Banii nu mai au valoare! Trocul si factura cu reduceri, la mare moda in economie

28 Dec, 00:07 • razvan.codorean
Cei patru ani de criza au facut rani adanci in economia romaneasca. Zeci de mii de firme au dat faliment, iar cele care au supravietuit au ajuns sa practice tot felul de solutii la limita legii pentru a rezista. Dincolo de platile la negru, in economie s-au dezvoltat spectaculos trocul si factura cu „discount”.
Banii nu mai au valoare! Trocul si factura cu reduceri, la mare moda in economie

Oamenii de afaceri spun ca supravietuirea este cuvantul la ordinea zilei.  Cum sa incasezi o factura a ajuns un adevarat sport extrem, mediul de afaceri a brevetat o noua solutie anti-criza: tot mai multe firme isi obliga partenerii sa accepte facturi platite cu ”discount”. 

Ce inseamna asta? „Daca de exemplu, aveti de incasat o factura de 100 de lei, te vei trezi ca furnizorul iti spune ca iti da 7 daca vrei banii mai repede. Nu iti convine? Pana sa iti recuperezi banii de la mine, o sa intri in faliment. Cam asa lucreaza o serie de firme mari”, spune omul de afaceri Dan Patulea.

Multi sunt cei care accepta astfel de deal-uri, pentru ca au nevoie de lichiditati, iar bancile nu sunt dispuse sa ofere credite.  „Daca lucrezi prin conturi, risti sa iti incasezi banii peste 6-9 luni, iar de la TVA poti sa iti iei adio. Statul va plati la Pastele Cailor. Asa ca sunt multi care accepta astfel de tranzactii”, spune acesta.

„La cat de mare este blocajul financiar in economie, astfel de afaceri, chiar daca sunt la limita legii, au intrat in practica uzuala”, spune analistul Cristian Dinulescu. 

„Multi dintre furnizori accepta pentru ca, la randul lor, au facturi de achitat, au furnizori de platit. In plus, daca ar apela la justiei, n-ar rezolva cine stie ce. Sa dai in judecata partenerul de afaceri inseamna sa astepti luni sau poate ani de zile sa iti primesti banii. Cine isi permite asa ceva?”, intreaba retoric Dinulescu.

Omul de afaceri Dan Patulea spune ca astfel de practici au aparut pentru ca legea este permisiva. „Daca am avea o lege care sa sanctioneze foarte dur pe cei care nu isi achita la timp facturile, ar fi ceva”, afirma acesta.

”Legea este atat de laxa incat iti permite orice. Atata timp cat nu te da in judecata, poti sa ii ceri partenerului orice. Sa ii platesti cand vrei, cat vrei etc. Asta pentru ca alternativa, un proces rapid urmat de o executare silita,  nu functioneaza”, mai spune acesta.

[b]Trocul, afacere de criza[/b]

O alta solutie menita a evita blocajul financiar si care s-a extins puternic in economie este trocul. 

”Tranzactiile cu sacosa de bani si barterele se fac in principal de catre firmele care au conturile blocate, inclusiv de catre stat. Fiecare incearca sa supravietuiasca asa cum poate, fie platindu-si furnizorii si partenerii, fie oferind angajatilor banii la negru, pentru a nu mai plati taxe”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Cele mai multe astfel de afaceri se fac in comert si servicii. „E o practica care, pana la urma, ajuta la supravietuirea business-ului. Se inchide la consumator care plateste. E o afacere care, din pacate, dincolo de faptul ca se desfasoara in general la negru, contribuie la cresterea artificiala a preturilor in economie”, explica Cristian Dinulescu.

[b]Cum poti evita astfel de situatii[/b]

Expertii spun ca astfel de afaceri la limita legii sunt cunoscute in economie, iar firmele se protejeaza incercand sa isi limiteze cercurile de parteneri la unii de incredere. 

„Selectarea partenerilor de afaceri a devenit esentiala. Trebuie sa stii din start cu cine faci business, ce background are, daca este rau platnic, daca a avut procese. Este un minim proces de informare pe care toate firmele trebuie sa il urmeze daca vor sa nu ia tepe”, afirma analistul Cristian Dinulescu.

Avocatul Gheorghe Piperea, specializat in litigii comerciale, spune ca, din pacate, sunt tot mai putini cei care reusesc sa supravietuiasca blocajului financiar. ”[b]Insolventele au ajuns o adevarata pandemie[/b]Atata timp cat, pe lantul economic, apare cineva care nu mai poate plati, e ca la un castel de carti de joc. Se prabusesc una dupa alta”, spune Piperea.

Specialistii spun ca, din pacate, oamenii de afaceri nu stiu sa trateze asemenea situatii de criza, iar asta se vede din numarul mare de cereri de insolventa. 

”Cand ti-e lumea mai draga, vine un furnizor care iti cere insolventa, disperat sa nu intre la randul sau in faliment”, afirma avocatul.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, in cei patru ani de criza, peste 40.000 de firme au intrat in insolventa, cu afaceri totale de 5 miliarde euro.