Centrul Capitalei va trece printr-o transformare semnificativă cu finalizarea unui proiect urbanistic de amploare, care va revitaliza complet zona Piața Unirii. Este vorba despre Cartierul Justiției, un proiect ambitios care va fi ridicat în apropiere de Biblioteca Națională, care își propune să adăpostească toate instituțiile judiciare din București, potrivit bugetul.ro.
„Are toate acordurile, avizele tehnice și actele administrative necesare din partea instituțiilor și organelor consultative. În momentul în care există fondurile necesare, vom declanșa această procedură de de expropriere, a declarat secretarul de stat adjunct din Ministerul Justiției.
Te-ar mai putea interesa și: Cartierul din Bucureşti în care preţurile apartamentelor cu 3 camere au explodat. Creşteri de zeci de mii de euro
foto: București
Cartierul Justiției va ocupa o suprafață de 55.000 m² și va deveni sediul tuturor instanțelor și parchetelor din Capitală. Proiectul include nu doar clădiri pentru justiție, dar și spații verzi amenajate, contribuind la o zonă exclusivă și modernă pentru profesioniștii din domeniul juridic. Deși terenul necesar pentru construcție este majoritar deținut de stat, există o parte de 10.000 m² unde sunt necesare exproprieri pentru a putea finaliza acest proiect. În ciuda dificultăților legate de exproprieri, autoritățile sunt încrezătoare că proiectul va merge înainte, având toate avizele și actele administrative necesare.
Conceptul arhitectural al Cartierului Justiției a fost realizat cu sprijinul Băncii Mondiale și a fost inspirat de cartiere similare din marile capitale europene precum Paris, Londra și Madrid. Cartierul va deveni un simbol al sistemului judiciar românesc și un punct de referință în arhitectura urbană. Proiectul are un cost estimat de aproape un miliard de euro și va fi finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
„Conceptul arhitectural al Cartierului pentru Justiție a fost realizat cu sprijinul Băncii Mondiale de către GENSLER, companie globală de design și arhitectură de talie internațională, numărul 1 mondial al anului 2019.
Cartiere de Justiție sau concepte similare se regăsesc în spațiul european, astfel: Palatul TGI din Paris, ce reunește sediile a 20 de instanțe din Paris – tribunale districtuale, fiind considerat la acest moment cel mai mare complex de tribunale finalizat din Europa; Cartierul de Justiție din Londra, proiect în lucru care va grupa mai multe sedii de instanțe londoneze și Poliția metropolitană; Orașul Justiției din Madrid, proiect aflat de asemenea, în lucru încă din 15 iulie 2004, care va grupa sediile a aproximativ 100 de instanțe de fond din totalul de 130 ale comunității din Madrid”, a transmis Ministerul Justiției.
Te-ar mai putea interesa și: Situație îngrijorătoare pe piața imobiliară din România. Prețurile au crescut cu 25.000 de euro față de anul trecut într-un cartier din București