- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cat mai pot creste titlurile Fondului Proprietatea?

14 May, 00:01 • razvan.codorean
Valoarea de piata a titlurilor Proprietatea s-a dublat, in ultimul an, de la 0,2-0,3 lei/titlu, la 0,6 lei/titlu, preturile urmand sa creasca pana la 1,4-1,5 lei/titlu, conform estimarilor actionarilor. Specialistii din piata explica, pentru DailyBusiness, de ce cresc actiunile FP, dar si riscurile care trebuie luate in calcul.
Cat mai pot creste titlurile Fondului Proprietatea?

Actiunile Fondului Proprietatea sunt tranzactionate in prezent pe piata libera, acolo unde pretul actiunilor este dictat de cerere si oferta. Daca pretul nominal al unui titlu este de 1 leu, in piata preturile au evoluat de la 0,2-0,3 lei/titlu, anul trecut, la 0,6 lei si chiar mai mult, in acest an.

Actiunile au devenit tot mai cautate, lucru confirmat prin faptul ca, daca anul trecut erau inregistrati oficial 3.300 de actionari, care detineau 11% din capitalul social, restul fiind in proprietatea statului, numarul lor a scazut constant, pana la aproximativ 2.000 de actionari, care controleaza insa 16,9% din capitalul social, fapt ce dovedeste un volum important de tranzactii. Iar una dintre cele mai reprezentative s-a derulat zilele trecute, cand SIF Muntenia a cumparat 3,5 milioane de actiuni FP, la un pret de 0,6 lei/titlu.

„Am cumparat cu ajutorul unei firme care a intermediat afacerea. Suntem interesati sa mai cumparam, dorind sa ajungem la o detinere de minim 3%, pentru ca credem in potentialul de crestere al acestor actiuni”, a declarat, pentru DailyBusiness, Petre Pavel Szel, presedinte Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia.

Corin Trandafir, avocatul familiilor Auschnit si Malaxa, ce detin circa 8% din actiunile Fondului Proprietatea, explica volumul mare de tranzactii si cresterea pretului actiunilor FP prin intrarea in piata a fondurilor de investitii straine.

„Preturile au crescut din cauza intrarii fondurilor de investitii care au inceput sa aspire de pe piata libera toata titlurile scoase la vanzare. Cred ca procesul o sa continue, la fel ca si cel de concentrare a numarului de actionari”, a declarat, pentru DailyBusiness, avocatul Corin Trandafir.

Actiunile FP ar putea ajunge la 1,5 lei/titlu pana in 2009

Estimarile actionarilor privind valoarea titlurilor FP sunt extrem de optimiste. In timp ce presedintele Muntenia Invest, Petre Pavel Szel, autorul cele mai semnificative tranzactii cu titlurile FP facuta vreodata publica, spune ca valoarea actiunilor va creste accelerat, fara a preciza un procent, avocatul familiilor Malaxa si Auschnit crede ca titlurile vor ajunge fara nicio problema la 1,4-1,5 lei/titlu.

„Toate datele si estimarile pe care le avem sustin o asemenea situatie. Preturile vor creste pentru ca valoarea portofoliului detinut de FP a crescut, in contextul crizei globale a energiei„, a explicat Trandafir.

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

„Cine dadea 2 bani acum cativa ani pe valoarea unor companii ca Termoelectrica, Hidroelectrica, sau alte asemenea unitati? La fel, cine credea ca preturile terenurilor detinute de fostii mastodonti industriali vor ajunge sa se vanda la preturi de 10-20 de ori mai mari decat acum 4-5 ani?”, declara Petre Pavel Szel.

„In contextul crizei mondiale energetice, a crizei alimentare care tinde sa se amplifice, terenurile agricole, unitatile de productie a energiei au devenit si vor continua sa fie extrem de importante”, a mai spus presedintele Muntenia Invest.

Nicolae Ivan, fostul presedinte al Fondului Proprietatea, sustine potentialul de crestere pentru titlurile FP.

„Actiunile Proprietatea sunt foarte valoroase, in perspectiva, avand in vedere mixul de participatii al Fondului la unele dintre cele mai importante societati din economia romaneasca. „, a declarat Ivan, anterior, pentru DailyBusiness.

Evaluarea activelor Fondului, o problema controversata

Cat valoreaza de fapt Fondul Proprietatea? Luand ca punct de referinta tranzactia realizata de SIF Muntenia, valoarea de piata a FP ar fi de 2,3 miliarde de euro, destul de mica in comparatie cu capitalul social de 14,24 miliarde lei (3,89 mld.euro).

Actionarii Fondului cred ca evaluarea activelor Fondului va ridica cu mult valoarea FP.

„Daca iei in calcul numai participatia la Petrom, de 20,1%, care valoreaza in jur de 1,5 miliarde de euro, treci peste evaluarea initiala. FP are pachete de actiuni la 88 de companii, printre care 13,4% din Transelectrica, 20% din Hidroelectrica, 14,9% la Transgaz, 25% la Posta Romana, porturi si aeroporturi. Mixul de actiuni este unul excelent in actuala conjunctura economica”, a declarat presedintele Muntenia Invest.

Interesant este faptul ca in ceea ce priveste necesitatea evaluarii activelor fondului, parerile actionarilor sunt impartite. In timp ce avocatul Trandafir crede ca aceasta ar trebui realizata cat mai repede, pentru ca Fondul sa fie listat in sfarsit la Bursa, Petre Pavel Szel, reprezentantul SIF Muntenia spune ca nu exista motive de graba.

„Valoarea terenurilor creste. Daca le luam in calcul numai pe cele agricole, valoarea acestora s-a triplat in ultimii ani. De ce sa te grabesti sa faci o evaluare care, peste numai un an sau doi va fi data peste cap de noile realitati din piata?”, spune Szel.

Avocatul familiilor Malaxa si Auschnit este insa nerabdator ca FP sa isi desemneze un administrator, iar toate activele sa fie evaluate.

„Vrem sa vedem valoarea reala a activelor noastre si asta cat mai repede, pentru ca ar trebui sa inceteze aceste speculatii. Odata ajunse pe bursa, titlurile FP vor putea fi tranzactionate la valoarea lor actuala, iar in acest fel, despagubirea fostilor proprietari deposedati in mod ilegal de regimul comunist va fi realizata, in sfarsit”, a mai spus Trandafir.

Titlurile Proprietatea nu sunt lipsite de risc

Estimarile optimiste privind cresterea sustinuta a valorii titlurilor Proprietatea trebuie privite insa atent de catre investitori si asta pentru ca afacerea Proprietatea este una in care interesele statului, ce detine peste 80% din actiuni, sunt primordiale.

„Oricand statul poate sa modifice portofoliul activelor si astfel se poate ajunge la o situatie ce nu era luata in calcul. Daca, de pilda, se modifica participatiile la Petrom, sau la Hidroelectrica, perceptia pietei asupra titlurilor FP ar putea fi influentata semnificativ”, explica Petre Pavel Szel, reprezentantul SIF Muntenia.

„Nu vom tolera insa o asemenea masura, pe care o vom ataca pe toate caile legale”, a adaugat Szel.

Titlurile FP ar putea ajunge la bursa in iunie 2009

Titlurile FP sunt tranzactionate in prezent pe piata libera, urmare a unei decizii a guvernului care a permis fostilor propritari sa isi valorifice mai repede actiunile, inainte ca acestea sa ajunga la bursa.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, anterior, ca decizia permite in special fostilor proprietari, acum in varsta, sa obtina cat mai repede un folos material de pe urma fostelor proprietati.

Un gest care la prima vedere pare a fi unul social, dar care ascunde o afacere de proportii din care, conform analistilor economici, au de castigat speculantii, cei care detin capital suficient pentru a atrage titlurile si a astepta apoi sa le valorifice pe piata de capital.

„Listarea la bursa este amanata intentionat”, crede inclusiv avocatul Trandafir. „Exista interese in amanarea listarii, pentru ca cei interesati sa poata sa cumpere actiuni pe piata libera, acolo unde nu exista preturi reglementate”, a explicat avocatul.

Giovanni Ravasio, noul presedinte al consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, a declarat, recent, ca spera ca listarea la Bursa de Valori Bucuresti a FP sa aiba loc pana cel tarziu in iunie 2009. Noul termen il depaseste cu circa 6 luni pe cel anuntat anterior.

„Listarea Fondului Proprietatea la Bursa trebuie sa o faca un manager de fond. Fondul Proprietatea este una din cele mai importante companii, iar selectia administratorului de fond este procesul cel mai important in activitatea Fondului”, a mai declarat presedintele consiliului de supraveghere al Fondului.

„Comisia pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea ar putea sa inceapa lucrul in plin cel mai devreme in jurul datei de 15 mai 2008, cand speram sa definitivam si numirea consultantului financiar”, a afirmat Sebastian Vladescu, presedintele comisiei pentru alegerea administratorului de fond.

„Speram ca, la inceputul lunii august, sa avem pregatit caietul de sarcini pentru alegerea administratorului, insa acest termen poate fi extins. Cel tarziu in septembrie va incepe procesul de angajare a administratorului de fond”, a adaugat Sebastian Vladescu.

Planurile Guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si, ulterior, la o bursa internationala, din Londra sau New York.