Finante-Banci

Bucurestiul s-a \”ieftinit\” pana pe locul 96 in topul celor mai scumpe orase din lume

07 Mar, 18:21 • Redactia DailyBusiness
Bucurestiul a coborat, in ultimul an, un loc, pana pe pozitia 96, intr-un clasament al oraselor lumii in functie de nivelul costurilor de trai, din care reiese ca orasele capitale europene sunt cele mai scumpe din lume.
Bucurestiul s-a \ieftinit\ pana pe locul 96 in topul celor mai scumpe orase din lume

Studiul a fost realizat de compania de cercetare si consultanta economica, Economist Intelligence Unit (EIU).

„Cei care calatoresc cu un buget limitat ar trebuie sa evite Europa. Tokyo, orasul detronat anul trecut din fruntea clasamentului de catre Oslo, a fost depasit acum si de Paris (locul 2), Copenhaga (3) si Londra (4). Puterea monedei europene a avut un rol important in aceasta evolutie, dar in Europa au crescut si preturile, in timp ce in Japonia ele au ramas aproape neschimbate”, a declarat analistul EIU Jon Copestake, citat de Mediafax.

In randul celor mai scumpe zece orase din lume, doar Tokyo si Osaka sunt dinafara continentul european, ocupand locurile cinci, respectiv sase. Urmatoarele pozitii sunt detinute de Reykjavik (7), Zurich (8), Frankfurt si Helsinki, ultimele doua fiind la egalitate, pe locul noua. Moscova se afla pe locul 26 si este o destinatie mai scumpa decat New York (locul 28), declarat cel mai scump oras din afara Europei si Asiei.

Printre destinatiile mai ieftine din zona euro se numara Atena (locul 55) si Lisabona (locul 59). Cel mai ieftin oras european este Sofia, plasata pe locul 111, fata de 110 in anul anterior, in timp ce Budapesta si Belgrad se afla la egalitate, pe locul 92.

Potrivit studiului, regiunea cu cel mai bun raport calitate-pret este America Latina, ale carei orase reprezinta un sfert din cele mai ieftine 30 de localitati din lume. Preturile medii din aceasta zona sunt mai putin de doua treimi din cele din New York si niciunul din orasele sud-americane nu se afla in top 50. In aceste condiþii, cea mai scumpa destinatie din regiune este Guatemala City (locul 63), care a depasit in ultimele 12 luni Mexico (68).

Potrivit autorilor studiului, Teheran beneficiaza de cel mai bun raport calitate-pret din lume.

Raportat la zona Americii de Nord, orasele canadiene au toate sansele sa devina cele mai scumpe destinatii daca dolarul nu se va aprecia, avand in vedere ca Vancouver (34) si Montreal (36) reduc tot mai mult distanta fata de New York. Cel mai ieftin oras din regiune este Atlanta (locul 84), unde costurile de trai sunt cu 50% mai mici decat cele din Oslo, ocupantul primei pozitii in clasamentul mondial.

Clasamentul Worldwide Cost of Living este realizat de EIU de doua ori pe an, avand la baza comparatii intre preturi si produse, in peste 130 de orase din lume.