Finante-Banci

Bancile nu au motive sa majoreze comisioanele. Clientii pot migra catre alte institutii financiare

11 Apr, 16:18 • adrian.mihaltianu
Bancile nu ar trebui sa majoreze comisioanele, in conditiile in care costurile serviciilor sunt mai mici. Daca totusi acestea cresc, clientii pot alege sa lucreze cu o alta banca, Romania avand o piata competitiva, a declarat miercuri Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
Bancile nu au motive sa majoreze comisioanele. Clientii pot migra catre alte institutii financiare

„Bancile care majoreaza comisioanele vor pierde clienti. Piata bancara locala este foarte competitiva. Raporatele noastre arata ca clientii se duc acolo unde se simt mai bine, unde sunt mai bine tratati, unde au costuri mai mici”, a spus acesta.

„Multe comisioane vor trebui sa scada pentru ca serviciile pe care ca banca le acorzi clientilor sunt mai putine si te costa mai putin. [b]Serviciile bancare trebuie sa te coste mai putin in Romania[/b], in continuare”, a adaugat Negritoiu.

Seful ING a mentionat ca multe comisioane au disparut prin efectul Ordonantei 50 privind Protectia Consumatorului, iar altele ar trebui sa scada in conditiile in care fiecare banca isi face tot mai bine „self-banking-ul”, costurile fiind astfel mai mici.

[b]Cand scad dobanzile la creditele in lei?[/b]

Scaderea dobanzii de politica monetara nu se vede inca in reducerea dobanzii la creditele acordate in lei.

Negritoiu a precizat ca trebuie sa mai treaca un timp pana sa se vada diminuarea dobanzii cheie in piata creditarii din Romania, insa observa ca dobanzile au inceput sa se ajusteze. Dar cand vom vedea o schimbare mai importanta?

„Probabil spre sfarsitul anului sau in 2013 se va putea observa o transformare mai accentuata a dobanzilor la creditele in lei”, a subliniat seful ING Bank.

„Depozitele in lei au crescut, populatia economiseste mai mult, lumea se orienteaza mai mult spre tranzactiile online, iar acestea vor fi resurse importante pe termen mediu si lung care sa finanteze creditele in lei. Pe masura ce se vor indeparta asteptarile ca Romania va adopta euro, atunci creditele in lei vor ajunge la un costuri suportabile”, a declarat Misu Negritoiu.

„Piata noastra are o problema majora, pentru ca sunt doua tipuri de tranzactii, in euro si lei. Nu poti niciodata sa stii cum evolueaza piata de lei independent de cum evolueaza cea de euro. Piata de lei, atat la depozite cat si la credite este judecata si din prisma pietei de euro. Eficientizarea pietei de lei se va face si in functie si de ponderea tranzactiilor in economia Romaniei. Probabil ca pasivele la lei vor fi tot mai bine apreciate, tendinta este sa platesti mai bine depozitele in lei ca sa poti sa te inchizi la lichiditate, aceasta fiind principala deviere fata de dobanda de politica monetara”, a declarat Negritoiu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, in martie, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/dobanda-cheie-la-un-nou-minim-record-de-5-25-75182/]pana la nivelul de 5,25%[/url], reprezentand un nou minim istoric.

Misu Negritoiu nu vede o noua ajustare a dobanzii cheie in luna mai, dar nicio reducere a rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.

[img=2869][/img]
ING Bank a lansat o platforma online, denumita  www.ebank-ing.ro,  care explica clientilor produsele si serviciile de internet banking.

Banca are in prezent peste 300.000 de clienti care folosesc serviciul de internet banking, dintr-un total de un milion de clienti, a precizat Maria-Cristina Matei, director ING Retail Banking.

„Stim ca produsele bancare pot fi uneori o ecuatie de neinteles, a carei complexitate da batai de cap clientilor. Este motivul pentru care ING Bank s-a concentrat mereu pe lansarea de produse inovatoare, usor de inteles si de folosit, care sa ofere cat mai multa flexibilitate. Daca recent am lansat versiunea Home’Bank pentru telefoane inteligente si facilitatea Fast Pay pentru cei deja familiarizati cu noile tehnologii, acum lansam o platforma educativa care detaliaza intr-un limbaj prietenos produsele, serviciile si termonologia de internet banking”, a aratat Matei.

NG este prima institutie bancara care a introdus in Romania, in 1995, servicii de plati electronice pentru companii – ING Multicash si, ulterior, in 2006 a introdus un serviciu de plati electronice pentru persoane fizice – ING Home’Bank, prin care clientii puteau sa efectueze operatiuni bancare fara numerar, doar cu ajutorul unui calculator conectat la internet.

Conform studiilor de piata, romanii utilizeaza din ce in ce mai mult internetul, dar nu au inca suficiente informatii pentru a face si operatiuni bancare pe internet in aceeasi masura.

Astfel, rapoarte Eurostat si Gfk arata ca 47% dintre romani utilizeaza activ internetul pentru a face diferite operatiuni si 58% din populatia bancarizata utilizeaza internetul.

In acelasi timp, potrivit ultimului studiu al Asociatiei Romane a Bancilor, la finalul anului 2011, 83% dintre respondenti nu cunosteau serviciile de internet banking, iar 90% dintre acestia nu stiau ce presupune mobile banking.

Cele doua tipuri de servicii se numara printre cel mai putin cunoscute produse bancare in randul romanilor, in pofida tendintei de crestere a ratei de utilizare a noilor tehnologii si a internetului.

Prezenta in Romania din 1994, ING Bank are in prezent 207 unitati bancare pentru companii si persoane fizice. Banca face parte din ING Group (Olanda), institutie financiara internationala care ofera servicii bancare, de asigurari si de management al activelor unui numar de peste 60 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din 50 de tari.