- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Se dublează alocațiile pentru sustinerea familiei! Cu câți bani vrea Guvernul să încurajeze natalitatea în Romania

29 Sep, 13:28 • Gabriela Andreescu
Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă a unor deputaţi liberali care țintește dublarea sumelor virate către alocaţiile pentru susţinerea familiilor
Se dublează alocațiile pentru sustinerea familiei! Cu câți bani vrea Guvernul să încurajeze natalitatea în Romania

Proiectul de lege privind alocațiile pentru susținerea familiilor a fost adoptat tacit de Senat.  Propunerea legislativă a fost inițiată de deputaţii PNL Robert Sighiartău, Alexandru Andrei, Liviu Balint, Adrian Cozma, Laurenţiu Leoreanu, Sorin Moldovan, George Stângă, și își propune să încurajeze natalitatea din România, informează Agerpres

„România traversează una dintre cele mai grave perioade din punct de vedere demografic, aceasta manifestându-se printr o reducere progresivă a natalităţii prin migraţia masivă a tinerilor către state dezvoltate ale Uniunii Europene şi prin îmbătrânirea puternică a populaţiei rezidente. Se estimează că după anul 2030, criza demografică va avea un impact nefavorabil puternic atât asupra bugetului general consolidat cât şi asupra potenţialului economiei naţionale”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Alocațiile pentru susținerea familiilor vor fi dublate, conform noii propuneri legislative

Te poate interesa și: Hotărâri radicale privind dublarea alocațiilor. Ce bani vor primi românii

Alocațiile sunt stabilite în cel mai mic detaliu. Propunerea de act normativ stabilește nivelul cuantumului lunar în funcție de venitul mediu al familiei, cât și al numărului de membri al familiei.

„Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este de 0,328 ISR pentru familia cu un copil 0,656 pentru familia cu doi copii, 0,984 pentru familia cu trei copii şi 1,312 pentru familia cu cel puţin patru copii. Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR şi până la 1,6 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este 0,3 ISR pentru familia cu un copil, 0,6 ISR pentru familia cu doi copii, 0,9 ISR pentru familia cu trei copii şi 1,2 ISR pentru familia cu patru copii”, se arată în propunerea legislativă.

Potrivit Legii 277/2010, familia este formată din soţ, soţie şi copii care locuiesc împreună şi se află în întreţinerea acestora. Se consideră familie şi bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială.

Alocațiile se vor dubla, a decis tacit Senatul
Alocațiile se vor dubla, a decis tacit Senatul

Propunerea legislativă detaliază alocațiile și cuantumul acestora și în cazul familiilor monoparentale

„Pentru familia monoparentală al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,8 ISR inclusiv cuantumul lunar la locaţiei este 0,428 ISR pentru familia cu un copil, 0,856 ISR pentru familia cu doi copii, 1,284 pentru familia cu trei copii şi 1,712 pentru familia cu cel puţin patru copii şi mai mulţi. Pentru familia monoparentală al cărei venit mediul lunar pe membru de familie se situează peste 0,8 ISR şi până la 1,6 ISR, cuantumul alocaţiei este 0,408 pentru familia cu un copil, 0,816 pentru familia cu doi copii ,1,224 pentru familia cu trei copii şi 1,632 pentru familia cu cel puţin patru copii”, mai arată propunerea legislativă.”, se arată în actul înaintat de deputații PNL.

Conform legii, Familia monoparentală este formată dintr-o persoană singură şi copiii aflaţi în întreţinerea ei şi care locuiesc împreună cu aceasta.

Citește și: Schimbări majore pentru elevi. Ministrul Cîmpeanu anunță ce se întâmplă cu bursele și decontul de transport

Propunerea legislativă, prin care se mofdifică Legea Nr. 277/2010 privind alocaţiile pentru susţinerea familiilor a trecut de Senat întrucât termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 19 septembrie. Actul normativ va fi trimis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult