Finante-Banci

BCR, povestea crizei: Cum a ajuns cea mai mare banca din Romania pe marginea prapastiei

01 Mar, 00:07 • razvan.codorean
Va mai aduceti aminte de vremea creditelor cu buletinul? Nu trebuia decat sa mergi la banca si te trezeai in cateva ore numarand mii de euro. Bancherii imparteau credite in stanga si-n dreapta, fara sa ii intereseze neaparat daca clientii au sau nu posibilitatea de a plati ratele in viitor.
BCR, povestea crizei: Cum a ajuns cea mai mare banca din Romania pe marginea prapastiei

Era vremea cand sa ai 2-3 credite de nevoi personale, ipotecare, un card de credit etc. era un fel de moda. “Cum, nu ti-ai facut card GOLD la banca cutare?”  – erai intrebat de colegi, prieteni. 

Numarul si valoarea creditelor erau considerate, in unele medii, ca fiind o dovada a prosperitatii financiare, a reusitei profesionale.

Milioane de romani s-au lasat cuprinsi, in acei ani, in aceasta frenezie a imprumuturilor cu gandul ca, in viitor, n-au cum sa nu castige mai mult, chiar sa plateasca mai repede imprumuturile facute. 

Li se promitea ca in 2014 trecem la euro, ca asta va insemna o crestere a salariilor, ca economia duduie. Asa s-a ajuns ca, de exemplu, sa se considere firesc ca un apartament de bloc ceausist sa coste peste 100.000 euro. 

Bancherii erau, la acea vreme, promotorii succesului. Sa lucrezi la banca, sa dai credite era o activitate foarte profitabila. Cu cat aduceai mai multi clienti, primeai mai multi bani. Vorbim de mii de euro pe luna. De la angajatul de sucursala, la marii sefi de banca, cu totii isi inmulteau veniturile spectaculos pe seama comisioanelor si bonusurilor acordate cu larghete de actionarii bancilor, uimiti de foamea de bani a romanilor.

BCR era una dintre bancile aflate pe val. Rezultatele financiare marcau cresteri spectaculoase, austriecii de la Erste isi frecau mainile de bucurie calculand profiturile spectaculoase realizate dupa controversata preluare a BCR.

De la profiturile record din “Epoca de Aur a Consumului”, BCR a ajuns pe pierderi istorice. Rezultatele prezentate joi de cea mai mare banca din Romania vin sa sustina poate cel mai bine situatia prezentata mai sus.
[quote=rezultatele BCR]BCR a incheiat anul 2012 cu pierderi de 1,234 mld. lei (276,9 mil. euro), fata de un profit de 68,4 mil. lei obtinut in 2011[/quote]
S-au aruncat cu capul inainte, acordand credite peste credite, iar acum isi numara datornicii. Poate cea mai buna dovada o reprezinta cresterea cu 68,2% a costului cu provizioanele in 2012, la 3,62 miliarde lei (813,3 milioane euro). Cu un an in urma, acestea erau cu 300 de milioane mai mici (508,0 milioane euro).

In traducere libera, asta inseamna ca BCR se asteapta ca numarul celor care nu mai pot sa isi plateasca ratele si care ar trebui sa fie executati silit sa creasca.  

In 2012, rata creditelor neperformante a fost de 26,7%. In comunicatul de presa, BCR afirma ca “formarea de noi credite neperformante s-a redus semnificativ, atat in termeni absoluti cat si relativi”. Atunci cum se explica cresterea provizioanelor? O intrebare la care oficialii bancii nu au oferit un raspuns.

Ne-au asigurat insa ca BCR a inregistrat al patrulea trimestru consecutiv in care s-a imbunatatit rata de acoperire a creditelor neperformante, in prezent 58,6%, semnificativ superioara valorii de 50,6% la sfarsitul anului 2011.

[b]Revolutie si reforma[/b]

BCR traieste, in prezent, din gloria trecutului. Creditarea a stagnat  la 53,24 miliarde lei (-0,2%) fata de 53,3 miliarde lei la finele anului 2011. 

Astfel ca, asa cum si recunosc reprezentantii bancii, depozitele clientilor au ramas principala sursa de finantare, alaturi de sprijinul sustinut al bancii-mama. Cu alte cuvinte, BCR a ajuns sa traiasca din dobanzi, operatiunile valutare si banii de la Erste. Unde sunt vremurile de altadata? 

Ce s-a intamplat intre timp? Ei bine, austriecii si-au dat seama ca “gogoasa” bancara din Romania s-a umflat peste masura si este pe cale sa explodeze. Astfel ca au trecut la masuri drastice. 

Si-au trimis la plimbare mare parte dintre “managerii de succes” care n-au reusit sa stopeze criza, au inchis filiale pe banda rulanta si au dat afara din angajati.
[quote=Tomas Spurny, presedintele BCR]Cautam sa optimizam calitatea modelului nostru de business, prin intermediul reorganizarii departamentelor de afaceri, retelei de sucursale si prin simplificarea generala a modelului operational[/quote]
In ciuda masurilor luate, BCR n-a prea reusit sa isi reduca costurile, dovada ca raportul cost-venit a ramas la valoarea de 41,6% fata de 41% in 2011. 

“Cheltuielile operationale au scazut cu 0,8% fata de anul anterior, la valoarea de 1,683 miliarde lei (377,4 milioane euro), de la 1,695 miliarde lei (399,7 milioane euro) in 2011, in urma masurilor extinse de optimizare si managementului strict al costurilor”, se spune in comunicatul BCR.

Aceasta situatie a starnit, bineinteles, nemultumirea austriecilor.  

Ce se va intampla in acest an cu banca? Cel mai probabil va continua sa inchida filiale, sa dea afara angajati, sa incerce sa isi curete bilanturile de creditele neperformante, externalizandu-le pe alte firme si sa spere ca clientii isi vor plati in continuare ratele, dobanzile, comisioanele tot mai mari. Ar vrea sa dea si noi credite insa numai in moneda nationala.

“Anticipam cu nerabdare transformarea bancii noastre si a viitorului nostru. Acest proces a inceput in 2012 si va continua pe parcursul anului 2013”, a declarat Tomas Spurny, presedintele BCR.  

“Obiectivele noastre sunt clare, in primul rand tintim imbunatatirea treptata a calitatii activelor si a cadrului general de management al riscurilor. Restructurarea in profunzime a operatiunilor noastre are in vedere, mai intai de toate, imbunatatirea experientei clientilor si adaptarea generala a organizatiei la noile realitati de pe piata bancara din Romania”, a mai spus acesta.

Criza de la BCR reflecta poate cel mai  bine situatia din economia romaneasca. Firmele incearca sa supravietuiasca intr-o adevarata jungla, in care falimentele, insolventele, neplata facturilor si lipsa banilor fac mediul economic mai dificil decat oricand. Iar romanii de rand se chinuie sa traiasca din niste salarii care se devalorizeaza constant pe fondul inflatiei.  

Cu o economie in pioneze, BCR a ajuns un adevarat etalon al crizei.