- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Alocația copiilor urma să crească cu 13,8%. De ce nu se mai întâmplă acest lucru

15 Feb, 10:06 • Stefan Simion
O veste bună încânta România în urmă cu ceva timp! Alocațiile copiilor urmau să crească cu 13,8%. Iată de ce proiectul a căzut.
Alocația copiilor urma să crească cu 13,8%. De ce nu se mai întâmplă acest lucru

Părinții au primit multe promisiuni din partea politicienilor, iar una dintre ele se referea la creșterea alocațiilor cu 13,8%, citează antena3.ro. În ciuda tuturor cuvintelor, acest lucru nu se va mai întâmpla.

Părinților li s-a promis creșterea alocației cu 13,8%, iar în schimb, aceștia au primit 13 lei în plus la alocația copiilor. În luna ianuarie, 243 era suma de care beneficiau aparținătorii, urmând ca în februarie să primească 256. Părinții nu se așteptau la acest lucru! Aceștia considerau că mărirea va fi de 13,8%, conform promisiunilor făcute de politicieni.

Alocația copiilor a crescut cu 5,1%

Mulți dintre părinți se așteptau ca alocația copiilor să crească cu 13,8%, mai exact, în egalitate cu rata inflației din anul trecut. Cu toate acestea, suma pe care aceștia au primit-o este mai mare cu doar 5,1%, echivalentul ratei inflației din 2021.

Citește și: Majorarea alocațiilor cu rata inflației comentată de Marius Budăi: „Nu trebuie să susţinem părinţii apţi de muncă care trăiesc din alocaţia copiilor”

De ce ne confruntăm cu această situație? Bugetul de stat a fost stabilit la finalul anului trecut, în timp ce rata inflației a fost prezentată pe 13 ianuarie 2023. Astfel, prin OUG 126/2021, s-a constatat că, „începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”. De aceea, alocațiile copiilor nu s-au indexat cu valoarea inflației de anul trecut, ci cu cea din 2021.

alocația
alocația

Majorarea a început cu luna februarie din 2023. În ianuarie, părinții au primit aceeași sumă ca la finalul anului trecut. Astfel, aparținătorii au primit 243 lei în decembrie 2022, iar după majorare, valoarea a crescut la 256 lei. Părinții aveau alte așteptări, în urma asigurărilor aduse de politicieni. Cu toate acestea, situația nu este una necunoscută pentru ei, având în vedere istoricul promisiunilor.

Situația este una la fel de cruntă și în cazul copiilor care primesc pensie specială. Dacă în decembrie aceasta valora 600 lei, după majorare, părinții copiilor cu diferite probleme primesc 631 lei.

Vezi și: Românii asistați social ar putea primi alocația de hrană mai mare. Suma este infimă! Aceasta ar ajunge la 10 lei/zi

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult