- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cat de reala este miza economica a procesului romano-ucrainean de la Haga?

17 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Diferendul romano-ucrainean ce se judeca la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, privind delimitarea spatiului maritim din Marea Neagra, ascunde o miza economica "virtuala", deoarece uriasele rezerve de petrol si gaze din zona Insulei Serpilor nu sunt confirmate, atrag atentia specialistii din industria petroliera.
Cat de reala este miza economica a procesului romano-ucrainean de la Haga?

100 de miliarde de metri cubi de gaze si circa 10 milioane de tone de titei

, indeajuns sa acopere necesarul de resurse al Romaniei pentru 20 de ani! Aceasta este miza descrisa de mass-media in momentul declansarii procesului de la Haga, in care Romania, dupa ani de zile de negocieri esuate cu Ucraina, cere delimitarea platoului continental. Suprafata aflata in disputa, estimata la 12.000 de kilometri patrati din Marea Neagra, ar ascunde aceste resurse. Realitatea este insa ca nimeni nu poate sa le confirme oficial.

„Este foarte greu sa dam un nivel exact al acestor resurse, pentru ca deocamdata nu sunt sapate sonde in acea regiune, estimarea fiind facuta pornind de la diferite analogii cu o serie de studii ale potentialului din zona”, spunea recent Gicu Borosi, director general al directiei de gestionare, evaluare si concesionare resurse/rezerve de petrol in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Romania a efectuat exploatari intensive ale zonei de nord-vest a Marii Negre inca din perioada anilor ’60-’70, fara a se putea anticipa cu precizie valoarea resurselor de titei si gaze din respectiva zona.

Investitorii bat la usa Romaniei si Ucrainei

Specialistii spun ca existenta uriasului zacaminte de gaze si petrol va putea fi cunoscuta abia dupa ce Curtea Internationala de Justitie de la Haga va da un verdict, asteptat pentru primavara anului viitor

[quote=Constantin Tampiza, director Lukoil]Zacaminte exista cu siguranta in zona. Trebuie vazut cat de mari sunt, iar acest lucru inseamna ani de prospectiuni, cu costurile aferente. Cine va primi dreptul asupra perimetrului va avea si dreptul de a exploata zona[/quote]
Tampiza spune ca, odata cu verdictul tribunalului, cei care vor castiga, Romania sau Ucraina, va trebui cu siguranta sa se asocieze cu un mare producator, deoarece costurile de exploatare sunt foarte mari.

Expertul in piata petrolului Marin Anton estimeaza ca prospectarea zonei va insemna un demers ce se va intinde pe cel putin 7-10 ani.

„Avand in vedere caracteristicile geografice ale zonei, costurile de explorare vor fi foarte mari. Statul roman, daca castiga procesul, va lucra cu Petrom, care are, prin contractul de privatizare dreptul de a exploata zacamintele de petrol si gaze ale Romaniei, dar nu este exclusa formarea unui joint-venture cu un alt mare jucator din piata”, a declarat specialistul.

Printre companiile interesate se afla Total din Franta, Royal Dutch Shell si British Petroleum, companii care si-au aratat fata de ambele tari interesul pentru exploatarea zonei. Inclusiv OMV, proprietarul Petrom, a decis sa nu riste, semnand deja un contract cu un consortiu format din Naftogaz Ukrainy si Chornomornaftogaz pentru a participa impreuna la licitatia pentru concesionarea respectivei suprafete.

Zacamantul urias din Marea Neagra, o fata morgana?

Pentru a afla nivelul zacamintelor, trebuie forat in Marea Neagra. Lucru pe care francezii de la TotalFinaElf, un gigant in industria petroliera, l-au facut in anii ’90, cheltuind circa 50 de milioane de euro, fara insa sa descopere nimic. Concluzia a fost ca perimetrul „nu prezinta premise favorabile de evidentiere a unor zacaminte exploatabile in conditiile economice din aceasta zona de mare adancime”.

Mai mult chiar, tot in anii ’90, firma engleza Palladin Resources s-a aratat interesata de zona, castigand doua perimetre, Gasca si Doina, dar s-a retras in cele din urma, din cauza incertitudinii cu privire la apartenenta zacamintelor. Explorarile facute de firma engleza, care au costat 7 milioane de dolari, au scos la iveala un zacamant de gaze in perimetrul Doina, evaluat la 2 miliarde de metri cubi.

Existenta unor resurse in zona este insa confirmata de Petrom care, inca din anii ’80 exploateaza zacamantul Lebada, din care extrage aproape 500.000 de tone de titei anual, adica 10% din productia anuala de petrol. Mai mult chiar, specialistii de la Petrom au descoperit un alt zacamant, numit Pescarus, expertii estimand o posibilitate de extractie de 250.000 de tone anual. Nici ucrainenii nu au stat degeaba. Ei au forat in zona, in perimetrul Muridava si Olimpskia, anuntand ca au descoperit petrol ca apoi sa infirme brusc stirea.

O problema de marime

Exploatarea zacamintelor de petrol si gaze din Marea Neagra va depinde in mod decisiv de marimea zacamintelor si adancimea la care se afla acestea, spun specialistii. Daca nu va fi destul de mare pentru a fi rentabil pe termen lung, nicio mare companie nu se va implica in proiect, avand in vedere costurile uriase de exploatare.

Specialistul moldovean in geopolitica Oleg Serebrian declara, recent, in presa romaneasca, faptul ca in zona disputata „in mod sigur au fost descoperite cateva depozite de petrol cu capacitate de pana la doua milioane de tone”, insa cifrele uriase vehiculate pana acum sunt exagerate.

[quote=Oleg Serebrian, specialist in geopolitica]Daca este o cantitate mica de petrol, nu stiu in ce masura se poate extrage. In plus, zacamintele se afla in apropierea Deltei Dunarii, zona ecologica protejata, iar exploatarea lor, pe langa faptul ca ar presupune costuri foarte mari, ar afecta biosfera Deltei[/quote]
In randul scepticilor privind „comoara” din Marea Neagra se afla inclusiv presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu care declara, recent, ca nu este interesat de Insula Serpilor, mai ales ca rezervele in zona nu sunt semnificative.

[quote=Gicu Borosi, director in cadrul ANRM]In platoul continental din zona Insulei Serpilor sunt rezerve mult mai mari fata de estimarea de 100 de miliarde de metri cubi de gaze si cele 10 milioane de tone de titei[/quote]
Directorul general al directiei de gestionare, evaluare si concesionare resurse/rezerve de petrol in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale consindera ca daca vom castiga acest proces, aceea va deveni o zona economica exclusiva a Romaniei, unde se vor putea derula activitati precum explorarea resurselor sau pescuitul.

„Pe termen lung este normal ca un eventual raspuns pozitiv sa reduca dependenta Romaniei fata de importurile de gaze rusesti care se ridica la aproximativ 4,5-5 miliarde de metri cubi anual. Nu ne-am afla aici daca nu am crede in sansa Romaniei de a castiga acest proces cu Ucraina”, a declarat, recent, Gicu Borosi, aflat la Haga, pentru a sustine punctul de vedere al Romaniei in proces.

La un consum intern de gaze naturale de 17-18 miliarde de metri cubi si la o productie interna care acopera circa 60% din consum, cele 100 de miliarde de metri cubi de gaze si circa 10 milioane de tone de titei din Marea Neagra ar asigura independenta energetica pe circa 20 de ani.

Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei elaborata pentru perioada 2007-2020, rezervele actuale de gaze naturale sunt estimate la un nivel de 184,9 miliarde de metri cubi, in timp ce rezervele de titei se afla la un nivel de 73,7 milioane de tone de titei.

Disputa pe Insula Serpilor

Procesul de la Haga se afla, in aceste zile, in faza pledoariilor finale. In timp ce Romania vrea o impartire egala a platoului continental, fapt ce i-ar aduce in proprietate zona in care se afla „comoara” din Marea Neagra, Ucraina se bazeaza pe faptul ca detine Insula Serpilor, care, daca va reusi sa demonstreze tribunalului ca e locuita, va include in zona sa maritima exclusiva cei 12.000 de km patrati aflati in disputa.

Tribunalul International de la Haga va pronunta sentinta in acest caz in primavara anului viitor. Cele doua tari vor fi obligate sa o respecte, mai cu seama ca, pana acum, nimeni nu a indraznit sa nu se conformeze deciziilor Curtii.