Finante-Banci

Astra a castigat lupta pentru asigurarea celor 18 avioane Tarom

05 Mar, 19:06 • Redactia DailyBusiness
Compania Astra Asigurari a castigat licitatia pentru asigurarea flotei de aeronave a companiei Tarom, polita urmand sa intre in vigoare la 1 mai, pe o perioada de 12 luni, a anuntat luni asiguratorul.
Astra a castigat lupta pentru asigurarea celor 18 avioane Tarom

„Compania va furniza polita CASCO pentru aeronave civile si piese de schimb si de asigurare de raspundere fata de pasageri, bagaje, marfa, posta si terti. Oferta Astra a fost declarata castigatoare fata de cele ale Omniasig, Allianz-Tiriac si BCR Asigurari”, se arata intr-un comunicat al Astra Asigurari. In comunicat nu se precizeaza valoarea primei de asigurare.

Astra si-a majorat constant portofoliului de clienti pe segmentul asigurarilor de aviatie, unde a subscris prime de 6,78 milioane de lei, in crestere cu 115,9% fata de anul 2005, conform Mediafax.

„Astra a negociat si a obtinut pentru flota Tarom o reducere de prima considerabila fata de anul precedent, asa incat costurile asigurarii sa fie minime, in conditiile acoperirii totale prin reasigurare”, se precizeaza in comunicat.

Tarom a platit Allianz-Tiriac Asigurari o prima de 13,7 milioane de lei pentru asigurarea flotei in 2006. Reasiguratorul Astra pentru flota Tarom este GAUM (Global Aerospace Underwrinting Managers), un pool de reasigurare alcatuit din National Indemnity/ Berkshire Hathaway, Munich Re/Great Lakes, Tokio Marine si Mitsui Sumitomo.

Printre clientii Astra din domeniul aviatiei se numara Blue Air, Romavia, Romaero, Aeroportul International Bucuresti – Baneasa Aurel Vlaicu si Aeroclubul Romaniei.

Astra Asigurari a fost infiintata in 1991. Principalii actionari ai companiei sunt societatea Nova Trade, cu o participatie la capital de 73% si Uniqa Group (Austria) – 27 %.

Compania a ocupat locul noua in ierarhia asiguratorilor locali la finele anului 2005, cu un volum de prime din asigurari generale si de viata de 170,3 milioane de lei. Pentru 2006, societatea nu a publicat datele financiare.

Tarom detine o flota compusa din 18 aeronave – 2 Airbus 318-111, 5 Boeing 737-300, 4 Boeing 737-700 si 7 ATR 42-500.

Operatorul aerian este controlat in proportie de 95% de stat, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, restul actiunilor fiind detinute de Aeroportul Henri Coanda (2,58%), ROMATSA (2,18%), Fondul de Investitii Financiare Private Muntenia (0,15%) si Autoritatea Aeronautica Civila Romana (0,09%).

Tarom estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 300 milioane de dolari, in crestere fata de nivelul de 290 milioane de dolari consemnat in 2006, si un profit de sapte milioane de dolari, fata de trei milioane de dolari in anul precedent.