezentata de solicitant si mai putin de garantiile materiale pe care acesta le poate prezenta.
[quote=Hamed Ben Abdelhadi, analist financiar la Brussels Regional Investment Company]In prezent, bancile sunt mai preocupate de analiza de garantii, in timp ce noi suntem mult mai interesati de analiza proiectelor[/quote]
”Pentru ca suntem mai atenti la dezvoltarea ideii, a planului de business, probabil de aceea avem o rata excelenta de succes: 75% dintre partenerii nostri au dezvoltat proiectul lor in mod corect si au rambursat complet imprumutul”, a declarat Hamed Ben Abdelhadi, analist financiar la Brussels Regional Investment Company, o organizatie care lucreaza cu UE pentru consultanta in acordarea finantarilor.

Marie Donnelly, director la Directia Generala de Ocupare a Fortei de Munca, Afaceri Sociale si incluziune din Uniunea Europeana a explicat, luni, cum vor functiona finantarile.

”Solicitantii vor putea merge direct fie la serviciile publice, fie la cea mai apropiata banca acreditata. Vor depune o cerere de credit in care vor trece ceea ce vor sa faca (business -n.r.). Aceasta va fi analizata si vor primi imprumutul. In acelasi timp, solicitantii vor primi si asistenta necesara dezvoltarii unui plan de afaceri, de la programe de instruire, de mentorat la asistenta tehnica pentru crearea unui plan de afaceri, in colaborare cu Fondul Social European”, a explicat Donnelly.

De obicei, micro-creditele sunt solicitate, in general, de cei care detin mici afaceri, in principal in zone urbane, asa numitele ”business-uri de cartier”, de la comercianti cu amanuntul la firme de prestari de servicii, a precizat Hamed Ben Abdelhadi.

Potrivit Mariei Donnelly, afacerile cu micro-credite sunt foarte bine dezvoltate in India si Africa, unde au avut un foarte mare succes. ”In Europa, aceste tipuri de finantari nu au fost folosite prea mult. In urma unei analize de piata, au descoperit ca exista o cerere reala in Uniunea Europeana, insa nu exista o experienta necesara in piata financiara. De aceea, credem ca astfel de programe vor ajuta la dezvoltarea si diversificarea acesteia ”, a mai declarat Marie Donnelly.

La Bucuresti nu se stie inca nimic de aceste finantari

In Romania nu s-au primit inca detalii despre programul de finantare. Intrebat de catre DailyBusiness.ro, expertul Catalin Oprescu, de la Autoritatea de Management POR, unul dintre organismele de implementare si monitorizare a Programului Operational Regional, a declarat ca pentru moment nu exista informatii legate de acest program.

Nici presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, nu stia foarte multe lucruri legate de creditele europene pentru someri. Potrivit acestuia, de la decizia Bruxelles-ului la implementarea programului exista un interval de timp in care se stabileste cine aplica masurile, organismul care acorda finantarea si detaliile legate de conditiile de acordare a finantarilor.

La randul sau, Radu Onofrei, presedintele Asociatia consultantilor din Romania pentru accesarea fondurilor europene, a declarat ca, pentru a intra in derulare, orice program de finantare europeana, indiferent de domeniul de aplicabilitate, necesita o perioada de adaptare, in care guvernul decide organismele care vor asigura derularea acestuia, iar acest interval poate sa dureze cateva luni, in functie de complexitatea si impactul acestuia.

Potrivit Comisiei Europene, 99% din initiativele in afaceri din Uniunea Europeana sunt intreprinderi mici, iar o treime din acestea sunt infiintate de someri.

Rata somajului in Romania a crescut, in luna februarie, la 8,3%, fata de 8,1% in luna precedenta si fata de 5,3% in februarie 2009. In prezent, peste 760.000 de romani se afla in cautarea unui loc de munca, cel mai multi in Mures, Sibiu, Suceava, Valcea si Braila.