Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a declarat, dupa semnarea deciziei de inregistrare a produsului romanesc in registrul denumirilor de origine si indicatiilor geografice protejate, ca „recunoasterea europeana pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate romanesti, in Europa si in afara ei”.
In materialul care certifica marca, Comisia Europeana afirma ca „magiunul de prune Topoloveni este o pasta fina, fabricata din prune de calitate, atent selectionate la deplina maturitate a coacerii. (..) Magiunul de prune are gust dulce-acrisor, placut de la prunele bine coapte cu o aroma puternica si placuta, fara gust si miros strain de ars, fermentat sau de mucegai”.
Fructele din aceste soiuri prezinta calitatile necesare pentru obtinerea magiunului datorita continutului mare de glucide (zahar natural) si vitamina C obtinute prin deplina maturitate a coacerii prunelor intr-o perioada lunga de timp, la o temperatura moderata (blanda).
[img=1385][/img]
Reputatia Magiunului de prune Topoloveni este legata de o indelungata traditie de producere a magiunului in Topoloveni. Conform arhivelor locale, traditia fabricarii magiunului in aceasta zona dateaza din anii 1914, cand a fost infiintata prima fabrica de magiun a unei familii locale (familia Maximilian Popovici).
In anul 1941 fabrica a fost preluata de Ministerul Agriculturii sub denumirea de Cooperativa din Topoloveni, pentru marirea capacitatii productiei de magiun de prune. In anul 1972 denumirea fabricii a fost modificata sub numele Interprinderea de legume si fructe Pitesti. Apoi in anul 1981 fabrica a fost preluata de adminiustratia locala sub denumirea Interprinderea de prelucrarea si industrializarea legumelor si fructelor Topoloveni. Incepand cu anul 2001 fabrica a fost achizitionata de SC Sonimpex Serv Com SRL. Productia de Magiun de prune Topoloveni se situeaza in prezent la circa 200 tone pe an.
Reputatia de care se bucura Magiunul de prune Topoloveni este dovedita si de premiile primite inca din anul 2002 prin participarea la expozitii, respectiv Salonul National de conserve, organzat de Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (Premiul de Excelenta Marca de Aur – Magiun). Magiunul de prune Topoloveni a fost premiat in anul 2010 de catre ITQI (International Taste and Quality Institute).
Specificul alimentar autohton privind consumul traditional de magiun s-a accentuat si prin prezentarea (degustarea) produsului la targuri si expozitii nationale si internationale (Saptamana Verde – Berlin, Fruit Logistica – Berlin, Alimentaria – Barcelona)
Mai multe detalii despre produs, puteti citi in materialul atasat acestei stiri.