- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR, o \”mina de aur\” la care SIF-urile nu sunt inca dispuse sa renunte

20 Nov, 09:10 • Redactia DailyBusiness
Dupa oferta facuta de Erste angajatilor BCR pentru preluarea actiunilor detinute de acestia in cadrul bancii, au aparut tot felul de speculatii privind o posibila oferta pe care banca austriaca ar fi dispusa sa o faca SIF-urilor.
BCR, o \mina de aur\ la care SIF-urile nu sunt inca dispuse sa renunte

Aceste speculatii au crescut pretul actiunilor SIF pe Bursa, pe fondul unui optimism exagerat manifestat de o parte dintre investitori, desi oferta adresata angajatilor nu facea nici un fel de referire la SIF-uri si nu aducea practic nici un element de noutate fata de ce se cunostea pana in acel moment.

Singurul posibil indiciu privind planurile Erste pentru perioada urmatoare a fost intentia declarata de listare a bancii pe Bursa de la Bucuresti, care arata ca Erste ar prefera o listare a propriilor actiuni in locul listarii BCR, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil este necesar ca Erste sa preia controlul total asupra BCR pentru a evita obligatia de a lista banca la 3 ani de la preluarea controlului, asumata prin contractul de privatizare.

[quote=Mihai Fercala, presedinte SIF Transilvania]In aceasta operatiune SIF-urile nu pot actiona decat concertat, iar o eventuala negociere a acestui activ se va face cu foarte mare atentie[/quote]

De aici si pana la o oferta concreta adresata SIF-urilor este insa cale lunga, iar obstacolele in calea unui astfel de proiect sunt numeroase. In ceea ce priveste SIF-urile, acestea nu par dispuse, cel putin deocamdata, sa renunte la pachetele de actiuni detinute la BCR, care reprezinta cea mai importanta componenta a portofoliilor acestora.

„Erste nu ne-a facut nici oficial, nici neoficial nici un fel de propunere pentru preluarea pachetului nostru la BCR, dupa ce a preluat controlul bancii”, a declarat pentru DailyBusiness presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala.

„In principiu, orice activ din portofoliul SIF-urilor este de vanzare, dar totul depinde de ce oferta ni s-ar face. In orice caz, in aceasta operatiune SIF-urile nu pot actiona decat concertat, iar o eventuala negociere a acestui activ se va face cu foarte mare atentie”, a mai precizat Fercala.

Asadar, SIF-urile se anunta un partener de negocieri mult mai dur pentru Erste decat statul sau salariatii, in conditiile in care au de partea lor si forta pe care le-o confera cele 30% din actiunile BCR pe care le controleaza si de care Erste trebuie sa tina cont in luarea deciziilor importante pentru banca.

„E greu de spus ce va face Erste in continuare. Din punctul nostru de vedere, au doua alternative: ori sa listeze BCR in 3 ani, ori sa cumpere participatiile SIF-urilor”, a spus Fercala.

[quote=Teodor Mihaescu, membru CA la Muntenia Invest]Deocamdata, Erste nu poate sa faca o propunere SIF-urilor pentru preluarea actiunilor pe care acestea le detin la BCR (…) Erste nu are in prezent acesti bani[/quote]

Cel putin deocamdata, grupul austriac nu dispune de fondurile necesare pentru a prelua actiunile SIF-urilor la BCR, avand in vedere ca pentru a plati statului roman pretul aferent pachetului majoritar de actiuni, Erste a fost nevoita sa realizeze o majorare de capital.

Austriecii ar prefera mai curand varianta unui schimb de actiuni BCR pe actiuni Erste, alternativa propusa si salariatilor BCR, insa analistii spun ca nici acest lucru nu ar fi foarte usor de realizat.

„Deocamdata, Erste nu poate sa faca o propunere SIF-urilor pentru preluarea actiunilor pe care acestea le detin la BCR. O astfel de tranzactie s-ar ridica la circa 2 miliarde de euro, iar Erste nu are in prezent acesti bani”, a declarat pentru DailyBusiness, Teodor Mihaescu, membru in Consiliul de Administratie al Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.

El mai spune ca o asemenea decizie nu intra in acest moment in calcului SIF-urilor, din cauza importantei pe care pachetul detinut la BCR o are in portofoliul acestora.

„Pentru a vinde BCR-ul, SIF-urile trebuie sa-si regandeasca complet strategia, care se bazeaza in acest moment pe active din sectorul bancar. Acest lucru nu se poate face intr-un termen scurt, de cateva saptamani, ci intr-o perioada mai indelungata de timp”, a precizat Mihaescu.

[quote=Tudor Ciurezu, vicepresedinte SIF Oltenia]Este greu sa gasim un plasament mai bun decat BCR pe piata romaneasca in acest moment[/quote]

O eventuala vanzare a pachetelor detinute la BCR ar aduce in portofoliile SIF-urilor lichiditati importante, care ar fi destul de greu de plasat intr-un termen scurt, in conditiile in care piata romaneasca ofera detul de putine alternative de plasament mai atractive si in acelasi timp mai sigure decat BCR.

„Din punctul nostru de vedere, BCR-ul reprezinta unul din cele mai eficiente plasamente pe care le are SIF Oltenia. Este greu sa gasim un plasament mai bun pe piata romaneasca in acest moment. Din acest motiv in cadrul SIF Oltenia nu s-a discutat nici o clipa posibilitatea vanzarii pachetului detinut la BCR”, a declarat pentru DailyBusiness Tudor Ciurezu, vicepresedintele Consiliului de Administratie al SIF Oltenia.

„Din punctul de vedere al SIF Banat-Crisana, nu este nici o graba pentru vanzarea pachetului detinut la BCR. Nu cred ca exista in acest moment o alternativa mai buna de investitie pe piata romaneasca”, a declarat si Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

El se asteapta ca Erste sa incerce sa preia pachetele detinute de SIF-uri pentru a nu fi nevoita sa listeze BCR-ul.

„Daca nu va reusi sa preia controlul total asupra BCR, Erste va respecta angajamentul luat prin contractul de privatizare si va lista banca. Noi speram ca dupa listare BCR sa aiba parcursul BRD”, a mai precizat Cuzman.

Valoarea BCR s-ar putea dubla in urmatorii trei ani

Proiectul de dezvoltare al BCR, prezentat de catre reprezentantii Erste actionarilor minoritari, justifica reticenta SIF-urilor de a renunta la cea mai pretioasa componenta a portofoliilor lor. Potrivit Erste, profitul net al BCR ar urma sa se tripleze in 2009, fata de acest an, cand se estimeaza un profit net de 250 de milioane de euro. In aceste conditii, valoarea bancii s-ar putea dubla, sau chiar tripla in trei ani.

In conditiile in care BCR va obtine un profit net de 750 de milioane de euro in 2009 si luand in calcul faptul ca actiunile Erste, listate la Viena si la Praga, s-au tranzactionat in ultimii 3 ani la niveluri ale P/E (pret raportat la profit net pe actiune – n. red.) de circa 16-17, un calcul simplu arata ca valoarea de piata a BCR in momentul in care aceasta ar putea fi listata se va ridica la peste 12 miliarde de lei.

[quote=Mihai Fercala, presedinte SIF Transilvania]Peste 3 ani, pretul BCR ar putea fi cu mult peste 10 euro pe actiune[/quote]

In prezent, daca avem in vedere pretul de 3,75 miliarde de euro platit de Erste pentru pachetul majoritar de 62%, valoarea bancii este de circa 6,05 miliarde de euro.

„Daca plecam de la considerentul ca planul propus de Erste pentru dezvoltarea BCR se va realiza, normal ca valoarea bancii va fi mult mai mare. Peste 3 ani, pretul BCR ar putea fi cu mult peste 10 euro pe actiune”, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

Unii analisti estimeaza ca valoarea actiunilor BCR ar putea chiar sa depaseasca 20 de euro peste 3 ani.

Realizarea acestui profit presupune insa investitii importante in urmatorii trei ani pentru cresterea cotei de piata, lansarea de noi produse si restructurarea retelei de unitati si a personalului bancii. BCR vizeaza consolidarea pozitiei de lider detinuta in acest moment in sectorul bancar.

„Exista un proiect al Erste de dezvoltare a BCR si de consolidare a pozitiei pe piata prin aplicarea politicii Erste Bank. Desigur, acest proiect prevede si unele restructurari, care ar putea sa afecteze in prima faza rezultatele BCR, dar avem incredere ca rezultatul va fi unul pozitiv”, a conchis Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

In aceste conditii, nu agreaza in acest moment o oferta din partea Erste fie cash fie in actiuni, de genul celei realizate salariatilor. Ba mai mult, presedintele SIF Transilvania a avansat chiar posibilitatea realizarii unei contraoferte la oferta realizata de grupul austriac salariatilor BCR, sustinand ca actiunile BCR ar fi o investitie foarte buna din punct de vedere al dividendelor.

Erste Bank a propus salariatilor actionari ai BCR doua variante de preluare a actiunilor, fie in cash, la pretul de 6,50 euro/actiune, fie un schimb de actiuni, oferind un titlu Erste contra sase actiuni BCR.

„Din punctul meu de vedere, BCR-ul a fost pana acum un plasament foarte bun din punct de vedere al remunerarii. Cumpararea actiunilor de la salariatii BCR este un lucru foarte bun pentru SIF-uri pentru ca este un plasament rentabil, prin prisma dividendelor care pot fi obtinute”, a precizat Mihai Fercala.

Dividendele incasate de la BCR au reprezentat de-a lungul timpului, una din sursele importante de venit pentru SIF-uri. Anul trecut, BCR a obtinut un profit net de 202 milioane de euro, din care a repartizat dividende de circa 103 milioane de euro, fiecare SIF incasand peste 6 milioane de euro.

Erste s-a obligat ca cel putin pana la listarea BCR sa distribuie minim 40% din profitul net al BCR sub forma de dividende. In conditiile in care in acest an se estimeaza un profit net pentru BCR de 250 de milioane de euro, fiecare SIF ar urma sa incaseze anul viitor dividende in valoare de minim 6 milioane de euro, urmand ca acestea sa urce in 2010 la aproape 20 de milioane de euro, in conditiile in care se estimeaza triplarea profitului BCR.

SIF-urile sunt mai atractive cu BCR in portofoliu

Conversia actiunilor detinute de SIF-uri la BCR in actiuni Erste ar putea fi totusi o solutie agreata de SIF-uri, daca le-ar aduce acestora un pachet de actiuni suficient de mare ca acestea sa-si poata exercita influenta in conducerea Erste, insa analistii sustin ca este greu de crezut ca s-ar putea intampla acest lucru.

„Un schimb de actiuni BCR pentru actiuni Erste este la o rata de 6 la 1, ca in oferta facuta salariatilor nu poate fi luat in calcul”, a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

Un alt avantaj, de data aceasta din punctul de vedere al investitorilor, ar fi efectul imediat care s-ar vedea in activul SIF-urilor, care ar inregistra o crestere importanta. Din punctul de vedere al SIF-urilor, actiunile Erste ar permite un acces foarte rapid la lichiditati, in conditiile in care acestea sunt listate la Viena si s-ar putea lista si la Bucuresti.

„In acest moment SIF-urile sunt mai atractive cu BCR in portofoliu, deoarece acestea nu sunt evaluate doar prin prisma activului net ci si a profitabilitatii. Cred ca cea mai fezabila varianta pentru SIF-uri este sa ramana inca doi ani cu BCR in portofoliu, cat timp au asigurate dividendele si pe urma sa incerce sa propuna un schimb de actiuni cu Erste”, considera Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania.

„Dupa trei ani, insa, cred ca Erste nu va mai pastra aceeasi politica de dividend la BCR si cred ca ar fi mai interesant pentru SIF-uri sa-si schimbe actiunile BCR cu actiuni Erste. In acest fel, chiar daca nu vor avea o participatie mare in cadrul Erste, vor avea o participatie mult mai lichida decat la BCR”, a explicat Hanga.

Titlurile SIF au castigat in medie circa 25% de la inceputul anului. Dupa prezentarea ofertei Erste catre salariatii BCR, la inceputul acestei luni, actiunile SIF-urilor au castigat 12% in termen de o saptamana. Capitalizarea bursiera a celor cinci SIF-uri se ridica la sfarsitul sedintei de vineri la 2,35 miliarde de euro.