- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Anvelopele de iarnă ne vor costa mai mult decât anul trecut. Cât vom cheltui ca să le cumpărăm și să le montăm

15 Oct, 12:27 • Gabriela Andreescu
Cum sezonul rece se apropie cu pași repezi, șoferii își pun problema achiziționării și montării anvelopelor de iarnă. Sezonul acesta, însă, șoferii vor fi nevoiți să cumpere anvelope de iarnă cu aproximativ 20% mai scumpe.
Anvelopele de iarnă ne vor costa mai mult decât anul trecut. Cât vom cheltui ca să le cumpărăm și să le montăm

Sezonul acesta, șoferii cumpără anvelope de iarnă cu aproximativ 20% mai scumpe, iar prețurile vor mai crește, spun specialiștii. Mai mult va costa și manopera, din cauza facturii la energia electrică, spun jucătorii de pe piața de profil.

Conform prevederilor din Codul Rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii pentru circulaţia pe drumurile care sunt acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei. Şoferii care vor fi depistaţi în trafic cu maşinile neechipate corespunzător vor fi drastic amendaţi de poliţiştii de la Rutieră.

Specialiștii din domeniu sfătuiesc șoferii să își achiziționeze anvelopele de iarnă cât mai repede, întrucât prețul de achiziție la distribuitor se schimbă rapid.

Digi24 a stat de vorbă cu distribuitori de anvelope și proprietari de service-uri auto pentru a afla noile tendințe de pe piața de profil

„Deocamdată putem vorbi doar despre anvelopele de iarnă, la care a crescut prețul în medie cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. La anvelopele de vară vom afla ce prețuri vor fi pentru anul viitor abia prin noiembrie, decembrie. Au crescut prețurile în special din cauza creșterii prețului la energie”, spune Sălăjan Violin, distribuitor de anvelope.

Distribuitorul a făcut o analiză comparativă între prețurile de anul trecut și cele actuale:

„Vă pot spune: o anvelopă 205 pe 55 pe 16, care este foarte uzuală în acest moment, dacă astăzi este 258 de lei, anul trecut aceeași anvelopă, preț cu tot cu TVA și fără servicii, anul trecut a fost aproximativ 210 lei”, exemplifică Sălăjan Violin

Anvelopele de iarnă vor costa cu 20% mai mult
Anvelopele de iarnă vor costa cu 20% mai mult

Clientul unui service auto a spus că în prezent, prețul manoperei pentru montarea anvelopelor de iarnă este de 300 de lei, în timp ce anul trecut prețul unui asemnea serviciu era în jur de 200 de lei.

Citește și: Anvelope de iarnă 2022. Au revenit ninsorile în România. Când trebuie să schimbe șoferii anvelopele, pentru a nu lua amendă

Stelian Colcescu, șef al unui service auto, avertizează că, din noiembrie, prețul manoperei se va modifica, afectat de facturile la utilități:

„Momentan lucrăm pe tarifele de anul trecut, am avut o modificare la început de sezon, la nivel de 3-5 lei, dar în funcție de utilități și de cuantumul acestora, este posibil ca manopera, începând cu noiembrie, să se modifice”, spune șeful service-ului auto.

Șoferii riscă amenzi usturătoare dacă autoturismele lor nu sunt echipate cu anvelope adecvate atunci când drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

„În cazul în care nu se respectă această prevedere legală, conducătorii auto riscă o sancțiune cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei, iar ca măsură tehnico-administrativă, polițistul dispune reținerea permisului de înmatriculare sau de înregistrare, eliberând totodată o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”, avertizează Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult