- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bulugea, PAID: Polita de asigurare obligatorie a locuintei nu se va scumpi in primul an

12 Oct, 14:59 • adrian.mihaltianu
Prima de asigurare obligatorie a locuintei nu va creste, cel putin in primul an de functionare, adica pana pe 15 iulie 2011, a declarat pentru DailyBusiness.ro Marius Bulugea, presedintele Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Bulugea, PAID: Polita de asigurare obligatorie a locuintei nu se va scumpi in primul an

„Nu preconizez o crestere cel putin pana la 15 iulie 2011, in primul an de functionare”, a spus Bulugea.

Conform legii, nivelul primelor de asigurare pot fi modificate anual prin ordin al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

In prezent, prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Astfel, Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B.

Conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.

Astra a incheiat aproape jumatate din politele obligatorii

Astra Asigurari a subscris in primele trei luni de functionare a legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (AOL) circa 33.000 de polite, reprezentand 44% din totalul asigurarilor subscrise in perioada analizata (75.000 polite, n.r.), potrivit lui Radu Mustatea, membru al PAID si presedinte al Astra.

Un alt asigurator care s-a remarcat pe acest segment este Generali Asigurari, care a emis 11.000 de polite de asigurari obligatorii de locuinte, conform datelor prezentate de Adrian Marin, reprezentantul companiei si membru UNSAR.

Potrivit lui Marius Bulugea, presedintele PAID, si societatile Groupama, Ardaf si Uniqa au emis un numar mare de polite.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este societatea comerciala de asigurare-reasigurare, constituita cu aportul integral al societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.

Din PAID fac parte companiile: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.

Adoptata in noiembrie 2008, Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor (AOL) impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor a fost pusa in aplicare de la 15 iulie 2010.