- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Brokerul fugar Cristian Sima averizează: „Un ROBOR de 10% îl veți vedea poate înainte de Crăciun”

19 Oct, 22:38 • Gabriela Andreescu
Supranumit „brokerul fugar” sau „brokerul vedetelor„, Cristian Sima continuă să surprindă cu predicțiile sale economice. Cea mai recentă, postată în miercuri seara, anunță recesiune economică în 6 luni, prăbușirea pieței imobiliare și un ROBOR de două cifre până la Crăciun.
Brokerul fugar Cristian Sima averizează: „Un ROBOR de 10% îl veți vedea poate înainte de Crăciun”

Brokerul Cristian Sima a postat recent, pe canalul său oficial de youtube, un videoclip intitulat „Când lovește criza în România | Cât va mai crește prețul caselor | CPI, la stele”. În cadrul acestei postări, Sima face previziuni cutremurătoare cu privire la viitorul apropiat al economiei românești.

În stilul său deja consacrat, Sima își începe prezentarea cu o mică lecție despre felul în care cosumul exgerat, care are loc în prezent peste ocean, va atrage după sine inevitabil recesiune economică.

„Economia Americană continuă să consume. Odată de frica inflației. Dacă eu știu că banii mi se vor devaloriza mă apuc să cumpăr. Orice, numai să cumpăr, pentru că peste două luni, trei luni, vor fi mai scumpe,” spune brokerul fugar

Acest optimism va determina Banca Centrală SUA să mărească dobânzile, în încercarea de a domoli consumul.

„Banca Centrala, Fed, spre deosebire de Banca Centrală Europeană, vor mări dobânzile cu 0,75%, poate chiar cu 1% la fiecare înâlnire. Pentru că uitându-se la cum merge economia și văzând că economia continuă să fie foarte încălzită, nu au altceva de făcut decât să ridice dobânzile pentru a o răci. Pentru că, până la urmă, totul depinde de dobânzi,” a continuat Sima.

Această spirală a creșterilor de dobânzi va avea un rezultat nefavorabil, iar oficialii bancari de peste ocean au avertizat asupra acestei potențiale situații:

„Până și Jamie Dimon, patronul lui JP Morgan, societate care vineri si luni a crescut mai mult de 10%, spune clar: Vom avea o recesiune cruntă de acum în 6-9 luni. Recesiunea acum nu se simte, șomajul a ieșit la 3,5%, cel mai mic din ultimii 30 de ani. Totul pare foarte frumos. Banii se cheltuie, încă există foarte multe lichidități, iar Banca Centrală continuă să ridice dobânzile,” a explicat brokerul

Cristian Sima consideră că această situație ne va afecta inevitabil și oferă predicții cu privire la evoluția sistemului bancar autohton:

„Deci mare atenție. Iar în România, un ROBOR de 10% îl veți vedea poate înainte de Crăciun. Dar dacă nu înainte de Crăciun, până la Paște o să-l vedeți cu două cifre. Și vă spun eu că, în acel moment , foarte multă lume nu va avea bani să-și plătească ratele, iar băncile vor trebui să depună provizioane, provizioane pe care nu o să le aibă, și vom intra în criza de lichidități,” a prezis Sima

Brokerul fugar crede că în prezent economia României se află la stadiul de euforie a consumului, un optimism financiar ce îi îndeamnă pe români să facă cheltuieli mari:

„În România euforia va continua. întotdeauna în România lucrurile rele ajung cam la un an diferență – 6 luni, 9 luni, un an. Românii încă cheltuie foarte mult, nu simt criza, simt foarte mult mărirea de salarii, simt criza de forță de muncă, și li se pare că totul merge extraordinar de bine. Ba mai mult, românii sunt convinși că singurele lucruri rele care au apărut în economia românească vin de la război. Nu, vin de la tipărirea banilor nu în România, ci peste tot în lume, în 2020 și 2021,” spune Sima

În continuarea analizei sale, Cristian Sima a atins și piața imobiliară care, cu prețurile în continuă creștere, va ajunge la un blocaj, iar acest blocaj îi va provoca prăbușirea:

„Dacă vă închipuiți că prețul caselor o să crească, evident că aveți dreptate. Problema e că în momentul în care își ating maximul, ele se vor prăbuși la modul la care nimeni nu va mai dori sa cumpere case, apartamente, să închirieze birouri la nici un preț. Pentru că nu este vorba că prețul caselor și al pieței imobiliare urca și la un moment dat scade, ci că la un moment dat nu mai există cumpărători. Și pentru asta, tebuie să fiți pregătiți,” prezice brokerul.

Citește și: BNR, noi vești proaste pentru români! Economia va încetini puternic și adio creșteri salariale! Cât mai e până la recesiune?

Cristian Sima își sfătuiește abonații de pe pagina de youtube sa continue investițiile în titluri de stat și să evite conversia leilor în euro:

„Dacă vă gândiți că cumpărând titluri de stat cu 8% veți atenua din inflație, faceți bine. Este oricum mai bine decât să țineți banii în bancă. Este oricum mai bine decât să-i schimbați în euro, unde în euro situația va fi mai gravă decât în lei. Până la urmă este bine să ne ducem spre monedele care ridică dobânzile,” a spus Sima.

Cristian Sima a făcut o serie de predicții cu privire la viitorul apropiat al economiei românești
Cristian Sima a făcut o serie de predicții cu privire la viitorul apropiat al economiei românești

Brokerul fugar avertizează că sfârșitul de an, dar mai ales primele șase luni din anul viitor, vor fi foarte grele pentru țara noastră, care va trebui să se confrunte cu efectele euforiei consumeriste, un consum pe datorie:

„În România criza se va simți abia la Pasti. Pâna la Paști vom fi euforici și ne vom bucura de tot ceea am cheltuit pe datorie. Pentru că până acum nu numai România ci și America, și Germania, și toată Uniunea Europeană, au cheltuit pe datorie. Muzica s-a terminat, spectacolul s-a terminat, și urmează să suportăm consecințele,” a concluzionat Cristian Sima

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult