Finante-Banci

Bate vantul crizei in banci: Birouri parasite, cozi uriase, birocratie in floare (Reportaj DB)

13 Sep, 00:07 • razvan.codorean
"Nu am timp sa va primesc. Va trimit la o colega de pe Lipscani, sau va fac o programare pentru maine". Cu aceste cuvinte ne-a intampinat un consilier pentru IMM-uri de la o banca din Bucuresti, zona Unirii. Asta dupa ce am asteptat vreo 20 de minute sa termine o convorbire telefonica, in timp ce savura o salata pusa deasupra unor dosare. Era singurul angajat disponibil marti, la ora 13.00, pentru a rezolva problemele oamenilor de afaceri.
Bate vantul crizei in banci: Birouri parasite, cozi uriase, birocratie in floare (Reportaj DB)

O cladire recent renovata, cu birouri pustii si ghisee la care asteptau cuminti la coada zeci de oameni veniti sa isi achite ratele sau sa scoata bani de pe card, pentru ca bancomatul de afara nu functiona.

“Este incredibil. Sa vii sa vrei sa depui un capital social pentru o firma si sa iti spuna ca n-are timp, sa se planga ca sunt putini si sa te trimita la plimbare la alta sucursala”, ne-a povestit, revoltat, un intreprinzator.

“E o bataie de joc. Au redus la minimum numarul angajatilor si acum trebuie sa stai la cozi infernale ca sa achiti o rata”, ne-a spus unul dintre clienti.

Situatia nu e singulara. La aproape toate bancile, dupa disponibilizarea personalului, e tot mai greu sa rezolvi ceva in timp rapid.

“N-avem cum sa fim mai productivi. Acum, un angajat face munca pe care inainte o faceau trei. Au fost dati multi oameni afara, iar volumul de munca a ramas acelasi. Trebuie sa incasezi de la clienti, sa verifici dosare, sa faci schimb valutar, rapoarte zilnice, caserie etc. E un haos”, ne-a spus un angajat de la o banca din Bucuresti, zona Tineretului.

[b]Unde sunt vremurile de aur…[/b]

“Bancile astea seamana tot mai mult cu bisericile. Spatiile astea au devenit prea mari pentru cati lucreaza aici. Uitati-va si dvs. cate ghisee sunt goale”, ne spune un client pe care l-am intalnit in unitatea din cartierul Tineretului.

Unii se bucura ca, in sfarsit, criza i-a lovit si pe bancheri. “Prea au trait pe spatele nostru. Ne-au pacalit sa luam credite la dobanzi exorbitante, si-au umplut buzunarele din nestiinta noastra. Sa vada si ei ce e criza”, afirma un client.

Altii in schimb vad semnele rele in jalea din banci. „Pai daca bancile nu mai fac bani, inseamna ca economia e la pamant. Vai de mama noastra ce ne asteapta de acum incolo. Strainii o sa vada ca nu mai fac bani aici si o sa isi ia catrafusele si o sa plece. Noi o sa ramanem sa traim din ce? Nu poti sa iti construiesti nimic din salariu. Vom fi condamnati la saracie”, isi da cu parerea alt client.

La nivel oficial, datele privind disponibilizarile nu arata foarte rau. Bancile si firmele de asigurari au concediat 1.403 de angajati, de la 65.772 la 64.369 salariati, in ultimele 12 luni iesind din banci aproape 2.300 de lucratori. Estimarile vehiculate pentru intreg anul in curs vorbesc de cel putin 5.000 de bancheri restructurati.

Pe de alta parte, numarul sucursalelor si agentiilor bancare a scazut in acest an cu 571 unitati, la 5981 unitati. Ritmul de inchidere este mai mic decat cel al personalului.

Disponibilizari sub perdea

“Cred ca situatia prezentata la Institutul National de Statistica nu reflecta neaparat realitatea din piata”, spune analistul economic Cristian Dinulescu.

“Sunt multe institutii bancare care prefera sa mascheze disponibilizarile, pentru ca dau prost la imagine. De fapt, cred ca vorbim de cel putin trei ori mai multi angajati disponibilizati sau mutati pe activitati externate, de unde au fost dati afara. E un truc inteligent, operat la scare larga afara”, a adaugat acesta.

Din 2008 si pana in prezent, au parasit sistemul bancar 7.253 de angajati. 

Sindicalistii din sistemul bancar se tem ca ce e mai rau abia de acum incolo urmeaza. Odata cu scaderea activitatii si rezultatelor negative anuntate de majoritatea bancilor in primul semestru, ar putea urma un val puternic de disponibilizari.

„Este posibil ca aproximativ 30% din ‘vanzatorii de credite’ (6.600 de angajati – n.r.) sa plece din banci. Se acorda credite in continuare, dar nu la acelasi volum ca in urma cu cateva luni”, [url=http://www.fsab.ro/presa/view/sindicatele-din-banci-peste-6-600-de-vanzatori-de-credite-ar-putea-fi-disponibilizati]a declarat, recent[/url], Paraschiv Constantin, presedintele Federatiei Sindicatelor din Banci si Asigurari.

El crede spune ca marile banci nu au demarat inca restructurari, insa planuri de disponibilizare ar putea fi vizibile in aceasta toamna.

„Deocamdata nu se pune problema restructurarilor. Daca s-ar face reduceri de personal, sindicatele ar trebui anuntate cu 60 de zile inainte. Nu am primit nicio notificare oficiala de marile banci pana in prezent cu privire la planuri de disponibilizare, dar nu putem exclude eventuale restructurari”, a declarat liderul sindical.

Planuri de restructurari

Potrivit surselor din piata, BCR si BRD au cele mai ample planuri privind restructurarile. La BCR se vorbeste de circa 400 de oameni din middle management si circa 2.000-2.300 de operatori. La BRD, urmare a deciziei luate la nivel european de Societe Generale – banca mama, ar urma sa fie inchise 180 de agentii si sucursale, iar in jur de 1000 de angajati sa fie disponibilizati. 

Potrivit expertilor pe langa masurile directe de reducere a personalului, vom asista si la relocari ale sediilor sau reconvertirea unor angajati de la acordarea de credite catre administrare si recuperarea celor neperformante.

„Bancile mari trebuie sa devina mai eficiente, sa imbunatateasca serviciile pentru clienti cu costuri mai mici. Cred ca in viitor bancile mari isi vor reduce numarul de angajati si gradual vor construi mai multe competente specializate pe segmentele cele mai atractive”, a declarat Andrei Caramitru, partener in cadrul McKinsey& Company, cea mai mare companie de consultanta in management strategic, potrivit [url=http://www.zf.ro/companii/viitor-sumbru-pentru-angajatii-din-banci-continua-concedierile-si-reducerea-numarului-de-sucursale-prognozeaza-cea-mai-influenta-firma-de-consultanta-9991460]Zf.ro[/url].

Bancile incearca sa reduca costurile – au trecut de taierile «simple» de personal (de ex. 5%) si se concentreaza pe proiecte mai complexe de eficientizare a proceselor, a serviciilor si a ofertelor pentru clienti, care duc atat la o satisfactie mai mare pentru clienti, cat si la o reducere de costuri pentru retea”, mai spune Caramitru.

In prezent, peste 3,5 milioane de romani au credite la banci, iar rata creditelor neperformante a trecut de 16%, fiind una dintre cele mai mari din regiune.