- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Amanarea platii obligatiilor fiscale ale firmelor, criticata: Nu se cunoaste impactul masurii

12 Nov, 00:01 • razvan.codorean
Legea care permite companiilor sa isi amane plata obligatiilor fiscale genereaza, in forma sa actuala, discriminari intre contribuabili, spun specialistii in fiscalitate. In plus, ''creditul fiscal'' poate fi o arma cu doua taisuri: ajuta firmele cu probleme, dar poate taia o bucata importanta din bugetul pe 2010.
Amanarea platii obligatiilor fiscale ale firmelor, criticata: Nu se cunoaste impactul masurii

Aprobarea de catre Camera Deputatilor a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare (detalii despre legea votata de Camera Deputatilor puteti citi aici) genereaza controverse.

Dincolo de gestul laudabil al autoritatilor de a oferi firmelor romanesti posibilitatea de a-si amana pe o perioada de pana la 1 an datoriile la stat, timp in care sa plateasca doar obligatiile curente, instituie un tratament discriminatoriu intre companii.

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903) a sesizat faptul ca odata cu implementarea legii, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2010, firmele vor fi puse in fata unei duble ipostaze. Fie vor inainta cereri pentru amanarea platii datoriilor si in acest mod vor plati anul viitor penalitati de intarziere de 0,05%/zi, fie vor continua sa acumuleze penalitati pe sistemul clasic, de 0,1%/zi. Aparitia acestei diferente de cuantum al penalizarilor este considerat discriminatoriu de catre reprezentantii mediului de afaceri.

„Statul trebuie sa judece cu aceeasi masura. Am sesizat acest lucru autoritatilor”, a declarat Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903. ”Aceasta lege s-ar putea sa nu treaca de alte institutii si sa se intoarca in Parlament”, estimeaza omul de afaceri.

In plus, daca legea va fi aplicata in forma sa actuala, statul se va trezi pe cap cu cateva zeci de mii de cereri de amanare la plata, fapt care va avea efecte importante asupra bugetului de stat.

”Sa dea Dumnezeu sa nu se intample asa ceva, in conditiile in care bugetul pe 2010 este si asa unul cu probleme”, spune expertul in fiscalitate Gabriel Biris.

Specialistii spun ca legea votata cu entuziasm in Camera Deputatilor nu are niciun studiu de impact, adica nu pot fi estimate consecintele aplicarii ei in 2010. „Nu avem, sau cel putin eu nu am cunostinta de un calcul al impactului acestei legi. Cert este ca prin aceasta facilitate, oferim o mana de ajutor mediului de afaceri, eliminam executarea silita”, spune Andrei Haas, director general Directia Mari Contribuabili ANAF. ”In plus, odata cu aplicarea legii, avand in vedere ca beneficiarii sunt obligati sa isi plateasca la timp obligatiile curente, ar trebui sa stim pe ce fonduri ne putem baza, in mod concret”, a spus specialistul ANAF.

”E ca in cazul legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%. S-a votat cu ochii inchisi, fara niciun studiu de impact. Daca se vor trezi cu cateva zeci de mii de cereri de amanare la plata, sa vedem cum vor rezolva problema”, a declarat analistul economic Cristian Dinulescu.

Gheorghe Ialomiteanu, vicepresedintele Comisiei de Buget Finante, crede ca nu se va ajunge intr-o astfel de situatie. ”Nu cred ca se vor ingramadi firmele sa isi amane datoriile, pentru ca oricum vor incasa penalitati si cui ii convine sa plateasca in plus? Legea va fi una de mare ajutor pentru cei care au greutati financiare pe termen scurt si cu perspective bune pe termen lung. Vor folosi banii pentru recapitalizare, pentru business, iar acest lucru va ajuta economia”.

Optimist este si presedintele UGIR. El crede ca, reglata asa cum trebuie, legea poate aduce incasari mai mari la buget. ”Vor fi foarte putini cei care vor folosi banii la altceva decat in propriul business. Efectul se va simti insutit in economie, iar eventualele socuri bugetare vor fi recompensate in scurt termen de noi venituri”, a spus Coraci.

Statul, intr-un cerc vicios

Expertul in fiscalitate Gabriel Biris spune, la randul sau, ca initiativa, dincolo de hibele sale, este una foarte buna. Astfel de masuri au fost luate in toata lumea, insa acestea au fost incluse intr-un pachet coerent de initiative de ordin fiscal.

”Statul ar fi trebuit sa se concentreze in primul rand pe achitarea propriilor obligatii catre mediul privat, in special a TVA-ului”, a spus expertul. ”In momentul de fata, statul contribuie, prin neplata datoriilor catre mediul privat, la accentuarea blocajului din economie

Specialistii spun ca statul se afla, in acest moment, intr-un adevarat cerc vicios din care poate iesi numai cu masuri concertate, menite sa deblocheze economia. ”Degeaba dai facilitati la plata taxelor, daca tu, stat, esti cel mai rau platnic din economie. Sunt facturi de 2 miliarde pe care firmele le au de incasat in contul lucrarilor facute pentru stat”, spune presedintele UGIR 1903.

Oamenii de afaceri cer statului sa isi respecte angajamentele privind compensarea platilor. ” Sunt firme care au de primit milioane de la stat si care inregistreaza, la randul lor, obligatii restante. De ce nu se rezolva odata problema compensarilor?”, spune Coraci.

Afirmatia este respinsa de directorul din cadrul ANAF, Andrei Haas. El afirma ca cererile de compensare se solutioneaza si in prezent si vizeaza toate obligatiile fiscale.

”Absolut tot ce se datoreaza se poate compensa, daca agentul economic solicita acest lucrul. Fara o solicitare expresa, este normal ca statul sa nu aiba o asemenea intitiativa din oficiu”, este de parere Haas.

Potrivit datelor ANAF, la 31 octombrie, firmele aveau de recuperat de la stat 10.603 deconturi de TVA. Din acestea, 71% se aflau in termenul legal de solutionare.

”Aceasta crestere a numarului deconturilor aflate in termenul legal de solutionare se justifica prin faptul ca 25 octombrie a fost termenul legal de depunere aferent trimestrului III, cand numarul de deconturi depuse este mult mai mare decat la termenul de depunere lunar”, a anuntat ANAF, intr-un comunicat.

Firmele isi vor putea amana din ianuarie platile

Legea votata de Camera Deputatilor a plecat spre promulgare la presedintele Romaniei. Deputatul Nicolae Bud, membru in Comisia de Buget-Finante, estimeaza ca legea se va aplica de la 1 ianuarie 2010. ”Cred ca va avea un impact destul de mare, mai ales ca 2010 va fi un an mult mai greu decat 2009”, a spus deputatul.

Odata cu intrarea in vigoare a legii, firmele vor putea depune cererile de amanare la plata a obligatiilor fiscale inregistrate pana la data de 30 iunie 2010. Inclusiv din anii precedenti. ”E greu de crezut ca vor fi si firme cu datorii mai vechi de 2009. O firma cu restante din 2007 este de multa vreme executata silit, sau cel putin asa spune legea”, a declarat expertul in fiscalitate Gabriel Biris.

”Aceste datorii nu se sterg, aceste datorii nu se reesaloneaza, penalitatile curg in continuare. Deci nu e vorba de amnistie, nu e vorba de reesalonare, e vorba de o amanare a datoriei existente cu conditia sa iti platesti obligatiile pe care le ai la stat in fiecare luna si sa poti garanta ca aceste datorii, pe care le ai, le poti plati”, a declarat premierul interimar Emil Boc.

Amanarea platii obligatiilor la stat nu va putea fi extinsa mai mult de 20 decembrie 2010, in conditiile in care legea prevede ca amanarea la plata nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda. ”Fata de ordonanta, care instituia un termen maxim de 6 luni, modificarile aduse legii extind acest termen pana la practic 1 an”, a spus expertul ANAF Andrei Haas.

Pentru a beneficia de amanarea darilor la stat, firmele vor trebui sa aiba declaratiile fiscale la zi si cazierul fiscal curat. Ordonanta de urgenta a fost introdusa ca masura anticriza, cu scopul de a ajuta firmele bun-platnice. In acest an, din 241 firme care au depus cereri pentru amanarea platii unor datorii de 241 milioane de lei, numai 160 mai beneficiaza de aceasta facilitate. ”Multe dintre firme s-au pierdut pe parcurs, pentru ca nu au mai platit la timp obligatiile curente, sau din alte motive. Facilitatile se vor incheia pe 20 decembrie 2009”, a declarat expertul ANAF.

Datele Agentiei Nationale de Adminsitrare Fiscala arata ca, la 30 septembrie 2009, peste 157.000 de companii aveau obligatii fiscale restante de 4,2 miliarde euro.