- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Alro Slatina: Platim cele mai mari salarii din industria metalurgica

07 May, 15:10 • traian.badulescu
Salariul mediu brut al angajatilor Alro Slatina se ridica la 1.300 dolari pe luna, cel mai mare nivel din industria metalurgica din Romania, potrivit estimarilor lui Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie.
Alro Slatina: Platim cele mai mari salarii din industria metalurgica

„Salariul mediu brut al angajatilor Alro este de 1.300 dolari. Daca excludem de la calcul salariile structurii de management, salariul brut al angajatilor ajunge la 1.200 dolari, in medie”, a precizat Nastase.

Oficialul Alro Slatina a adaugat ca salariul brut al unor ingineri de la Alro poate ajunge si la 3.000 de dolari.

Pe langa salarii, angajatii combinatului de aluminiu din Slatina primesc o serie de prime si bonusuri. Astfel, Alro acorda bonus de Craciun, reprezentand 85% din salariu, bonus de vacanta, prime pentru angajate de 8 martie si prime de ziua metalurgistului, sustine Nastase.

Pentru programele de protectie a muncii, Alro a alocat in acest an 4 milioane dolari, dintre care 2,7 milioane dolari sunt exclusiv pentru hrana de protectie.

Combinatul de la Slatina are circa 4.100 de angajati, dintre care 600 sunt femei, conform lui Nastase.

Alti jucatori importanti in industria metalurgica sunt Arcellor Mittal Galati, Mechel Targoviste, Fortus Iasi.

Totodata, oficialul Alro Slatina a spus ca productivitatea combinatului este in prezent de 90 de tone aluminiu/angajat anual, spre deosebire de momentul preluarii combinatului, in 2002, cand indicatorul se cifra la 50 de tone/angajat.

„In categoria noastra, de producatori de aluminiu, ne indreptam spre un nivel maxim al productivitatii”, a punctat Nastase, adaugand ca Alro intentioneaza sa majoreze productivitatea la 120 tone pe angajat in urmatorii doi ani.

In opinia sa, intrucat pretul aluminiului depinde de piata, singura solutie a companiei pentru cresterea cifrei de afaceri este comercializarea produselor cu valoare adaugata mare.

„In prezent, circa 20-25 la suta din productia noastra este reprezentanta de produse procesate din aluminiu, dar aceasta pondere poate ajunge, tehnologic, la 50%. Ne vom concentra pe livrarea produselor cu valoare adaugata mare, pentru care cererea continua sa fie ridicata pe pietele internationale”, a mai spus Marian Nastase.

Anul trecut, productia fabricii din Slatina a atins 283.000 de tone de aluminiu turnat.

Pentru acest an, compania estimeaza un profit net de 150 milioane dolari, la afaceri de 861 milioane dolari. In 2007, la cursul mediu anual leu-dolar, profitul net a fost de 178 milioane dolari, iar cifra de afaceri, de 838 milioane dolari. Compania a anuntat oficial venituri in dolari pe 2007 de 852 mil. dolari si profit de 188 mil. dolari.