- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Anul acesta a crescut de 5 ori numarul radierilor. De ce se \”evapora\” firmele?

21 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Numarul agentilor economici care au renuntat la afaceri in acest an a crescut cu 40% fata de anul trecut, arata datele Registrului Comertului. 150.000 de firme si PFA-uri au fost radiate, de peste 5 ori mai mult decat in iunie-august 2009.
Anul acesta a crescut de 5 ori numarul radierilor. De ce se \evapora\ firmele?

Statistica Registrului Comertului arata ca numai in luna august, 20.000 de firme si PFA-uri si-au inchis activitatea, temporar sau de tot, pe fondul scaderii cererii, blocajului financiar, lipsei finantarii si cresterii fiscalitatii.

Radierile de firme si PFA-uri se afla, in acest an, in prim-plan. Numarul acestora a crescut de peste 5 ori, la 149.627. Anul trecut, la finele lunii august, erau contabilizate 26.925 de firme radiate voluntar.

Cea mai mare parte a radierilor este reprezentata de persoanele fizice autorizate, care au fost sanctionate astfel pentru neexercitarea dreptului de optiune.

”Au ales sa isi radieze firmele sau PFA-urile, sau au fost radiate din oficiu pentru ca nu si-au mai actualizat documentele”, afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Motivul? ”Este vorba de firme cu un numar foarte mic de salariati care au ales sa se inchida pentru ca nu mai au cerere. Sunt firme pe care isi desfasurau activitatea agentii imobiliari, intermediari din comert, transportatori de persoane si marfa sau meseriasi in constructii”, declara Parvan.

”Indiferent de motivul pentru care au fost radiate, important si extrem de grav este ca statul a pierdut 150.000 de contribuabili. Si asta nu e deloc putin”, a mai spus secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Cele mai multe firme radiate sunt din Bucuresti (12.846), Prahova (6404), Brasov (5206), Valcea (3938) si Timis (1358). In ceea ce priveste domeniile de activitate, statistica arata un lucru pe care il stiam deja – imobiliarele, agricultura, comertul si transportul sunt cele mai riscante.

Suspendarile si dizolvarile de firme, in scadere

Dincolo de situatia firmelor radiate, statistica ONRC arata ca in perioada ianuarie-august, alte 54.222 de firme si-au suspendat activitatea, cele mai multe din activitati independente, comert, constructii, transport si industria prelucratoare.

Si la acest capitol, Bucurestiul conduce detasat, cu peste 9046 de firme suspendate, urmat de judetele Brasov (2447 firme), Constanta (2343), Bihor (2262) siTimis (2166).

Interesant este faptul ca numarul firmelor suspendate a scazut cu 48,74% fata de anul trecut. La fel, si dizolvarile de firme s-au redus cu 62,07% fata de anul trecut, la 5750 de firme.

Potrivit specialistilor, situatia se explica prin faptul ca, anul trecut, multe firme si-au suspendat activitatea dupa aparitia impozitului minim. In plus, multi erau cei care sperau anul trecut ca vor suspenda activitatea doar temporar, pana va trece criza.

Intre timp, insa, situatia economica s-a agravat si astfel multe afaceri au fost inchise definitiv.

”Una dintre cele mai mari probleme este blocajul financiar. S-a ajuns ca platile sa fie realizate la 6-9 luni in unele domenii de activitate, iar pentru firmele mici, fara putere financiara, asta inseamna de multe ori falimentul”, a declarat Cristian Ionescu, country manager al Coface Romania.

Avem un mediu de afaceri extrem de fragil. Daca o firma da faliment, totul se poate transforma intr-un castel de carti de joc. Din pacate, sunt tot mai putine firme care rezista problemelor financiare si se ajunge la inchiderea activitatii”, a mai spus Ionescu.

Statistica ONRC arata, pe de alta parte, ca in primele 8 luni au fost infiintate 78.373 de firme, in scadere cu 5% fata de anul trecut.

Punctul maxim al crizei abia urmeaza

Potrivit unui studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), majoritatea oamenilor de afaceri se asteapta ca punctul culminant al crizei sa se atinga in semestrul doi al acestui an, iar acest lucru va insemna, in principal, un nou val de falimente.

24,70% dintre cei 1099 de oameni de afaceri care au participat la sondaj preconizeaza ca apogeul crizei va avea loc in cel de-al treilea trimestru al anului, iar 21,25% cred ca punctul culminant al crizei va fi atins in ultimele trei luni ale anului.

Studiul arata, pe de alta parte, ca cele mai mari probleme cu care se confrunta mediul de afaceri sunt scaderea cererii, semnalata de 62,06% dintre IMM-uri, fiscalitatea excesiva si birocratia, reclamate de 41,40%, respectiv 36,21% dintre firmele participante la studiu.

Alte dificultati carora trebuie sa le faca fata IMM-urile sunt intarzierile la plata facturilor de la firmele private (36,12%), costurile ridicate la credite (35,30%), inflatia (33,76%), instabilitatea monedei nationale (31,76%) si accesul dificil la credite (24,57%).