- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR deschide robinetul creditelor, dar pune leul in pericol

31 Mar, 16:37 • traian.badulescu
Ce efecte va avea reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta, decisa joi de BNR? Masura va stimula creditarea, dar ar putea avea ca impact negativ deprecierea leului, potrivit analistilor contactati de DailyBusiness.ro.
BNR deschide robinetul creditelor, dar pune leul in pericol

Decizia Bancii Nationale a Romaniei privind RMO in valuta i-a luat oarecum prin surprindere pe analisti, care estimau ca banca centrala va mentine nivelul acestora in sedinta de joi.

Florian Libocor, economistul-sef al BRD, a precizat ca din punctul sau de vedere, reducerea rezervelor la valuta nu este chiar o surpriza totala.

„Am avut in vedere reducerea rezervelor minimie obligatorii cu 5 puncte procentuale, atat la valuta cat si la lei, in acest an, insa fara a mentiona exact cand. Reducerea la valuta a avut loc acum si o astept pe cea la lei”, a spus Libocor.

El a adaugat ca BNR a considerat necesara transmiterea unui mesaj pozitiv. Astfel, a fost aleasa optiunea de a transmite mesajul pozitiv prin intermediul unui instrument administrativ, rezerva minima obligatorie.

„Consider decizia ca fiind adecvata scopului si benefica pietelor in ansamblu si nu exclusiv pietei monetare”, a mai spus Libocor.

El a mentionat ca efecte secundare o incurajare a creditarii.

Oricum, creditarea „va creste prudent si gradual si va merge inspre consum, insa sper ca principalul consumator (beneficiar) sa nu fie populatia, ci proiectele guvernamentale de investitii in dezvoltarea infrastructurii. De asta avem mare nevoie acum”, a mai spus economistul-sef al BRD.

Pe de alta parte, Nicolae Chidesciuc, economist sef la ING Bank Romania, considera ca decizia BNR de a reduce rezervele minime obligatorii aplicabile imprumuturilor in valuta va avea un impact negativ.

„Este posibil ca BNR sa fi luat aceasta decizie pentru a ajuta Ministerul Finantelor sa se imprumute mai usor. Acest lucru este un semnal negativ, care arata ca Ministerul Finantelor n-a putut sa se imprumute de pe pietele externe”, a punctat Chidesciuc.

El a adaugat ca daca BNR a luat aceasta decizie pentru a stimula creditarea in valuta, efectul va fi tot unul negativ.

„Ponderea creditelor in valuta este deja prea ridicata. Este mai mare decat la inceputul crizei. Rezulta un risc valutar pentru sectorul privat„, a explicat Chidesciuc.

El a mai spus ca daca se adauga situatia de la Ministerul Finantelor, unde ponderea imprumuturilor in valuta este de asemenea ridicata, atunci riscul valutar creste.

Cu alte cuvinte, stimularea creditarii in valuta ar putea duce la deprecierea monedei nationale. Iar deprecierea leului ii va afecta pe cei cu credite in valuta (populatie, firme, stat), potrivit economistului-sef al ING.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat joi, 31 martie 2011, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta reziduala de sub doi ani ale institutiilor de credit la nivelul de 20% de la 25% incepand cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2011, si a mentinut rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale insititutiilor de credit la nivelul de 15%.

Totodata, BNR a decis joi mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an. Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010.

Reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimau ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara la 6,25% in sedinta de joi.

De asemenea, acestia se asteptau ca BNR sa mentina si nivelul rezervelor minime obligatorii.