- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Atac la duty-free-uri: Guvernul vrea sa le inchida cu totul, patronii ameninta cu procese

26 May, 00:01 • razvan.codorean
Incepand din luna iunie, nu vom mai putea cumpara din magazinele duty-free decat maxim 2 pachete de tigari si o sticla de whiskey. Guvernul vrea sa creasca de 10 ori taxa de licenta, iar in 5 ani, sa ingroape afacerile duty-free-urilor. Patronii ameninta statul roman cu un proces international la Curtea de Arbitraj Comercial de la Washington.
Atac la duty-free-uri: Guvernul vrea sa le inchida cu totul, patronii ameninta cu procese

Specialistii din Ministerul Finantelor vor sa inchida toate magazinele duty-free din aeroporturi si punctele vamale. Aceste unitati vand o gama limitata de produse, de la tigari, la parfumuri, dulciuri sau bauturi, fara niciun fel de taxe, astfel ca pretul acestora este mai mic decat in magazinele normale.

Expertii din MFP spun ca in spatele acestor magazine s-ar realiza cele mai mari afaceri de contrabanda cu alcool si tigari. Cum insa nu pot inchide magazinele peste noapte, acestea functionand legal, in baza unor autorizatii anuale, expertii au gasit o solutie cat se poate de originala.

Guvernul va discuta miercuri o ordonanta de urgenta ce prevede limitarea comertului practicat de aceste magazine. Astfel, din luna iunie, cand ordonanta va intra in vigoare, nu vom mai putea cumpara din duty-free-uri decat maxim 2 pachete de tigari de persoana pe zi, cel mult 20 de tigari de foi si maxim 1 litru de bautura spirtuoasa, in genul whiskey sau votca. Ordonanta spune ca acestea ar fi ”cantitatile uzuale”, normale pentru clientul obisnuit. Pana in prezent, nu existau niciun fel de limite in privinta cantitatilor ce puteau fi comercializate de magazinele duty-free.

[img=705]Noile limite de comercializare impuse de MFP firmelor duty-free[/img]
Comparativ, in Ungaria este permisa achizitionarea tigarilor in regim duty-free in limita maxima de 40 bucati/persoana, in timp ce in Austria limitele pentru produse duty-free sunt fixate la 100 tigarete, 200 tigari, 50 tigari foi, 2 litri bauturi alcoolice, 2 litri vin nespumos.

Produsele din duty-free-uri, de la tigari, la sticle de bautura, cosmetice si produse electronice, sunt cumparate, pe baza pasaportului, de turistii romani si straini aflati in tranzit pe aeroporturi sau in punctele de frontiera. Majoritatea sunt oferite cadou rudelor, prietenilor etc.

”Sa limitezi achizitia acestora la genul – 2 pachete de tigari/client, inseamna, in fapt, sa incerci sa ii duci la sapa de lemn pe operatori”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Razvan Petrovici, vicepresedintele Asociatiei Operatorilor de Duty-Free-uri (Tax Free Romanian Association).

Restrictiile impuse operatorilor nu se opresc aici. Taxa de licenta a crescut de la 10.000 euro la 100.000 de euro pe an si, in plus, aceasta nu mai poate fi reinnoita dupa 5 ani.
[quote= Razvan Petrovici, vicepresedintele Tax Free Romanian Association]Statul vrea, practic, ca in termen de 5 ani sa lichideze toate afacerile duty-free din Romania[/quote]
In prezent, in Romania sunt inregistrati 51 de operatori de duty-free-uri. Majoritatea licentelor sunt detinute de companii internationale de profil.

Timbru special si monitorizare on-line

Companiilor care vor rezista pe piata in urmatorii ani si vor plati taxa anuala de 100.000 de euro, Ministerul Finantelor le-a pregatit si alte ”surprize”.

Duty-free-urile vor trebui sa isi marcheze marfa cu timbre speciale cu inscriptia ”EXPORT”, pentru a evita ca produsele sa fie revandute, iar casele de marcat sa fie conectate la un server al organului vamal, pentru ca toate tranzactiile sa fie monitorizate.

In plus, chiar daca regimul duty-free inseamna ”fara taxe”, Guvernul ii va obliga pe operatori sa plateasca, in avans, toate taxele legale, pe care apoi, dupa efectuarea tranzactiilor, sa le deconteze la stat.
[img=707][/img]

”Ordonanta obliga practic firmele sa scoata din buzunar banii de accize, TVA si taxe vamale, pe care apoi sa si-i recupereze de la stat. In conditiile in care statul are de platit aproape 2 miliarde de euro firmelor, va dati seama cand s-ar plati acesti bani”, spune Petrovici.

Noile conditii de licentiere sunt aberante”, afirma vicepresedintele Tax Free Romanian Association. ”Dincolo de faptul ca vor sa inchida toate duty-free-urile, aceste masuri vor afecta si unicul magazin destinat aprovizionarii ambasadelor, consultatelor si reprezentantelor diplomatice din Bucuresti. Aceste institutii isi procurau produsele de protocol prin acest magazin. S-ar putea sa se lase cu un scandal diplomatic”, a mai declarat Petrovici.

Statul roman risca un proces la Washington

Omul de afaceri spune ca firmele vizate de noile restrictii impuse de statul roman, din care multe sunt internationale, vor actiona in judecata Romania la Tribunalul de Arbitraj de la Washington.
[quote=Razvan Petrovici, vicepresedintele Asociatiei Operatorilor de Duty-Free-uri]Deciziile prevazute de ordonanta incalca, practic, libertatea de actiune economica. Nu mai zic ca reprezinta incalcari flagrante ale aquis-ului comunitar[/quote]
Petrovici a detinut, prin intermediul firmei GFS Duty Free Romania SRL, 21 de magazine duty-free, insa intre timp le-a vandut. In prezent, este vicepresedinte si consultant de specialitate.

”Aceasta ordonanta pleaca de la o inacceptabila prezumtie de vinovatie asupra tuturor clientilor, romani sau straini, membri ai corpului diplomatic sau simpli turisti, care achizitioneaza bunuri din magazinele duty-free. Toti acesti clienti sunt considerati de Guvernul Romaniei nu ca potentiali contribuabli, ci doar ca potentiali evazionisti”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Flavius Marinescu, un alt reprezentant al asociatiei.

Daca operatorii de duty-free-uri vor chema in judecata statul, ar fi al doilea proces de acest gen in care Romania este implicata. Curtea de Apel Ploiesti a dispus, in luna februarie, suspendarea unui ordin al Ministerului Finantelor, care interzicea comercializarea de tutun si alcool in duty free-uri.

Ordinul, emis la inceputul acestui an, obliga comerciantii sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si produse din tutun in termen de 45 zile, termen la finalul caruia comertul cu aceste marfuri urma sa fie interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile si alimentele.

Cum justifica Guvernul restrictiile pentru duty-free-uri

In nota de fundamentare care insoteste proiectul de ordoanta de urgenta care va fi analizat miercuri, Guvernul justifica intentia de a sista activitatea magazinelor duty-free prin faptul ca, din anchetele realizate de vamesi si politisti, a rezultat ca o cantitate insemnata din produse care au facut obiectul traficului ilicit in cursul anului 2009 a provenit din magazinele autorizate sa comercializeze marfuri in regim duty-free.
[quote=Nota de fundamentare a Ordonantei de Guvern]Peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free[/quote]
”Datele Ministerului de Interne si ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, rezultate in urma controalelor efectuate in anul 2009, releva ca 93% dintre bonurile fiscale de achizitie de tigarete s-au intocmit in fals, ca peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free ”, se spune in nota de fundamentare.
[img=706][/img]

Sa imi arate cineva un singur dosar in Justitie care sa priveasca un act de contrabanda, de evaziune fiscala realizat de un duty-free”, spune Razvan Petrovici, vicepresedintele Tax Free Romanian Association. ”Ne-am interesat si noi, si nu exista asa ceva. Afirmatiile MFP sunt pure speculatii”, a mai declarat acesta.

Finantele afirma, pe de alta parte, ca ”functionarea magazinelor duty-free nu are justificare economica, intrucat unele societati comerciale declara pierderi contabile (intre 7 si 82 miliarde lei vechi) ceea ce are drept consecinta neplata impozitului anual pe profit. In plus, circuitul comercial este conceput in asa fel incat sa se sustraga profitul realizat de la impozitare ( sursele de aprovizionare sunt plasate in tari care fac imposibile verificarile, China, India,Dubai,Egipt)”, se mai spune in nota de fundamentare.

Un studiu prezentat de catre producatorii JTI si BAT releva ca nivelul de consum de tigarete contrafacute din Romania va creste pe termen mediu de la 8,5 miliarde tigari pe an in prezent la 12,9 miliarde, reprezentand 33,7% din piata de profil, iar pe termen lung, ponderea ar putea ajunge la 50,4% din total.

In studiu se arata ca magazinele duty-free sunt principali furnizori pentru comertul ilicit de tigarete, iar cele mai afectate zone de comertul ilicit cu tigarete sunt cele invecinate cu granitele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova.