- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Analistii: Economia – un pas inainte, doi inapoi. Prin ce miracol am putea iesi din recesiune?

04 Mar, 00:01 • razvan.codorean
Romania se va adanci in recesiune in 2010 daca exporturile si consumul intern nu vor inregistra performantele asteptate, estimeaza analistii economici. Exporturile depind insa de iesirea din criza a Occidentului, ce pare sa se amane, iar consumul intern este strans legat de creditare, tinuta pe loc de bancile care nu par a fi dispuse sa acorde imprumuturi.
Analistii: Economia - un pas inainte, doi inapoi. Prin ce miracol am putea iesi din recesiune?

Analistii economici spun ca datele detaliate privind evolutia PIB-ului in 2009, prezentate miercuri de INS, au confirmat faptul ca sansele de iesire din criza tin mai degraba de factori externi decat de eforturile interne.

Analistul economic Dragos Cabat spune ca probabilitatea ca economia sa revina pe linia de plutire in 2010 depinde in mare parte de exporturi, adica de iesirea din criza a Occidentului.

Dincolo de sectorul serviciilor, care ar putea inregistra o revenire, avand in vedere caracterul sau maleabil, adaptabil situatiei economice, Cabat nu vede alte ”motoare” pentru relansarea economica. ” Agricultura are mici sanse sa isi revina, iar constructiile vor ramane pe minus”, spune Cabat.

Analistul economic Bogdan Glavan este chiar mai sceptic. El spune ca iesirea din criza, asteptata de autoritati in acest an, tine mai mult de nivelul aspirational decat de realitate.

”Datele statistice arata tot mai putin clar ca ne indreptam spre o iesire din criza. Nici din Occident nu primim semnale concludente, dovada evolutia oscilanta a Germaniei, cea mai mare economie europeana”, a declarat Glavan. El spune ca, dincolo de rezultatele din 2009, exercitiul bugetar din prima luna a anului vine sa confirme faptul ca situatie nu se imbunatateste, dimpotriva.

”Avem o veste foarte proasta. Politica bugetara continua sa derapeze necontrolat, iar echilibrul bugetar din prima luna indica mai degraba ca situatia se inrautateste decat ca isi revine”, spune analistul. Astfel, daca in ianuarie 2009, bugetul de stat inregistra un excedent de 1,6 miliarde lei, in ianuarie a fost practic pe zero, o premiera in ultimii 5 ani. Interesant este si faptul ca 66% din veniturile statului s-au dus pe salarii si cheltuieli sociale.
[quote=Bogdan Glavan, analist economic]Impresia mea este ca suntem departe de tinta din acest an si ca mergem din rau in mai rau[/quote]
Analistul Dragos Cabat considera ca avansul economic de 1,3% pe care autoritatile il iau in calcul si deficitul bugetar de 5,9% din PIB, agreat cu FMI, ar putea ramane doar niste cifre pe hartie. ”Masurile guvernamentale sunt mai degraba la nivel declarativ. Reducerea de personal din sectorul bugetar este mult mai lenta decat s-a spus, poate chiar s-a oprit. Pentru ca tot avem banii de la FMI si avem asigurate fondurile pentru salarii si pensii, probabil ca autoritatile cred ca nu mai e nevoie de restructurari”, spune Cabat.

In opinia acestuia, astfel de decizii, corelate cu absenta unor masuri de stimulare a economiei, se vor resimti in evolutia economica, iar tintele vor fi depasite. ”Ma astept la un deficit bugetar undeva intre 6,3 si 6,4% din PIB”, a adaugat expertul.

Consumul depinde de reluarea creditarii

Potrivit analistilor, o mare importanta in evolutia economiei romanesti in 2010 o va avea consumul, cel mai important motor al economiei in 2008. Potrivit datelor INS, comertul cu amanuntul a crescut cu 1% in ianuarie fata de luna anterioara, insa ramane cu 10% sub nivelul din ianuarie 2009.

Prognozele sunt destul de pesimiste. Analistul sef de la RBS, Catalina Molnar, declara, miercuri, ca se asteapta ca, in acest an, consumul sa ramana la un nivel scazut, iar revenirea sa fie una de durata.

Potrivit analistului Bogdan Glavan, atata timp cat reducerea dobanzii BNR nu se vede in scaderea ratelor la credite, e putin probabil sa asistam la un reviriment pe acest segment.
Pe de o parte, spune el, bancile nu sunt dispuse sa dea credite, iar pe de alta, nici romanii nu se inghesuie la banca. ”Lumea nu doreste sa contracteze credite, sa investeasca, in conditiile in care nu stie ce ii rezerva viitorul”, a afirmat analistul, la TMC.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, explica, miercuri, intr-o conferinta pe teme financiare, ca aceasta situatie se datoreaza lipsei de incredere, insa aprecia faptul ca, pe masura ce situatia economica se va stabiliza in Occident, valul de incredere va ajunge si in Romania. El preciza faptul ca Banca Nationala va continua sa reduca dobanda cheie, insa treptat si cu multa prudenta.
[quote=Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR]Sentimentul de neincredere a atins un apogeu; de acum incolo isi va reveni, treptat, iar aceasta incordare din consum se va relaxa[/quote]
”Consumul este fundamental pentru relansarea economica a Romaniei, insa sa speram ca vom depasi situatia din trecut, atunci cand avansul era unul artificial, bazat pe credite pe care romanii, de fapt, nu si le puteau permite”, a declarat analistul Dragos Cabat.

Anul trecut, potrivit datelor INS, consumul final total a inregistrat o scadere cu 8,2% fata de 2008, in special din cauza diminuarii cu 10,8% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei.

Potrivit Institutului de Statistica, Romania a inregistrat in 2009 o scadere economica de 7,1% si asta dupa ce, la inceputul anului, guvernul Boc estima un avans economic de 2,5%.

Cel mai mult au scazut constructiile si comertul care au marcat un declin de 13,6%, respectiv 11,2%. Agricultura a scazut usor, cu 0,4%, in timp ce industria a inregistrat o reducere a volumului de 4,3%.

In trimestrul patru, industria si agricultura au revenit pe un trend ascendent, insa constructiile si comertul au continuat sa scada cu un procent mai mare decat in intreg anul 2009.