- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Andronescu, Sanador: In Romania s-a facut specula, nu investitii

15 Sep, 16:33 • razvan.codorean
Economia romaneasca a aterizat fortat pentru ca nu a avut in spate un fundament sanatos, majoritatea investitiilor din ultimii ani fiind pur speculative, a declarat, miercuri, omul de afaceri Florin Andronescu, fondatorul Flanco, Credisson si Sanador.
Andronescu, Sanador: In Romania s-a facut specula, nu investitii

Economia Romaniei va continua sa resimta criza atata timp cat robinetul de bani straini va ramane inchis, considera proprietarul retelei de centre medicale Sanador.

„Cresterea economica s-a bazat exclusiv pe bani straini, iar cand bancile au oprit robinetul, economia s-a blocat”, a spus omul de afaceri la intalnirea ZF Expert „Lehman Brothers – doi ani de la falimentul care a adus criza”.

Romania a fost mai grav lovita de criza pentru ca piata romaneasca este dominata de intermediari, nu am construit nimic foarte solid, nu am construit capacitati de productie care sa-si gaseasca piete externe. N-am facut decat sa mutam dintr-o parte in alta un produs, niste bani. Nu a fost ceva solid construit”, a mai spus Andronescu.

Omul de afaceri a recunoscut ca si el a fost atras de valul speculativ. „Eu am construit doua business-uri care s-au bazat pe consum, consum care s-a dovedit ca nu a fost supervizat cum trebuie”, a spus Andronescu, citat de Mediafax.

Potrivit omului de afaceri, scaderea economica s-a simtit mai putin in domeniul serviciilor, pentru ca piata este mai flexibila si s-a adaptat rapid la noile realitati.

Potential pe turism si servicii medicale

Omul de afaceri este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani. Printre altele, Andronescu a pus bazele retailerului Flanco si al societatii de credite de consum Credisson, pe care le-a vandut cu aproape 20 milioane de euro.

In opinia sa, business-urile cu potential de viitor in Romania sunt, in principal, cele din turism si servicii medicale, domenii in care exista mult loc de investitii.

„Piata serviciilor medicale este pe crestere din cauza unui inceput de piata. Discutam despre o zona privata versus cea monopolista de stat, care domina piata si care se clatina din cauza ca este administrata gresit si atunci si-a gasit locul foarte repede zona privata. Sigur are si sanse de crestere. Pana unde? Pana cand? Depinde de masurile Guvernului”, a afirmat Andronescu.

Tot de Guvern depinde si dezvoltarea afacerilor din turism. Fara infrastructura, niciun turist nu va risca sa vina in Romania.

„Nu poti sa faci turism intr-o tara fara sa ai infrastructura, sa vinzi doar Antalia, Spania. Asta nu este turism. Turismul se bazeaza pe o infrastructura, pe planuri coerente, pe turism de masa”, a mai declarat omul de afaceri.