Finante-Banci

BCR a luat 50 mil. euro de la BEI pentru finantarea companiilor de pe piata locala

24 May, 12:57 • adrian.mihaltianu
Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Comerciala Romana S.A. (BCR) au semnat joi un acord de creditare de 50 milioane euro, pentru finantarea proiectelor care urmeaza a fi derulate de catre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), companiile cu o capitalizare de piata medie si entitatile publice din Romania.
BCR a luat 50 mil. euro de la BEI pentru finantarea companiilor de pe piata locala

Imprumutul BEI va fi utilizat pentru co-finantarea proiectelor care contribuie la dezvoltarea regionala si la productivitatea IMM-urilor si a companiilor cu o capitalizare de piata medie din sectorul industrial si cel al serviciilor in Romania.

Investitiile IMM-urilor, care vizeaza eficienta energetica, vor primi, totodata, asistenta sub forma de grant-uri din partea Comisiei Europene (CE), in baza „Oportunitatii privind Facilitatea de Finantare a IMM-urilor pentru Eficienta Energetica”, care prevede cooperarea intre BEI si CE, in vederea reducerii emisiilor de CO2 (dioxid de carbon) in constructii si industrie.

„Fondurile BEI vor imbunatati accesul la finantarea pe termen lung acordata IMM-urilor, companiilor cu o capitalizare de piata medie si municipalitatilor. Aceasta va contribui la intarirea competitivitatii in Romania, deoarece aceste companii formeaza coloana vertebrala a economiei tarii si vor crea un numar semnificativ de locuri de munca, in special oportunitati noi de angajare, generand, totodata, un procent substantial din PIB”, a declarat Plutarchos Sakellaris, vice-presedintele BEI responsabil pentru Romania.

Acest imprumut se inscrie in prioritatile BEI care vizeaza sprijinirea IMM-urilor europene pentru diminuarea efectelor crizei financiare. Banca Europeana de Investitii a mai acordat, anterior, Bancii Comerciale Romane, doua linii de credit, pentru a sprijini in mod indirect proiecte IMM de mai mica anvergura.
 
„Acordul BCR cu BEI se transforma in imprumuturi pentru economia reala. Din sursele BEI, BCR a finantat companii din sectoare precum agricultura, productie, turism sau transporturi. Cooperarea noastra sprijina, totodata, absorbirea fondurilor acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana, avand in vedere ca mai mult de 75% din fondurile BEI sunt alocate pentru proiecte dezvoltate cu finantare UE”, a precizat Wolfgang Schoiswohl, vice-presedintele corporate banking BCR.

Din 2000, BCR a fost implicat in sprijinirea IMM-urilor, pentru dezvoltarea unor proiecte viabile prin scheme competitive de finantare, impreuna cu parteneri internationali. BCR a finantat pana in prezent peste 10.000 de astfel de proiecte, pentru care valoarea co-finantarii trece de 1 miliard de euro.

Banca Europeana de Investitii este o institutie din Uniunea Europeana care ofera servicii de creditare de lunga durata si este detinuta de statele membre ale Uniunii Europene. Banca ofera finantare pe termen lung pentru investitii solide, spre a contribui la obiectivele politicii Uniunii Europene.

BCR membra a Erste Group, ofera servicii financiare printr-o retea de 48 de centre de afaceri corporate si 668 de sucursale si agentii retail.