Blestemul lui Patriciu! Cum a ajuns coabitarea Ponta-Basescu sa blocheze o investitie de 1 mld. euro

03 Jul, 00:07 • razvan.codorean
Statul roman si-a luat o noua mare teapa. Acordul prin care KazMunaiGaz, actualul proprietar al Rompetrol, se obliga sa plateasca 200 mil. dolari si sa faca investitii de 1 mld. euro, aprobat de Parlament in luna mai, a fost blocat de presedintele Basescu. Decizia trezeste multe suspiciuni.
Blestemul lui Patriciu! Cum a ajuns coabitarea Ponta-Basescu sa blocheze o investitie de 1 mld. euro

Mai ales ca ea vine dupa ce statul roman a negociat ani de zile stingerea datoriilor istorice ale companiei si a renuntat astfel la procesul indreptat impotriva investitorilor kazahi. Ce s-a intamplat, de fapt?

Presedintele Traian Basescu a refuzat marti sa promulge legea ce consfinteste acordul dintre statul roman si Rompetrol si a trimis legea inapoi in Parlament pentru reexaminare.

Mai simplu spus, Basescu considera ca Romania nu avea nevoie sa dea o asemenea lege pentru a rezolva diferendul cu kazahii. Asta cu toate ca [b]judecatorii de la Curtea Constitutionala s-au pronuntat deja pe aceasta speta[/b], afirmand ca legea este corecta si poate fi pusa in aplicare. Detalii despre decizia presedintelui cititi intr-o [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/basescu-vrea-reexaminarea-intelegerii-intre-statul-roman-si-rompetrol-91240/]stire DailyBusiness.ro[/url]

Potrivit analistilor, decizia lui Basescu este, in primul rand, o lovitura de imagine data premierului Ponta. 

„Basescu pozeaza in aparatorul averii poporului, fiind nemultumit de faptul ca Ponta a negociat plata a numai 200 milioane de dolari din cei 570 milioane de euro datorati de kazahi”, considera analistul Cristian Dinulescu.

Guvernul condus de premierul Victor
Ponta a anuntat in luna mai ca statul va incasa 200 milioane dolari
prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din
Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile RompetrolRafinare
(RRC), iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima
convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii
absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

„Este cel putin suspect faptul ca Basescu abia acum a realizat ce a votat Parlamentul. Avem de-a face, de fapt, cu [b]un nou episod din lupta dintre palate[/b] care pana acum s-a dovedit paguboasa pentru Romania. In loc sa se uneasca si sa atraga investitorii, politicienii romani reusesc, cu succes, sa puna bete in roate si sa goneasca orice investitor”, a declarat profesorul de economie Mircea Cosea.
[quote=comunicatul Presedintiei Romaniei]Stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii intre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarare adoptata de Guvern[/quote]
Surse din piata nu exclud si varianta ca [b]Basescu, prin decizia luata marti, sa fi jucat, de fapt, cartea kazahilor[/b]. 

Acestia au scapat de procesul cu statul roman, aflat in faza finala si in care riscau sa fie condamnati si, prin demersul presedintelui, nici nu mai sunt obligati sa plateasca, cel putin temporar, cei 200 de milioane dolari asumati in memorandumul cu statul roman.

“Un lucru este sigur – memorandumul s-a blocat si statul roman nu va mai primi banii in 2013”, spune Mircea Cosea. 

“Parlamentul a intrat in vacanta, abia la toamna se rediscuta, iar pana Basescu sa fie obligat sa promulge legea, vom ajunge in 2014. Cei 200 de milioane de dolari nu vor mai ajunge astfel la buget, cu toate ca era mare nevoie de ei”, a mai spus economistul.

[b]Ce prevede acordul cu KazMunaiGaz[/b]

Prin acordul semnat in 15 februarie 2013, statul roman urma sa incaseze 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), rafinarie pe care cazahii au cumparat-o in 2007 de la Dinu Patriciu. In plus, kazahii se obligau la investitii de 1 miliard de dolari in Romania. 

In schimb, statul roman se angaja sa renunte la toate litigiile generate de datoriile de 571 milioane de euro ale companiei.

Datoria istorica a Rompetrol este astfel stearsa, dupa ce compania s-a aflat ani de zile in litigiu cu statul roman. Premierul Victor Ponta declara ca, prin acest acord, Romania are numai de castigat. Pe de o parte [b]primeste 200 milioane de dolari cash[/b], iar pe de alta parte beneficiaza de [b]investitii de 1 miliard de euro[/b].

Acum insa, odata cu decizia lui Basescu de a refuza promulgarea acordului, [b]statul s-a trezit si fara bani si fara dreptul de a cere in instanta recuperarea datoriilor[/b].

„Nu este inca foarte clar ce se intampla cu procesul dintre statul roman si kazahi. In mod normal, acesta a fost inchis, fiind o conditie in negocieri. Ramane de vazut ce urmeaza”, a declarat analistul Cristian Dinulescu.

[b] Iti este rusine, Dinu Patriciu?[/b]

Povestea afacerii Rompetrol a inceput acum 13 ani. La 1 noiembrie 2000, Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si Rompetrol Group BV Rotterdam, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, semnau contractul de privatizare al combinatului petrochimic Petromidia Navodari. O afacere vazuta la vremea respectiva ca [b]un adevarat succes[/b] pentru Romania.

FPS vindea pachetul de 69,991% din actiuni pentru 50,517 milioane dolari, iar Rompetrol se angaja sa preia datoriile Petromidia, in valoare de 340 milioane dolari, si sa investeasca alte 225 milioane dolari in modernizare.

Rompetrol a platit pretul actiunilor, iar in privinta datoriilor, in urma negocierilor cu guvernele Mugur Isarescu si Adrian Nastase, s-a ajuns la un compromis, reprezentat de Ordonanta de Urgenta 118/2003. 

Conform actului normativ, autoritatile erau de acord cu [b]amanarea platii datoriilor timp de 7 ani[/b], pe principiul sprijinirii investitorului strategic.

Compromisul era reprezentat de lansarea unor obligatiuni, evaluate in prezent la 560 milioane de euro, purtatoare de dobanda, ce urmau sa fie achitate in septembrie 2010. 

Interesant este faptul ca ordonanta lasa la latitudinea Rompetrol dreptul de a alege daca plateste datoria sau o converteste in actiuni.  Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor din Guvernul Nastase, declara, la vremea respectiva, ca aceasta solutie permite contribuabilului sa poata plati in continuare taxe catre bugetul de stat, sa isi continue investitiile si sa dezvolte compania. 
[quote=Cristian Dinulescu, analist economic]Este o situatie complicata, cu adevarat penibila pentru Romania[/quote]
Analistii economici spun ca, dincolo de interesele politico-economice ce au guvernat negocierea contractului de privatizare si pretul mic platit de Rompetrol, solutia aleasa nu era tocmai rea, avand in vedere situatia economica a acelor vremuri. 

”N-au gandit-o tocmai prost. Decat sa stearga datoriile Petromidia, au reusit sa determine noul proprietar sa le accepte”, a declarat analistul Cristian Dinulescu.

„S-a mers pe premiza ca peste 7 ani, Rompetrol urma sa fie pe profit, iar statul va avea oricum de castigat. [b]Ori va lua banii pe obligatiuni, ori va prelua actiuni la o firma profitabila[/b]. In plus, Rompetrol se angaja sa plateasca dobanzi de cateva zeci de milioane de euro anual”, a mai spus Dinulescu. 

Pana ce obligatiunile sa ajunga la scadenta, Dinu Patriciu a vandut insa Rompetrol catre kazahii de la KazMunaiGaz, in urma a doua tranzactii, incheiate in 2007 si 2009, ce au vizat 75% respectiv 25% din actiuni.

Omul de afaceri „se spala astfel pe maini” de problema datoriei istorice si incasa o suma estimata de presa la cel putin 1 miliard de euro. In 2000, platise numai 50,5 milioane de dolari pe 69,991% din actiuni.

Interesant este faptul ca firma din Kazahstan prelua datoria Rompetrol cu seninatate. Isi luau o teapa magistrala de la controversatul om de afaceri roman

„Preluam toata povara raspunderii datoriilor existente. Va trebui sa platim datoriile si ducem negocieri cu o alianta de banci internationale. [b]KazMunaiGaz are posibilitatea de a plati datoriile[/b]”, declara, la acea vreme, Kabyldin Kairgeldy, presedintele KazMunaiGaz.

”In 2007, cand au preluat 75% din actiuni, economia mondiala crestea ca in basme. Nimeni nu se astepta sa vina criza. Rompetrol reprezenta poarta lor de intrare catre piata Uniunii Europene. 560 milioane de euro erau nimic fata de potentialul de castig”, explica analistul Cristian Dinulescu.

Intre timp insa, planurile le-au fost date peste cap de [b]recesiunea mondiala[/b]. S-a ajuns la procese, ANAF chiar a instituit un sechestru pe bunurile Rompetrol si apoi, odata cu instalarea Guvernului Ponta, s-a trecut din nou la negocieri, rezultatul fiind memorandumul aprobat de Parlament si respins de Basescu.